Zapomeňte na doplňky stravy! Po týdnu domácího kvašení se děje s tělem něco neuvěřitelného

Kysané zelí, pokladnice vitamínů

Kysané zelí se kdysi dělalo v každé chalupě. Dnes se na něj mnozí znovu vracejí – a není divu. Tahle tradiční potravina je vitaminová bomba, která navíc vydrží celé měsíce bez konzervantů. Patří mezi nejstarší a nejzdravější potraviny, které si můžete dopřát. Přirozeně kvašené listy jsou zdrojem vitamínů, minerálů a enzymů, které prospívají imunitě i trávení. A jeho příprava je překvapivě jednoduchá.

Zdroj vitamínů a probiotik

Kvašením vznikají látky, které podporují činnost střev, pomáhají vstřebávat živiny a posilují imunitní systém. Kvašené neboli fermentované zelí je nabité vitamínem C, vitamíny skupiny B i prospěšnými bakteriemi, které pomáhají střevům.

  • posiluje imunitu
  • zlepšuje trávení
  • detoxikuje tělo
  • pomáhá i po užívání antibiotik

Navíc má minimum kalorií a hodí se i do redukčního jídelníčku. Kysané zelí můžete připravit jak z bílého, tak z červeného zelí.

Vitamíny, bakterie a síla přírody: Proč je kvašené zelí tak zdravé

Kvašením vznikají látky, které podporují činnost střev, pomáhají vstřebávat živiny a posilují imunitní systém. Kvašené neboli fermentované zelí je nabité vitamínem C, vitamíny skupiny B i prospěšnými bakteriemi, které pomáhají střevům.

  • posiluje imunitu
  • zlepšuje trávení
  • detoxikuje tělo
  • pomáhá i po užívání antibiotik

Navíc má minimum kalorií a hodí se i do redukčního jídelníčku. Kysané zelí můžete připravit jak z bílého, tak z červeného zelí.

Zapomeňte na sudy! Moderní kvašení zelí ve skle je hit, který vás nadchne

www.nkz.cz

Kysané zelí se hodí nejen jako příloha

  • Skvěle chutná v salátech, s jablkem a cibulí
  • výborné je do polévek či pomazánek
  • čerstvé, nepřelité horkou vodou, je ideální jako přirozený doplněk vitamínů v zimě

Domácí kysané zelí je návratem k tradici i zdraví. Stačí pár dní a z obyčejného hlávkového zelí vznikne životabudič plný vitamínů a chuti. A co víc – vaše tělo vám za to poděkuje.

Z přílohy na hvězdu jídelníčku: Jak kysané zelí využít v kuchyni

  • skvěle chutná v salátech, s jablkem a cibulí
  • výborné je do polévek či pomazánek
  • čerstvé, nepřelité horkou vodou, je ideální jako přirozený doplněk vitamínů v zimě

Domácí kysané zelí je návratem k tradici i zdraví. Stačí pár dní a z obyčejného hlávkového zelí vznikne životabudič plný vitamínů a chuti. A co víc – vaše tělo vám za to poděkuje.

GALERIE: Domácí kysané zelí, které postaví na nohy! Inspirace, jak ho naložit i vylepšit chutí

O autorce:

Martina Pilzová vystudovala Střední průmyslovou školu potravinářské technologie v Praze, ale skutečnou praxi získávala především dlouholetou zkušeností na vlastní zahradě a při péči o hospodářská zvířata. Zahradničení, pěstování rostlin a chov slepic, králíků nebo kachen jsou přirozenou součástí jejího života už od dětství.
Své praktické znalosti propojuje s citem pro estetiku, tradiční řemesla i udržitelný přístup k přírodě. Věnuje se nejen pěstování ovoce, zeleniny a bylinek, ale také tvorbě sezónních dekorací z přírodních materiálů.
Jako autorka článků na webu Naše krásná zahrada (nkz.cz) i dalších specializovaných portálech inspiruje čtenáře k tomu, jak si s rozumem, citem a úctou k přírodě vytvořit krásný a funkční domov i zahradu.

Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada