Skip to main content
logo Naše krásná zahrada
  • Vyhledávání
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Pinterest
Předplatné
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
      • Facebook
      • Instagram
      • YouTube
      • Pinterest
        • Naše krásná zahrada
        • obrázek magazínu
          64 Kč
        • Objednat >
        • Naše krásná zahrada Speciál
        • obrázek magazínu
          74 Kč
        • Objednat >
        • Knihy
        • obrázek magazínu
          319 Kč
        • Objednat >
      1. Úvodní stránka
      2. Search
      Bílý rybíz (Ribes rubrum)

      Bílý rybíz je sladší než červený: Jak jej pěstovat a proč se rybízu někdy kroutí listy

      Bílý rybíz (Ribes rubrum) patří spolu s rybízem červeným a černým k nejoblíbenějším druhům letního ovoce, a pokud máte rádi spíše sladší chutě, pak je právě ten bílý pro vás nejvhodnější, i když se na našich zahradách objevuje jen málo. Možná je na čase objevit jeho výhody, ke kterým patří třeba i to, že vám šťáva z tohoto ovoce nepotřísní tričko ani kuchyňské utěrky.
      Praxe / Simona Sedláčková / 27. 5. 2025
      Větev černého rybízu s plody
      Burda International CZ

      Černý rybíz může být velmi nebezpečný: někde dokonce už zakázali jeho pěstování

      Přijde vám, že máme v nadpisu chybu? Kdepak, je to vážně pravda. Černý rybíz u nás patří mezi velmi oblíbené a často pěstované ovocné keře, nicméně, v některých zemích jeho pěstování zakázali, protože může představovat vážnou hrozbu pro borovice. Jak to tedy s tím černým rybízem je a měli bychom se jeho negativních vlastností na našich zahradách také obávat?
      Praxe / Jiřina Neckářová / 10. 2. 2025
      rybíz

      Místo zavařenin si připravte báječné zavřeniny. Čím později červený a bílý rybíz sklidíte, tím sladší budou bobule.

      Že jste ještě o zavřeninách nikdy neslyšeli? Pak tuhle dobrotu jednoduše musíte vyzkoušet. Jedná se o superzdravou pochoutku, kterou si z čerstvého ovoce připravíte raz dva a vůbec se nemusí jednat jen o rybíz. Po celou zimu si budete přímo lebedit. Bez cukru a bez konzervantů budete mít po ruce letní ovoce.
      Praxe / Simona Sedláčková / 27. 7. 2024
      červený rybíz
      Shutterstock

      Velký průvodce řezem rybízů i pro začátečníky: kdy je stříhat a jaké výhony odstranit? Všechny potřebují především zmladit

      Rybízy jsou geniálním doplňkem užitkových i okrasných zahrad a mají společnou jednu výhodu: i s malým úsilím se většinou dočkáte slušné úrody. Kdy a jak stříhat rybízy, abyste jejich plodnost ještě víc podpořili?
      Praxe / Petra Matějková / 2. 8. 2023
      řez rybízu

      Angrešt a rybíz vyžadují vaši pozornost jako první, jinak se připravíte o letošní úrodu

      Jakmile se trochu oteplí a nehrozí žádné silné mrazíky, můžeme začít s prořezem keřů, a to i těch ovocných. Mezi prvními adepty z ovocných dřevin, které vyžadují vaši pozornost již během února, patří rozhodně bobuloviny v podobě angreštu a rybízu. Tyto druhy totiž raší jako první, a proto jako první vyžadují správně provedený řez. Jak tedy postupovat při jejich předjarním prořezu, abychom se nepřipravili o úrodu?
      Praxe / Jiřina Neckářová / 30. 1. 2025
      Plody bílého rybízu
      Burda International CZ

      Právě začíná sklizeň rybízu

      Červené a bílé rybízy zrají od poloviny června. Termín sklizně se řídí podle účelu a způsobu spotřeby. Čím později bobule rybízu sklidíte, tím budou sladší i aromatičtější.
      Praxe / Petr Laně / 12. 6. 2019
      Řez rybízu
      Shutterstock

      Nezapomeňte prořezat rybízy a angrešty včas, jinak se připravíte o úrodu. Vždy odstraňujte polehlé větve

      Podzim je kromě sběru a zpracování úrody také ve znamení prořezů okrasných i ovocných dřevin. Pokud totiž udržovací řez uděláme ve vhodnou dobu, můžeme se v příštím roce těšit na pořádnou úrodu. Toto pravidlo včasného řezu platí například pro rybíz a angrešt, kteří s rašením začínají již během února. Není tedy čas ztrácet čas, jen tak totiž budou vaše keře zdravé a vitální.
      Praxe / Jiřina Neckářová / 25. 9. 2024
      Rybíz 'Red Lake' v ovocné stěně
      Burda International CZ

      Rybíz v ovocné stěně netrpí sprcháváním a má větší a chutnější plody

      Rybíz je nejlepší pěstovat jako keř, protože se na dobrém místě a při dobré péči může dožít desítek let. Navíc se snadno zmlazuje. Stromkový rybíz vypadá sice přitažlivěji, ale rychleji stárne. Možností je i stále oblíbenější tvar ovocné stěny.
      Praxe / Jiří Dvořák / 19. 1. 2022
      Příznaky mšice rybízové

      Objevili jste na listech rybízu červené puchýře? Tak na nic nečekejte a začněte jednat, ať o letošní úrodu nepřijdete

      Rybíz spolu s angreštem patří mezi bobuloviny a je to ta nejčastější ovocná dřevina na našich zahradách. Ať již pěstujete rybíz keřový či stromkový, bílý, červený či černý, vždy se o tyto keříky musíte, chcete-li zobat sladké bobule, starat. Pokud jste při procházce zahrady objevili na listu rybízu červené puchýře, máte co do činění s tím nejčastějším škůdcem, kterému je nutno vyhlásit válku. Pokud totiž neuděláte nic, budete mít nižší úrodu a to by byla velká škoda, že?
      Praxe / Jiřina Neckářová / 17. 5. 2023
      Nastává ten nejvhodnější okamžik pro prořez bobulovin

      Právě teď vyžaduje angrešt a rybíz vaši pozornost: nečekejte dlouho, jinak se rozlučte s velkou úrodou. Jak správně postupovat

      Jaro je za dveřmi a pro nás, zahradníky, to znamená jediné: konec nicnedělání. Ačkoliv, jak vás na našich stránkách informujeme, pravý zahradník nezahálí nikdy, ani, pokud venku mrzne až praští. Každopádně, únor je ten vhodný čas nejen na první výsevy zeleniny, jako první vyséváte papriky, ale hlavně na prořez stromů a keřů. Konec února je optimální pro prořez bobulovin v podobě angreštu a rybízu, pokud ho provedete včas a správně, pořádná úroda...
      Praxe / Jiřina Neckářová / 19. 2. 2024
      • Další
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Sněhové pusinky | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Čočková polévka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce
      • Aktuální témata Lidé a místa | Kulturní tipy | Cestování | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření
      • Články Naše krásná zahrada
      • Vajgélie je tajný tip zkušených zahradníků – už víme proč!
      • 3 tipy pro vytvoření jedinečné zahrady, která vás nikdy nepřestane bavit
      • Zapečená cuketa, která zmizí dřív, než vychladne: Vyzkoušejte recept s kombinací sýrů, co boduje každé léto
      • Kvíz: Jen opravdoví znalci poznají všech 10 druhů ovoce – zvládnete to taky?
      • Vánoční salát z vlastní zahrady? Vysejte štěrbák v srpnu a sklízejte před svátky
      • Latnatec: Keř s nejkrásnější barvou květů, která nemá konkurenci. V zimě ale potřebuje vaši pozornost
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Pěnový dort s originálním názvem Ptačí mléko: Připomíná marshmallow v čokoládě
      • Dechberoucí proměna: Ze skladiště se stal dokonalý pokoj pro dva kluky, co nutně potřebovali vlastní prostor
      • Alena Zárybnická a její předpověď počasí na srpen: Tropické třicítky může přinést až konec prázdnin
      • “Milá dcero, doufala jsem, že mě neopustíš. Ale vidím, že jak jsem stará, jsem pro tebe přítěží,” píše dopis paní Jaroslava
      • Vaření v přírodě: Připravte si čerstvý a vydatný oběd na výletě
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání