Nůžky k práci na zahradě se dělí na dvě základní skupiny. První stříhají dvěma břity a označují se jako střižné, resp. dvoubřité. Druhé stříhají jedním nožem a stříhaný výhon se při stisku nůžek přimáčkne na tzv. kovadlinku – hladkou plochu, která nahrazuje druhý břit. Nazývají se proto jednobřité, dorazové či kovadlinkové.
Dvoubřité zahradní nůžky, nebo kovadlinkové?
Rozdíl mezi jedním a druhým typem nůžek spočívá v principu střihu. U dvoubřitých nůžek kloužou dva nože (břity) přes sebe, a umožňují tudíž čistý střih a jsou přesnější (nezanechávají pahýly). Používají se proto ke střihu květin, dužnatých výhonů a mladého či měkkého dřeva středně dřevitých dřevin.
Kovadlinkové nůžky naopak poskytují větší sílu. Nůž je v kontaktu s kovadlinkou a může tak při zmáčknutí výhonu poškodit jeho pletiva. Využívají se tudíž hlavně pro střih suchého dřeva, větví o síle prstu a tvrdého dřeva. Na silnější větve se používají nůžky pákové.
Průběžná údržba zahradních nůžek je nezbytná
O všechny typy nůžek je však nutné se starat. Běžnou očistu je dobré dělat po každé práci. Rozevřené břity nůžek postříkejte olejem ve spreji a otřete pomocí hadříku. Na pryskyřici, vosk nebo stromový balzám použijte ale nejprve technický benzin.
Čas od času zkontrolujte i pružinu mezi rukojeťmi a je-li poškozená – vyměňte ji. Dohlédněte i na dotažení středové matky. Při náročnější práci se matka uvolňuje, ostří nůžek k sobě nedoléhá a nůžky stříhají nekvalitně a postupně se ničí.
Jednou za delší dobu nůžky kompletně rozeberte a jednotlivé části pořádně vyčistěte. Čepele, veškeré spoje i pružinu pak nezapomeňte namazat olejem, který snižuje tření a chrání nůžky před rzí.
Broušení zahradních nůžek pro hladký střih
Při častém používání se břity nůžek tupí, následkem čehož střihané větve nedostřihávají, střih není hladký a rána se hůře hojí. Proto je nezbytné nůžky nabrousit. Naostření nůžek zvýší jejich výkon, nůžky budou přesnější a práce s nimi pohodlnější. Pozor ale, neodborné nabroušení může nůžky poškodit. Pokud s ním nemáte zkušenosti, je namístě nechat si je naostřit u zkušeného nožíře.
Ti zkušenější z vás si mohou nůžky samozřejmě nabrousit sami. Nůžky nejprve očistěte, případně rozeberte, a vyberte si vhodný brousek (karborundový nebo diamantový). Myslete na to, že se brousí jen rovné strany čepelí, a ne jejich vnitřní strany. Broušení musí být rovnoměrně a měl by být zachovaný řezný úhel. Ostrou hranu na závěr naolejujte.