- Úvodní stránka
- Volný čas
- Zajímavosti
- Bez tohoto tropického stromu by Vánoce chutnaly úplně jinak. A většina lidí netuší proč
- Galerie
- GALERIE: Od tropického stromu k vánoční tabulce. Jak se rodí čokoláda
Prohlédnout znovu

V současnosti se kakaovník pěstuje především v tropických oblastech, v pásu kolem rovníku

Od sklizně přes fermentaci a sušení bobů až po jejich další zpracování vede dlouhá cesta

Čokoládové pralinky, největší pochoutka pro mnohé z nás

Během dlouhého procesu vzniká z kakaových bobů kakaová hmota, ze které se odděluje kakaové máslo a kakaový prášek. Jejich kombinací pak vznikají různé druhy čokolády – od hořké až po mléčnou

Horká čokoláda je stejně oblíbený nápoj jako káva

Bez čokoládového dortu si mnozí z nás nedokážou představit žádnou slavnostní chvíli
Prohlédněte si další galerie
- Nejkrásnější vánoční výzdoba stolu: Profesionální floristka ukázala trik, díky kterému květiny vypadají luxusně
- Už nikdy nebudete kupovat vánoční stromek. Tenhle zelený zázrak můžete pěstovat po celý rok jako pokojovku
- Mrzne, sněží, půda je tvrdá. Zahrádkáři ji sklízí i pod sněhem a chutná lépe než v létě
- Spící panna do temného koutu: Roste ve stínu, odpustí chyby, vypadá draze a ještě čistí vzduch
- Tenhle keř celý rok ignorujete. Po shození listů se mění v nejkrásnější vánoční dekoraci



