Díky nedostatku vápníku se připravíte o sklizeň oblíbené zeleniny: Víme, proč tento důležitý prvek rostlinám chybí a kdo za to může
Škodí nedostatek i nadbytek vápníku
Pro optimální obsah živin platí, že nic nesmí být ani v nadbytku ani v nedostatku, ale v rovnováze. Takže podíváme-li se na vápník, jehož nedostatek zapříčiní to, že nemáme žádnou sklizeň, problém je jak jeho nedostatek, tak nadbytek, a to jak v půdě, tak v rostlinách. Nedostatek vápníku bývá na kyselých a suchých půdách, přičemž obě podmínky lze ovlivnit. Mezi další viníky nedostatku vápníku bývá přehnojení draselnými i dusičnatými hnojivy, která dokážou blokovat příjem vápníku v rostlině.
Nedostatek vápníku vede k těmto chorobám
Velmi často vidíme symptom nedostatku vápníku u plodové zeleniny nebo třeba u jablek. U plodové zeleniny, jako jsou rajčata a papriky, u kterých dochází k nekróze vrcholů plodů a plody jsou nepoživatelné. U jablek nedostatek vápníku zapříčiní známou fyziologickou chorobu zvanou hořká skvrnitost. Ve valné většině případů nejde ani tak o to, že by byl nedostatek vápníku v půdě, ale hlavně tento prvek chybí přímo v rostlinách. Tento deficit je dán nevhodným poměrem mezi draslíkem a vápníkem, protože draslík je tzv. antagonista vápníku, jinými slovy, blokuje jeho příjem rostlinami. Jestliže tedy aplikujete často draselná hnojiva, odsuzujete vaše rostliny k záhubě. Omezte tedy hnojení draslíkem a zvyšte četnost organického hnojení, které naopak příjem vápníku rostlinami podporuje.
Pozor si dejte i na zrádný dusík
Kromě draslíku znemožňuje příjem vápníku rostlinami také druhý biogenní prvek a to dusík. V dobré víře hnojíme dusíkatými hnojivy, abychom tento makroprvek dodali do půdy, ale zároveň tím omezujeme příjem vápníku. Možným řešením je pro hnojení upřednostňovat ledek vápenatý, který obsahuje 15 % dusíku a 20 % vápníku ve vodorozpustné formě. Toto hnojivo se doporučuje i preventivně na stanovištích, kde se tyto fyziologické potíže vyskytují.
Jak na hořkou skvrnitost jablek
Hořkou skvrnitost jablek mylně zaměňujeme za některou houbovou chorobu, ale pravá příčina vzniku tmavých skvrn na slupce plodu je právě v nedostatku vápníku. Abychom tomuto onemocnění zabránili, protože konzumace takových plodů nás moc neláká, je třeba zakročit v červenci. Preventivní opatření je nutné provádět v oblastech s pravidelným výskytem tohoto fyziologického onemocnění. Postřiky se aplikují 3-6x v intervalu 10-14 dnů a jako vhodný se jeví například přípravek Kalkosol 25, Wuxal SUS Kalcium nebo Lamag-Ca.
Nedostatek vápníku u rajčat a paprik
U rajčat se nedostatek vápníku projevuje jako vodnatá, později tmavě hnědá až černá, ostře ohraničená a mírně propadlá skvrna. U papriky se nahnědlé skvrny objevují na plodech, hlavně jsou patrné na špičkách plodů paprik. Je-li sucho, skvrny zasychají, ale je-li vlhko, začnou zahnívat. Takže jak z toho ven? Postačí, když od počátku růstu rostlin budete dodávat pohotový vápník zálivkou přímo do půdy, doporučujeme Kristalon – zdravé rajče a paprika v koncentraci 0,2 %. Jedná se o dvousložkové hnojivo, které nejen, že dodává rostlinám živiny, ale také brání blokaci příjmu jednotlivých prvků, tedy i vápníku.
Jak poznáme nadbytek vápníku v půdě
U rostlin není známo, že by se nadbytek vápníku nějak projevoval. Kde se ale ví, že nadbytek vápníku díky nevhodnému hnojení být může, je půda. To, že je v půdě nadbytek vápníku, poznáte podle toho, že rostlinám začnou žloutnout listy. Aby toho nebylo málo, nadbytek vápníku v rostlinách blokuje příjem dalších důležitých prvků, například železa nebo stopového prvku zinku. Je tedy důležité zajistit rovnoměrný poměr jednotlivých prvků. Jak na tom vaše rostliny nebo půda s obsahem prvků doopravdy je, zjistíte nejlépe dle provedeného rozboru půdy či samotných rostlin.
V naší fotogalerii se můžete podívat, jak se takový nedostatek vápníku u rostlin projevuje.
O autorce:
Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.