Největší vánoční past v kuchyni: Vypadá nevinně, ale může vás vážně ohrozit
Aromatický badyán nesmí chybět o žádných Vánocích
Aromatický badyán ve tvaru hvězdiček je typické vánoční koření a pokud jej, nejen na Vánoce, přidáte do svařeného vína nebo kompotu, propůjčí všemu své typické aroma. Plody ve tvaru hvězdičky se získávají ze stromu s názvem badyáník (Illicium sp.) a pro potravinářské i farmaceutické účely se využívá badyáník pravý. Nicméně můžete se setkat i s dalším druhem badyáníku, a to je badyáník anýzový, který je ale smrtelně jedovatý.
Květy badyáníku vykazují zajímavý jev
Stálezelený strom či keř s tenkým kmenem badyáník pravý (Illicium verum) pochází z Číny a Vietnamu a k nám se dostal na začátku 17. století. Celá rostlina je silně aromatická, protože buňky v pletivech obsahují éterické oleje. Oboupohlavné květy vyrůstají jednotlivě nebo ve svazečcích na koncích větévek nebo na kmeni a starších větvích. Jevu, kdy květy rostou přímo na kmeni či větvích stromů, se říká kauliflorie, je typická třeba také u kakaovníku či karamboly. Plodem badyáníku je souplodí měchýřků, které v době zralosti pukají a vystřelují semena.
Hvězdicový anýz je hlavní přísadou v oblíbené polévce
Badyáník jako dřevina je velmi fotogenický a pokud bychom se nezajímali o jeho plody, určitě by naši pozornost přilákaly jeho bílé květy. Kromě dochucování pokrmů se jeho hvězdicovitá souplodí používají k získávání anýzového oleje. Badyán se sklízí těsně před plnou zralostí, což bývá od března do května a v obchodě ho najdete nejčastěji jako osmicípou hvězdičku, kvůli které má také druhý název hvězdicový anýz. Badyán bývá i drcený na jednotlivé měchýřky neboli cípky. Badyán je tradiční součástí čínského koření pěti vůní a ve vietnamské kuchyni je nedílnou součástí oblíbené polévky Pho.
Badyán je také součástí známého léku
V Číně a Vietnamu je pěstování badyáníku tradiční a právě zde, v zemi původu, ho umí dokonale využít pro své potřeby. Kromě dochucování pokrmů či nápojů nebo dekorace se badyáník využívá také ve farmacii. Bylo totiž zjištěno, že má pozitivní účinek při léčbě revmatismu a je také přírodní surovinou pro výrobu léku proti virovým onemocněním Tamiflu.
Není badyán jako badyán
Badyáníků existuje více druhů, některé se pěstují pro užitek i okrasu (badyáník pravý) a jiné druhy hlavně pro nádherné květy (badyáník floridský). Právě badyáník floridský má nádherné červené květy, které jsou ale krásné spíše na pohled. Jakmile k nim totiž přičichnete, voní velmi nelibě po rybině. Tímto zápachem totiž dřevina láká své opylovače, kterými jsou hlavně mouchy. Badyáník anýzový (Illicium anisatum), který je hojně vysazován v Japonsku kolem buddhistických chrámů. Semena v klasických hvězdičkách jsou však u tohoto druhu smrtelně jedovatá a má na svědomí několik lidských životů.
Aromatický badyáník je tradičním vánočním kořením a obdivovat ho můžete v naší galerii.
O autorce:
Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze, kde dále pokračovala v rámci doktorského studia. Již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, rodinnou, realizační firmu Zahradník Šikula, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.


















