Jak si vybrat a pečovat o zahradní nůžky

Nůžky k práci na zahradě se dělí na dvě základní skupiny. První stříhají dvěma břity a označují se jako střižné, resp. dvoubřité. Druhé stříhají jedním nožem a stříhaný výhon se při stisku nůžek přimáčkne na tzv. kovadlinku – hladkou plochu, která nahrazuje druhý břit. Nazývají se proto jednobřité, dorazové či kovadlinkové. 

Dvoubřité zahradní nůžky, nebo kovadlinkové?

Rozdíl mezi jedním a druhým typem nůžek spočívá v principu střihu. U dvoubřitých nůžek kloužou dva nože (břity) přes sebe, a umožňují tudíž čistý střih a jsou přesnější (nezanechávají pahýly). Používají se proto ke střihu květin, dužnatých výhonů a mladého či měkkého dřeva středně dřevitých dřevin. 

Kovadlinkové nůžky naopak poskytují větší sílu. Nůž je v kontaktu s kovadlinkou a může tak při zmáčknutí výhonu poškodit jeho pletiva. Využívají se tudíž hlavně pro střih suchého dřeva, větví o síle prstu a tvrdého dřeva. Na silnější větve se používají nůžky pákové. 

Průběžná údržba zahradních nůžek je nezbytná

O všechny typy nůžek je však nutné se starat. Běžnou očistu je dobré dělat po každé práci. Rozevřené břity nůžek postříkejte olejem ve spreji a otřete pomocí hadříku. Na pryskyřici, vosk nebo stromový balzám použijte ale nejprve technický benzin. 

Čas od času zkontrolujte i pružinu mezi rukojeťmi a je-li poškozená – vyměňte ji. Dohlédněte i na dotažení středové matky. Při náročnější práci se matka uvolňuje, ostří nůžek k sobě nedoléhá a nůžky stříhají nekvalitně a postupně se ničí. 

Jednou za delší dobu nůžky kompletně rozeberte a jednotlivé části pořádně vyčistěte. Čepele, veškeré spoje i pružinu pak nezapomeňte namazat olejem, který snižuje tření a chrání nůžky před rzí. 

Broušení zahradních nůžek pro hladký střih

Při častém používání se břity nůžek tupí, následkem čehož střihané větve nedostřihávají, střih není hladký a rána se hůře hojí. Proto je nezbytné nůžky nabrousit. Naostření nůžek zvýší jejich výkon, nůžky budou přesnější a práce s nimi pohodlnější. Pozor ale, neodborné nabroušení může nůžky poškodit. Pokud s ním nemáte zkušenosti, je namístě nechat si je naostřit u zkušeného nožíře. 

Ti zkušenější z vás si mohou nůžky samozřejmě nabrousit sami. Nůžky nejprve očistěte, případně rozeberte, a vyberte si vhodný brousek (karborundový nebo diamantový). Myslete na to, že se brousí jen rovné strany čepelí, a ne jejich vnitřní strany. Broušení musí být rovnoměrně a měl by být zachovaný řezný úhel. Ostrou hranu na závěr naolejujte.

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.