Zůstala vám na záhonech zelená rajčata? Nevyhazujte je! Díky snadnému triku zčervenají doslova přes noc
Zelená rajčata nevyhazujte: Mohou ještě dozrát nebo posloužit v kuchyni
Pokud vám na konci léta zůstala na zahradě spousta zelených rajčat, nemusíte je vyhazovat. Dají se totiž skvěle zužitkovat, a hned několika způsoby. Předně je zkuste nechat dozrát v bytových podmínkách, většinou byste měli mít úspěch. A pokud vám rajčata ani přes nejlepší péči nedozrají, nabízíme vám ještě několik alternativ, jak s nimi naložit.
Nechte zelená rajčata dozrát doma: Jednoduchý trik s ovocem
Rajčata potřebují teplo a čas. Pokud jsou tedy teploty venku již spíše přízemní, je na čase všechna zelená rajčata otrhat a odnést domů. Kupodivu tyto plody nepotřebují mateční rostlinu, a přesto zvládnou dozrát. Zásadní, je abyste zelená rajčata uložili na suché a tmavé místo, které je navíc přiměřeně teplé. Vhodná je tak třeba spíž bez oken nebo skříň v kuchyni. Rajčata naskládejte v jedné vrstvě do lísky nebo do ošatky.
Tip redakce: Rajčatům prospěje v rychlejším dozrávání banán nebo jablko. Zralé ovoce uvolňuje látku etylen (rostlinný hormon, který ovlivňuje zrání ovoce a zeleniny), který dozrávání napomůže. Během dozrávání rajčata pravidelně kontrolujte a ihned likvidujte ta, která vykazují známky hniloby nebo plísně.
Když zelená rajčata nechtějí zrát: Naložte je, zavařte nebo osmažte
I přes veškerou snahu vaše zelená rajčata prostě červenou barvu nechytnou. I to se může stát. Nebudeme hledat příčinu, ale způsob jak s rajčaty naložit. Třeba je právě naložit.
- Zelená rajčata se dají skvěle zavařovat jako kompot nebo čalamáda.
- Ze zelených rajčat, cibule, octa, cukru a koření můžete připravit skvělé čatní k pečenému masu nebo k sýrům.
Další způsoby zpracování v kuchyni:
- Smažená zelená rajčata jsou hitem, a nejen v Americe. Rajčata nakrájejte na plátky, obalte v mouce, vejci a strouhance a usmažte dozlatova. Jsou výborná jako příloha nebo jako součást salátu.
- Ze zelených rajčat se dá uvařit velmi chutná marmeláda, kterou můžete použít jako náplň do koláčů nebo na palačinky.
Důležité upozornění: Pokud necháváte rajčata dlouho dozrávat venku na rostlině, budou mít vyšší obsah solaninu (mírně toxická látka). Pokud je ale necháte dozrát doma bez rostliny, obsah solaninu bude v normě, protože se bude samovolně odbourávat.