Moruše pro bource i chutné plody

Hlavními důvody pěstování moruší, resp. morušovníků (Morus), byly jejich nasládlé a sladkokyselé plody a listy určené pro housenky bource morušového (Bombyx mori). 

Nenasytné housenky bource morušového

Housenky motýla bource morušového se živí pouze listy moruší a morušovníky jsou tudíž spjaty s výrobou hedvábí. Ta byla v 18. století rozšířena i v Praze a moruše tehdy rostly v sadech, parcích a za hradbami města. Chov housenek byl sice úspěšný, obchod s hedvábím však postihla krize a výsadby moruší byly časem vykáceny.

Morušovník bílý (Morus alba)
Info ikona

Morušovník bílý (Morus alba) má plody nejen bílé, ale i červené barvy.

Foto: Shutterstock

Zajímavé je, že zatímco housenky bource jsou nesmírně žravé a listy se živí nepřetržitě celý den i noc, dospělí motýlci mají ústní ústrojí zredukované a nemohou přijímat potravu. Zvláštností bource je rovněž fakt, že se ve volné přírodě už prakticky nevyskytuje. Žije pouze v umělých odchovech zřizovaných práývě kvůli výrobě hedvábí. 

Nejznámější druhy morušovníku

K nejčastěji pěstovaným moruším patří morušovník bílý (M. alba), který dorůstá až do výšky 15 metrů a má bílé či červené plody. Známý je i morušovník černý (M. nigra) vysoký max. 10 metrů, jehož šťavnaté plody mají temně fialovou až černou barvu a silně barví. Méně pěstovaným je až 20 metrů velký morušovník červený (M. rubra) s kyselejšími plody. Křížením posledních dvou uvedených druhů vznikl velice plodný morušovník trnavský s karmínovými plody sladké chuti. 

Morušovník černý (Morus nigra)
Info ikona

Plodenství morušovníku černého (Morus nigra), ale i dalších druhů, dozrávají postupně.

Foto: Shutterstock

Při pěstování moruší obecně platí, že upřednostňují teplá stanoviště na slunci a v polostínu. Na půdu nejsou náročné a zvládnou i sušší místo. 

Nepravá plodenství morušovníku

Z pohledu botanika nemají moruše pravé plody, ale tzv. nepravé plody, resp. plodenství nažek uzavřených do zdužnatělého okvětí. Vzhledem připomínají ostružiny. Dozrávají postupně (podle druhu a lokality od poloviny června do konce července) a sklízejí se proto ručně. Po opadu na zem bývají už obvykle nepoužitelné. 

Morušovník červený (Morus rubra)
Info ikona

Na morušovník červený (Morus rubra) u nás narazíte spíše výjimečně.

Foto: Shutterstock

Plody moruší se jedí syrové, sušené i tepelně upravené, často se také zmrazují. Připravují se z nich šťávy, marmelády, kompoty apod. a dříve se používaly i jako sladidlo. 

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada