Měsíční jahody jsou hitem zahrad: Vysejte nyní a voňavé plody budete sklízet celé příští léto
Začněte pěstovat měsíční jahody, sklízet budete po celou příští sezónu
Měsíční jahody (Fragaria vesca var. semperflorens) byly vyšlechtěny k tomu, aby plodily opakovaně během celého vegetačního období, od jara až do prvních mrazů. Na rozdíl od klasických zahradních jahod netvoří pěstované jahody šlahouny, ale vyrůstají v bohatém trsu. Jsou ideální do menších zahrad, truhlíků nebo vyvýšených záhonů. Jejich drobné, sytě červené plody, kulatého nebo protáhlého tvaru, jsou mimořádně sladké a aromatické. Rozhodně s intenzivnější chutí než velké jahody z obchodů. Chuťově připomínají pravé lesní jahody, a právě to je důvod, proč jsou nejen mezi dětmi tolik oblíbené.
- Měsíční jahody pocházejí ze střední a jižní Evropy, kde v divoké formě rostou na okrajích lesů a lesních pasekách. Byly vyšlechtěny tak, aby plodily opakovaně. Název „měsíční“ odkazuje právě na to, že plodí "každý měsíc", během celé sezóny. Nezaberou na záhonu nebo v truhlíku skoro žádné místo, ale přinesou, hlavně dětem, spoustu radosti.
Jak vypadají měsíční jahody a čím se liší od klasických
Rostliny měsíčních jahod vytvářejí kompaktní, hustě olistěné trsy, které obvykle dosahují výšky 15–25 cm. Jejich listy jsou typicky trojčetné a světle zelené, květy bílé a drobné. Pěstujete-li měsíční jahody, plody dozrávají velmi rychle a rostou těsně nad listy. Vzhledem k menšímu vzrůstu a nepřítomnosti šlahounů působí i mezi květinami velmi upraveně.
Kdy a jak správně vysít měsíční jahody
Na jaře (únor až duben): Semena klíčí nejlépe při teplotě 18-20 °C, ve výsevní misce na parapetu okna. Je potřeba počítat s poměrně pomalým klíčením i růstem mladých rostlinek. Sazeničky se vysazují ven v druhé polovině května, první plody můžete očekávat na konci léta.
Koncem léta (srpen-září): I v tomto období při pěstování drobná semena jahod vysévejte do výsevní misky a rostlinky buď nechte přezimovat ve skleníku či na zaskleném balkoně nebo je ještě před příchodem zimy, v listopadu, vysaďte na záhony. Rostliny z tohoto výsevu zpravidla začnou plodit na jaře, mnohem dříve než klasické zahradní jahody.
Výsev krok za krokem: od semínka k sazenici
- Semínka se vysévají na povrch substrátu, jen se lehce přitlačí, ale nezasypávají se.
- Klíčení trvá 2–4 týdny při teplotě kolem 18–22 °C.
- Sazenice se mohou přesazovat, jakmile mají 2–3 pravé listy.
- Při pěstování jahod se sazenice na venkovní stanoviště vysazují ideálně na slunné až polostinné místo.
Pěstování jahod snadno: tipy pro bohatou úrodu
- Měsíční jahody vyžadují při pěstování propustnou, výživnou půdu.
- Zálivka by měla být pravidelná, ale půda nesmí zůstat přemokřená.
- Měsíční jahody nepotřebují zaštipování šlahounů, žádné totiž netvoří.
- Na podzim můžete rostliny na záhonech přikrýt chvojím, ale při běžném průběhu středoevropské zimy to není nutné.
- Pravidelným sběrem zralých plodů podpoříte další nasazování květů.
Nejchutnější odrůdy měsíčních jahod, které stojí za vyzkoušení
- 'Rujana': velmi oblíbená odrůda pro pěstování, odolná, plodí drobné intenzivně aromatické, sladké plody.
- 'Alexandria': rychlý růst, výborná chuť, vhodná i do květináčů.
- 'Baron Solemacher': klasika s drobnými, špičatými plody a výbornou chutí.
- 'Yellow Wonder': zlatavé, žluté plody s lesní chutí, výjimečné pro svůj vzhled.
- 'Mignonette': odrůda s tmavě červenými, extra sladkými plody.