Nashi je exotická hvězda zahrady: Šťavnatá, krásná a zvládne i českou zimu
Japonská hruška, která vypadá jako jablko
Japonská hruška je opravdový originál. Pochází z Asie, konkrétně z Japonska, Číny a Koreje, kde se pěstuje již po staletí. Vůbec nemá podobu klasické podlouhlé hrušky, její plody jsou kulaté a připomínají spíše jablko. Mají zlatavě žlutou, bronzovou nebo nazelenalou slupku s drobnými tečkami (lenticelami). Když se do ní zakousnete, čeká vás exploze šťavnatosti. Dužina nashi je křupavá, osvěžující, sladká s lehkým nádechem citrusů nebo ananasu. Je to jako kdybyste se rozhodli dát dohromady ty nejlepší vlastnosti jablka a hrušky. Nashi je perfektní jen tak na chroustání, ale i do salátů nebo do dezertů.
Pěstování nashi v Česku: Jednoduše a zábavně
Bojíte se, že exotická hruška bude náročná na péči? Kdepak! Nashi je překvapivě nenáročné a odolné a s trochou lásky vám přinese bohatou úrodu. Pojďte se podívat, jak na to.
Nashi potřebuje slunce
Nashi je totiž sluníčková duše, a proto mu najděte místo, kde si bude moci užívat plného slunce. Čím více slunečních paprsků, tím sladší má plody. Místo by však mělo být chráněné před silnými větry. Hruška je mrazuvzdorná až do -20 °C, takže české zimy zvládá s přehledem, ale mladé stromky ocení, pokud je před krutými mrazy ochráníte.
Půda pro nashi
Nashi má rádo hlubokou, humózní a dobře propustnou půdu s neutrálním až mírně kyselým pH. Těžké, zamokřené půdy však nejsou jeho šálkem čaje, kořeny v ní trpí. Před výsadbou nashi půdu obohaťte kompostem nebo vyzrálým hnojem.
Jak zasadit nashi:
Nejlepší dobou pro výsadbu je jaro (tedy březen až duben) nebo podzim (říjen-listopad). Postup je jednoduchý:
- Vykopejte jámu, která je tak dvakrát širší a hlubší než kořenový bal.
- Připravte si půdu. Na dno dejte vrstvu kompostu nebo kvalitní zeminy.
- Zasaďte stromek tak, aby místo očkování bylo 5-10 cm nad zemí.
- Zasypte a zalijte půdu smíchanou kompostem a jemně ji ušlapejte a důkladně zalijte.
- Nakonec mladý stromek přivažte ke kůlu, aby ho vítr nezlomil. První zimu ho chraňte pletivem proti okusu a kořeny mulčem proti promrznutí.
Jak o nashi pečovat?
- První roky po výsadbě nashi pravidelně zalévejte, a to především v suchých obdobích. Starší stromky zvládnou kratší sucho, ale pokud chcete šťavnaté plody, bez vláhy to nepůjde.
- Na jaře nashi přihnojte komplexním hnojivem pro ovocné dřeviny. Později, kdy budou stromky už starší, stačí jen kompost nebo organické hnojivo, které zapracujete kolem kmene.
- Nashi nepotřebuje nějaký dramatický řez. První roky tvarujte korunu výchovným řezem, později stačí odstraňovat suché nebo křížící se větve a prosvětlovat korunu pro lepší přístup světla. Řez proveďte koncem zimy, než strom začne rašit.
Škůdci a choroby, které mohou nashi potrápit
Nashi je odolnější než klasické hrušně, ale občas se u nich může objevit strupovitost nebo moniliová spála. Pravidelně proto strom kontrolujte a korunu větrejte řezem, aby se snížilo riziko. Pokud je třeba, sáhněte po ekologických prostředcích. Prevence je však vždy zásadní.
Kdy se nashi sklízí?
Plody nashi dozrávají v době od konce srpna do října, záleží na odrůdě. Na rozdíl od klasických hrušek se sklízí plně zralé, což poznáte podle jejich typické barvy a snadného oddělení od větve. V chladu vám vydrží i několik měsíců, takže si na nich můžete pochutnávat po celou zimu.
Nashi na balkoně? I to jde!
Rádi byste si vypěstovali nashi, ale nemáte zahradu? Nevadí! Zakrslé odrůdy nashi je možné pěstovat v květináčích na balkoně. Vyberte si však pro něj nádobu o objemu minimálně 50 litrů. K pěstování použijte kvalitní substrát, pravidelně nashi zalévejte a hnojte. Na zimu květináč zabalte do juty nebo ho přeneste do chladné a světlé místnosti, aby mu nezmrzly kořeny.
Neváhejte pro další inspiraci nahlédnout do naší galerie. Nashi hruška čeká, aby se stala hvězdou vaší zahrady. Dejte jí šanci a uvidíte, že nebudete litovat.