Vánoční stromeček: řezaný, nebo v květináči? Postarejte se o oba tak, aby vydržely krásné co nejdéle

Podle údajů Sdružení pěstitelů vánočních stromků se průměrná roční spotřeba přírodních vánočních stromků u nás dlouhodobě odhaduje na zhruba 1,3 milionu kusů. Pokud si i vy jeden z nich letos pořídíte, přečtěte si, jak o něj správně pečovat. 

Kůra řezaného stromku musí dosahovat do vody

V předvánočním čase je nutné skladovat řezaný stromek v chladném prostředí, nejlépe postavený v nádobě s vodou. „Předtím je ale třeba odříznout malý špalíček na kmínku, zalepeného smolou, aby voda mohla ke stromku proniknout. Uvidíte, že stromek s čerstvě provedeným řezem přijme přibližně 5 litrů vody, a tak zůstane déle svěží,“ uvádí Sdružení. 

Pokud máte pro stromek připravený na Vánoce stojan s vodou, myslete na to, že kůra stromku musí dosahovat až do vody. Stromek totiž saje vodu pletivy umístěnými pod kůrou, neořezávejte ji proto. Po Vánocích stromek ostříhejte a spalte v kamnech, zkompostujte nebo odneste na sběrné místo

Stromek v květináči musí zvládnout změny teplot

Mnoho lidí kupuje vánoční stromek v květináči (kontejneru) s tím, že si ho později vysadí například na zahradě. Udržet takový stromek až do jara je v běžných domácích podmínkách ale poměrně náročné. Není to však nemožné. Důležité je vědět, že pro přežití je pro stromek klíčové zvládnutí všech teplotních rozdílů, kterým je během Vánoc vystaven. Jak tedy postupovat? 

Před Vánoci přeneste stromek z venku na místo s teplotou 5 až 10 °C (sklep, garáž) a nechte ho tam několik dní. Poté jej přesuňte na chodbu nebo do bytu do nevytápěné místnosti s teplotou 15 až 18 °C. Ve vytápěné místnosti v bytě nechte stromek co nejkratší dobu a zalévejte ho (ale pozor nepřelijte). Po Vánocích stromek přeneste v obráceném pořadí zpět a ponechte ho až do jara při teplotě 1 až 5 °C. Ven stromek přemístěte až v době, kdy nehrozí pozdní mrazíky

Zdroj: autorka s použitím informací od Sdružení pěstitelů vánočních stromků 

Předplaťsi & Ušetři

Předplatné Naší krásné zahrady