Jabloně a hrušně nyní vyžadují vaši pozornost a rozhodně se neřežou stejně: správný jarní řez vám zajistí maximální úrodu

Jádroviny přichází na řadu hned po bobulovinách

Jakmile přestane mrznout a jsou přijatelné klimatické podmínky, což bývá různé dle nadmořské výšky, můžeme začít s prořezem ovocných dřevin. Jako první jsme prořezali rybíz a angrešt, nyní na řadu přichází jádroviny. Mezi jádroviny, které na svých zahradách pěstujeme, patří zejména jabloně a hrušně, nicméně řada pěstitelů přišla na chuť i méně tradičním, ovocným druhům jako jsou kdouloně a mišpule. Všechny tyto druhy nyní vyžadují naši pozornost, tedy v případě, že se chcete dočkat pořádné úrody.

Druhy řezu ovocných stromů

Celkem se na našich zahradách užívají tři druhy řezů. Řez výchovný, udržovací a zmlazovací, přičemž každý z nich má jinou funkci. Výchovný řez se používá u mladých, nově vysazených ovocných stromků a díky němu strom tvarujeme. Udržovací řez nebo také řez prosvětlovací se provádí u dospělých stromů a ten provádíme na jaře nejčastěji. Jeho hlavním úkolem je udržovat dobrý zdravotní stav dané dřeviny. Zmlazovací řez se používá u stromů starších, které již neplodí a netěší se dobrému zdravotnímu stavu.

Co je hlavním úkolem řezu ovocných stromů

Mohlo by se zdát, že jabloně a hrušně, jakožto ovocné dřeviny, se řežou stejně, nicméně tomu tak úplně není. Základ udržovacího řezu je samozřejmě stejný. Hlavním úkolem je odstranit větve namrzlé, poškozené a ty, které si navzájem konkurují. Rovněž odstraňujeme větve, které směřují do koruny, kterou by zbytečně zahušťovaly. Díky tomu se pak více množí houbové choroby a na plody se nedostane slunce. Častým problémem jsou jednoleté, vzpřímeně rostoucí výhony neboli vlky. Jedná se o výhony, které nesou pouze listy a pro strom nejsou tedy žádoucí. Tyto výhony tedy můžeme odstranit až u základu větve, nebo z některých výhonů můžeme postupně, během několika let, zapěstovat plodonosné výhony. Tato práce je ale velmi časově náročná, protože plodonosný obrost vzniká až po několika letech.

Jak stříhat jabloně a hrušně

Tím nejdůležitějším rozdílem v řezu jabloní a hrušní je, na jaké očko řežeme. Zde se vychází hlavně od tvaru koruny obou stromů, přičemž jabloně mají korunu kulovitou, kdežto hrušně spíše pyramidální. Tuto skutečnost je třeba dodržovat při řezu výhonů. U jabloní tak řežeme vždy na očko vnější, u hrušní na očko vnitřní. Řez vedeme rovně, 1 cm nad očkem.

Radikálnější řezy rozdělte na více let

Pokud máte zanedbané stromy a je třeba je řádně prořezat, v případě silnějšího řezu je to pro strom velmi vyčerpávající. Z tohoto důvodu se doporučuje, rozdělit řez třeba do dvou až tří let, a řezat postupně, ne naráz. Díky tomu má strom čas na regeneraci.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada