Bez tohoto tropického stromu by Vánoce chutnaly úplně jinak. A většina lidí netuší proč
Kakaovník: Tropický strom, který dal světu čokoládu
Čokoláda patří k nejoblíbenějším sladkostem na světě nejen o Vánocích. Jen málokdo se však zamyslí nad tím, odkud se vlastně bere. Její cesta začíná nenápadným kakaovým bobem, který roste v tropech. Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého (Theobroma cacao), stromu, jehož název v překladu znamená „pokrm bohů“. A není divu – už starověké civilizace považovaly kakao za vzácnou surovinu. Kakaovník je stálezelený tropický strom dorůstající výšky zhruba 4 až 8 metrů. Má velké, lesklé listy a drobné růžové až bělavé květy, které jsou velmi zajímavé tím, že vyrůstají přímo z kmene a silných větví – tento jev se nazývá kauliflorie. Strom je citlivý na změny prostředí, vyžaduje stabilní teplotu a vysokou vzdušnou vlhkost.
- Boby se ukrývají v podlouhlých plodech, tzv. kakaových tobolkách, které připomínají větší okurku nebo meloun. Plody kakaovníku dozrávají několik měsíců a jejich barva se liší podle odrůdy – od zelené přes žlutou až po sytě červenou. Každá tobolka obsahuje přibližně 20 až 50 semen obalených sladkou dužinou. Právě z těchto semen vzniká kakao – základní surovina pro výrobu čokolády, kakaa i dalších pochoutek.
Kakao jako pokrm bohů: Od Olméků až do Evropy
Původní domovina kakaovníku leží v oblasti Střední a Jižní Ameriky, konkrétně v amazonském deštném pralese. Už před více než 3 000 lety kakaovník pěstovali Olmékové, později Mayové a Aztékové. Pro ně nebylo kakao sladkostí, ale spíše posvátným nápojem – hořkým, kořeněným a určeným pro náboženské obřady. Kakaové boby dokonce sloužily i jako platidlo. Do Evropy se kakao dostalo v 16. století zásluhou španělských dobyvatelů. Postupně se receptura upravovala, přidával se cukr a mléko, a z původně hořkého nápoje se zrodila sladká pochoutka, jak ji známe dnes.
Kde se dnes pěstuje kakao a kdo ho produkuje nejvíc
V současnosti se kakaovník pěstuje především v tropických oblastech, v pásu kolem rovníku. Největšími producenty kakaa jsou země západní Afriky, zejména Pobřeží slonoviny a Ghana, které dohromady dodávají více než polovinu světové produkce. Další významné oblasti najdeme v Jižní Americe (Ekvádor, Brazílie) a v jihovýchodní Asii (Indonésie).
Jak se z kakaového bobu stane čokoláda
Pěstování kakaa je náročné a z velké části stále závislé na ruční práci. Od sklizně přes fermentaci a sušení bobů až po jejich další zpracování vede dlouhá cesta, a právě ta dává čokoládě její charakteristickou chuť a vůni. Po sklizni se kakaové boby nechávají několik dní fermentovat, což je důležitý krok pro rozvoj chuti. Následuje sušení, pražení, drcení a mletí. Výsledkem je kakaová hmota, ze které se odděluje kakaové máslo a kakaový prášek. Jejich kombinací pak vznikají různé druhy čokolády – od hořké až po mléčnou.
Pokud netušíte, jak kakaové boby vypadají, podívejte se do naší galerie.
O autorce:
Simona Sedláčková svou vášeň pro zahradničení a kreativní tvorbu přetavila do profesionální kariéry. Autorka už více než 20 let publikuje články z oblasti zahrady, pěstování, péče o rostliny a tvoření nejen z přírodních materiálů. Nejprve psala pro tištěné časopisy, později publikovala na webech, které se věnují zahradám, nyní píše pro web Naše krásná zahrada, kde čtenářům přináší praktické rady, sezónní tipy i návody. Má bohaté zkušenosti s domácím tvořením i přírodními postupy bez chemie.

















