Elixír mládí v rubínových semínkách: Tahle exotická rostlina přežije i zimu, když uděláte jednu zásadní věc
Zázrak starý pět tisíc let: Granátové jablko si lidé zamilovali už ve starověku
Exotické ovoce v podobě granátového jablka, správně marhaníku granátového (Punica granatum), je dřevina, která se pěstovala již před 5000 lety. Již tenkrát totiž věřili na jeho zázračné účinky, mezi které patří především zachování věčného mládí. Semena se nazývají granátová zrna a byla symbolem plodnosti, v Perské říši se proto konzumovala zcela běžně. U nás se granátové jablko pěstuje především v nádobách jako okrasná dřevina.
Jak pěstovat granátové jablko: Slunce, teplo a trocha trpělivosti dělají zázraky
Z vlastní zkušenosti mohu doporučit pěstovat tuto exotickou ovocnou dřevinu v nádobě, která usnadní jeho přezimování. Granátové jablko se pěstuje hlavně pro své velmi dekorativní květy v červené barvě, a proto se nejčastěji umisťuje na balkon, terasu nebo co nejblíže posezení. Je totiž nač se dívat. Tento keřík na jaře umístíme do polostínu, aby mu silné sluneční paprsky nepopálily nové listy. Později ho ale přemístíme na plné slunce, které miluje a kde hodně pokvete. Máte-li granátové jablko ve stínu, sice poroste, ale nebude se mu chtít do květu, natož plodit. Nejlépe uděláte, pokud tuto rostlinu umístíte někam k jižní zdi, kde bude chráněná a bude se zde opírat sluníčko. Důležitá je zálivka, kdy od března do druhé poloviny června marhaník vydatně zaléváme a přihnojujeme.
Proč jíst granátové jablko: Elixír krásy a mládí ukrytý v rubínových semínkách
Granátové jablko bylo konzumováno především proto, že prodlužovalo mládí a pokud to platilo před 5000 lety, není důvod tomu nevěřit ani dnes. Nicméně z granátového jablka se využívá hlavně šťáva, ze které se vyrábí řada známých koktejlů, kde se využívá jako sirup grenadina, používá se do džusů, známý je také orientální nápoj šerbet. Zrníčka se používají v kuchyni, kde se přidávají do různých salátů nebo třeba k ochucení jogurtu. Granátové jablko obsahuje aktivní látky a antioxidanty a dokáže bojovat proti předčasnému stárnutí. Stimuluje totiž přirozené regenerační procesy kůže, působí proti volným radikálům a podporuje obnovu buněk.
Jak zazimovat granátové jablko: Jeden krok rozhoduje o tom, zda přežije
Blížící se zima samozřejmě pro granátové jablko nevěstí nic dobrého a předpokládáme, že jste ho již přemístili do prostoru, kde nemrzne. Před zazimováním byste ale měli udělat jednu zásadní věc a tou je řez. Z keříku odstraňte slabší větve a hlavní stonek zkraťte o třetinu. Optimální teplota v zimovišti, kde je zároveň dostatek světla, by se měla pohybovat od 2 do 6 °C a během přezimování hlídáme, aby substrát příliš nevyschnul.
Snadné množení granátového jablka: Vyzkoušejte řízky nebo semena
Ačkoliv vypadá tento keřík jako nějaká fajnovka, pořád se jedná o dřevinu, kterou si můžete namnožit způsobem, na který jste zvyklí u jiných keřů. Jedná se o množení pomocí dřevitých řízků, které se odebírají v zimě, během února až začátkem března. Pro dřevitý řízek jsou vhodné neolistěné výhony o délce asi 10 cm a síle tužky. Lze ho namnožit také na jaře pomocí semen neboli granátových zrn.
Exotické ovoce, jako je granátové jablk, se pěstuje jako okrasná rostlina, podívejte se na ni v naší galerii.
O autorce:
Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze, kde dále pokračovala v rámci doktorského studia. Již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, rodinnou, realizační firmu Zahradník Šikula, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.


















