Hořké okurky: jak jim předejít a co dělat, když je i přes veškerou snahu sklidíte

Hořkost okurek, a nejen jich, ale i zbytku rostliny, způsobují látky nazývané cucurbitaciny. Pamětníci vědí, že dříve byly hořké všechny okurky. V 60. letech 20. století se na trhu ale objevily nehořké odrůdy. Jedná se o většinu dnešních odrůd, které cucurbitaciny sice stále obsahují, ale ty způsobují jen hořkost listů, a při správné péči se u nich hořkost plodů neprojeví. Poslední skupinou jsou okurky geneticky nehořké. Ty sice cucurbitaciny vůbec netvoří, ale zase jsou méně odolné k chorobám. 

Jak můžete hořkosti okurek předcházet

  • První a nejjednodušší způsob, jak zabránit hořkosti okurek, je výběr vhodných odrůd. Nevybírejte ze starých odrůd (po konzervaci se u nich hořkost ztrácí, ale nemůžete je jíst čerstvé), ale ze současných odrůd nakládaček, jako je třeba 'Regina', 'Nora', 'Admira' nebo 'Blanka' (mohou se nakládat i rovnou konzumovat), nebo z geneticky nehořkých, jako jsou např. nakládačky 'Charlotte', 'Ornello', 'Elisabet' nebo salátovky 'Minisprint', 'Baby', 'Formule', 'Vista' a 'Superstar'.  
  • Zvýšenou tvorbu hořčin u okurek způsobuje stres rostlin. Preventivně mu proto předcházejte. Rostlinám např. nevyhovují velké výkyvy nočních a denních teplot, které jsou patrné zvlášť při pěstování ve skleníku – pravidelně a důkladně v něm proto větrejte. 
  • Dalším stresovým faktorem je pro okurky nevyrovnaná závlaha. Rostliny potřebují pravidelnou dodávku vody, nedostatek jim nesvědčí a sucho podněcuje tvorbu cucurbitacinů. Nepřímou pomocí je v tomto ohledu i dostatek listů, které stíní půdu, a snižují tak odpar vody. Na začátku pěstování proto podpořte rostliny dusíkatým hnojivem
  • Hořkost okurek způsobuje i pozdní sklizeň okurek – přerostlé a přezrálé bývají hořké. Sklízejte je proto včas, dokud jsou menší. Rostlina navíc nasadí rychle na další květy a nebude se vysilovat tvorbou velkých, ale hořkých plodů. 
  • Dalším možným důvodem hořkosti okurek může být i jejich zkřížení s nedaleko pěstovanými tykvemi (cucurbitaciny obsahují všechny tykvovité rostliny – okurky, cukety, melouny, tykve). Opylte proto okurky okurkami, a to pomocí štětečku nebo utrženým samčím květem. 

Co dělat, když hořké okurky přece jen sklidíte

Pokud přes všechna doporučení sklidíte hořké okurky, existuje několik způsobů, jak se hořkosti zbavit. U okurek nakládaček se hořkost po naložení do nálevu a konzervaci brzy ztratí. U salátovek je dobré vědět, že nejvíce hořkosti se nachází ve slupce a na koncích plodů. Zkuste je tedy oloupat a konce odkrojit. Pokud to nepomůže, doporučuje se okurky naložit na 12 hodin do slané vody – hořkost by se měla zmírnit.