Tajemství sladkých jahod: Získejte rekordní úrodu díky jednoduchému triku
Jahodníky je nutné osvobodit
Jahodníky prostě potřebují ostříhat, protože se množí úponky. Jde o vskutku jedinečný mechanismus rozmnožování, ale pro mateřskou rostlinu je to ohromná zátěž. Když ovšem šlahouny odstraníte, uděláte pro své jahody to nejlepší. Jahodník se nemusí už dále starat o vyživování desítek dalších sazeniček a veškerou svou energii a živiny může směřovat tam, kam chcete, tedy do tvorby větších, šťavnatějších a sladších plodů. Místo množení se bude věnovat plození, tedy tomu, co milujete nejvíc, jahodám.
Co je to ten šlahoun?
Šlahoun spolu s dceřinými rostlinkami představuje pro jahodník ohromnou námahu. Zvláště, když jich kolikrát vyhodí hned několik najednou a na každém šlahounu může být ještě další sazenice. Pokud byste nezasáhli a šlahoun neustřihli, v příštím roce by mohla být úroda jahod až poloviční. Pravidelné odstraňování šlahounů zajistí, aby mateřská rostlina zůstala silná a produktivní. Navíc jahodníky zahuštěné velkým množství šlahounů jsou náchylnější k plísním a chorobám, protože se k nim nedostává dostatek vzduchu. Tím, že je budete pravidelně stříhat, jim zajistíte lepší cirkulaci vzduchu a snížíte riziko napadení.
Kdy a jak šlahouny jahodníků stříhat?
Načasování stříhání šlahounů u jahodníku je poměrně důležité, protože kdybyste to zanedbali, snížíte si úrodu a jahodník zbytečně vyčerpáte. První šlahouny se začínají objevovat již v červnu, tedy v době, kdy jim dozrávají plody. Nejvíce se jich objeví v průběhu července a srpna, kdy jsou schopny vysloveně pohltit celý záhon. Neobjevují se najednou, ale postupně, a proto je také nutné, abyste je stříhali systematicky po celé léto. Jakmile si šlahounu všimnete, ihned ho odstřihněte. Buďte přitom důslední a jahodníky v průběhu celé vegetační doby hlídejte.
Jak stříhat šlahouny?
K stříhání používejte vydezinfikované zahradnické nůžky nebo klasické ostré nůžky. Nikdy však šlahouny netrhejte! Při trhání byste mohli vytrhnout celou rostlinu, nebo ji vážně poškodit, což by mohlo dopomoci k infekcím a nákazám. Při odstraňování vždy odstřihněte celý šlahoun co nejblíže místu, kde se napojuje na mateřskou rostlinu. Nenechávejte žádné zbytky, které by mohly zakořenit a znovu jahodník vysilovat. Nemusíte se toho bát, je to jednoduché, pouze to vyžaduje vaši pozornost a systematičnost.
Aby jahodníky ustály všechny výzvy, je potřeba je hnojit
Stříhání šlahounů je jedna věc, pokud však chcete mít bohatou a chutnou úrodu, je nezbytné jahodníky také hnojit. Bez paliva prostě jahodníky nebudou pracovat na plné obrátky.
A kdy tedy jahodníky hnojit?
- Ještě předtím, než jahodník začne intenzivně růst a po odeznění posledních mrazů. Dodá mu to startovací energii.
- V době květu je to obzvláště důležité. Potřebuje v této chvíli nejvíce bor, který má přímý vliv na kvetení a tvorbu plodů. Bez něj to jahodám moc nepůjde.
- V neposlední řadě je důležité hnojení po sklizni, které pomůže jahodníku zregenerovat a připravit se na zimu. Je to vaše investice do úrody v příštím roce.
Čím jahodníky hnojit?
- Kompostem, který obohacuje půdu humusem, zlepšuje její strukturu a celkovou kondici.
- Hnojem, který poskytuje bohaté živiny, ale je nutné ho používat s mírou. Musí být dobře uleželý.
- Biohumusem, což je přírodní tekuté hnojivo, které se snadno ředí vodou a je šetrné k rostlinám.
- Guánem, což je silné granulované hnojivo, s nímž je však nutné zacházet opatrně kvůli jeho koncentraci.
Minerální pomocníci vašich jahod
- Speciální hnojiva na jahody jsou ideální, protože jsou přesně přizpůsobena potřebám jahodníků.
- Dusík podporuje růst výhonků. Aplikuje se na jaře a potom po sklizni.
- Fosfor a draslík je nezbytný pro zdravé kvetení a tvorbu plodů.
- Vápník zlepšuje pevnost a trvanlivost plodů. Můžete ho aplikovat postřikem v období květu, zvláště u dezertních odrůd.
- Křemík a síra posilují odolnost vůči chorobám a škůdcům.
- Bor, měď, zinek a mangan jsou mikroprvky, které zlepšují odolnost proti mrazu a mají zásadní vliv na kvetení a bohatost úrody.