Nejjednodušší trik, jak uchovat dýně hokaido co nejdéle – a z nich připravit gastronomický zázrak
Dýně hokaido – poklad z Japonska, který musíte mít na zahradě
Sytě oranžové plody dýní hokaido se sklízejí od konce srpna až do začátku října. Jakmile začnou hrozit první podzimní mrazíky, měly by být oranžové plody už v bezpečí doma, pod střechou. A nyní nastává čas, nejen o dýně dobře pečovat, aby uskladněné vydržely co nejdéle, ale především je začít v kuchyních zpracovávat. Dýně hokaido skvěle chutnají v polévce, rizotu nebo pečené v troubě, ale jsou také bohatým zdrojem živin, které prospívají pleti, vlasům i očím. Tato nenáročná rostlina má právem stále větší oblibu nejen mezi pěstiteli, ale i mezi vyznavači zdravého životního stylu.
- Dýně hokaido či hokkaidó (Cucurbita maxima), známá také jako Uchiki Kuri, je středně velká plodová zelenina s výrazně oranžovou slupkou, která je nejen jedlá, ale také výjimečně chutná a zdravá. Typická je kulovitým nebo mírně zploštělým tvarem a hmotností mezi 1–3 kg. Dužnina je sytě oranžová, sladká, jemně oříškové chuti a výborně se hodí k tepelné úpravě.
- Dýně hokaido pochází z Japonska, konkrétně z ostrova Hokkaidó, odkud se v 90. letech rozšířila do Evropy. Dnes patří mezi nejoblíbenější odrůdy dýní vůbec, a to jak díky chuti, tak díky snadnému pěstování a dlouhé skladovatelnosti.
Pěstování dýně hokaido: Tipy pro úspěch a bohatou úrodu
- Nároky na slunce: Dýně hokaido je teplomilná rostlina a daří se jí nejlépe na slunných a chráněných stanovištích.
- Půda: Pro pěstování všech dýní, nejen hokaida, volte půdu výživnou, dobře propustnou a bohatou na humus.
- Nároky na vodu: Dýně hokaido vyžaduje půdu středně vlhkou, potřebuje tedy během léta pravidelnou zálivku.
- Výsev semen: Hokaido můžete předpěstovat doma nebo ve skleníku, ale stejně snadno se pěstuje i z přímého výsevu v druhé polovině května, když už nehrozí mrazíky. Před výsevem je vhodné semena na pár hodin namočit do vlažné vody, čímž urychlíte klíčení. Hokaido potřebuje na záhonech dostatek prostoru, ideálně by měly být rostliny vysazené asi 100 cm od sebe.
Dýně hokaido – podzimní elixír zdraví a krásy
Dužina dýně je výtečná na krémové polévky, pyré, na pečení s bylinkami, ale i do sladkých koláčů. Ale dýně hokaido zdaleka není jen obyčejná pochoutka. Hokaido obsahuje betakaroten (provitamin A), vitaminy C a E, zinek, draslík a antioxidanty, které příznivě působí na naše zdraví:
- Hokaido podporuje zdraví očí, má příznivý vliv na prevenci makulární degenerace.
- Hokaido podporuje kvalitu pokožky, napomáhá její hydrataci a podporuje tvorbu kolagenu.
- Vitamin A a zinek mají příznivý vliv na růst vlasů, ale i nehtů.
- Dýně hokaido a v ní obsažené antioxidanty příznivě působí na náš imunitní systém.
Slupka plná vitamínů: Proč dýně hokaido loupat nemusíte
Výhodou hokaida je, že se nemusí loupat, protože slupka na rozdíl od většiny jiných typů dýní při vaření změkne. Pokud dýni oloupete, na chuti pokrmu to nijak nepoznáte, ale zbytečně se tím ochudíte o prospěšné živiny. Stejně jako například u jablek, i u dýně se nejvíce zdraví prospěšných látek nachází přímo ve slupce. Především je to velké množství vlákniny.
- Jak zajistit, aby vám dýně hokaido vydržela co nejdéle? Především ji nechte na záhoně dobře vyzrát. Slupka by měla být dostatečně pevná. A nemusíte se bát, i tak při vaření velmi rychle změkne.