Jak podpořit mrazy zdecimované jahodníky aby znovu kvetly a bohatě plodily

1. Odstraňte zmrzlé květy i poškozené listy

Pokud nepěstujete jahody zrovna na rozlehlém poli, ale na přiměřeně velikém záhoně, dejte si tu práci a odstraňte z rostlin všechny květy, poškozené mrazem. Poznáte je velmi snadno. Okvětní lístky mohou být nahnědlé nebo úplně hnědé, ale především středy květů bývají po zmrznutí černé. Nebojte se, květy ještě vyraší nové a jahod se tak letos určitě dočkáte.

Kromě mrazu však černání středu květů jahodníku může způsobit i malý brouček, květopas jahodový. Květopase poznáte snadno. Jedná se o malého černého broučka, který nakusuje stopky květů. Ty potom vadnou a odpadávají. Dobře na něho funguje speciální postřik, který zakoupíte v zahrádkářských potřebách.

Kromě zmrzlých květů odstraňte i všechny poškozené a zaschlé listy, aby se nestaly místem, které snadno napadnou plísně.

2. Záhon jahod udržujte čistý a okopaný

Ze záhonů vytrhejte všechen plevel, v jahodách se velmi často usazuje především žabinec ptačinec, který roste velmi rychle. Jahodníky opatrně okopejte, ale dávejte přitom pozor, ať zbytečně nepoškodíte kořeny. Jakmile vykvetou nové květy, plevel už vytrhávejte pouze ručně a velmi opatrně, ať si zbytečně neušpiníte mladé plody od půdy.

3. Jahodám dopřejte bohatou zálivku

Jahodníky vyžadují v době kvetení a nasazování i dozrávání plodů bohatou zálivku, nejlépe dešťovou vodou. Dbejte však na to, aby se voda nedostala na listy a květy. Jahodníky zalévejte brzy ráno nebo zase až večer, v době, kdy nesvítí slunce a používejte pouze konev bez koncového kropítka. Proud vody směřujte rovnou ke kořenům.

4. Jahodníky poctivě přihnojte

V době, kdy jahodníky všechnu svou sílu spotřebovávají na nasazování a růst plodů, vyžadují vydatnou dávku hnojiva. Používat můžete slepičince nebo speciální průmyslová hnojiva pro jahody. Hnojivo aplikujte vždy po zalévání, na vydatně mokrou půdu, abyste předešli popálení kořenů.

Hnojivo na jahody z droždí

  • Do misky nadrobte jednu kostku droždí, jednu lžičku cukru a pět lžic teplé vody.
  • Jeden den nechte směs při pokojové teplotě uležet.
  • Jeden díl směsi smíchejte s pěti díly teplé vody a vzniklým hnojivem jahodníky zalijte.

Hnojivo na jahody z chleba

  • Čtvrtku chleba zalijte jedním litrem vody.
  • Nechte asi 10 dní kvasit na teplém místě.
  • Pak jeden díl směsi rozmíchejte s devíti díly vody a vzniklým hnojivem zalijte jahodníky.

Zdroj: m.instory.cz; primainspirace.cz; ireceptar.cz