Agastache mexická: Nádherná letnička dlouho kvete a má silně aromatické listy. Připravte si z nich letní limonádu

Jak vypadá a odkud pochází trvalka agastache mexická?

Agastache mexická (Agastache mexicana) z čeledi hluchavkovitých se ve své domovině, v Mexiku, pěstuje jako trvalka, ale v našich středoevropských podmínkách spíše jako letnička, výjimečně jako krátkověká trvalka. Je méně otužilá než agastache anýzová, které se u nás dobře daří i jako trvalce. Agastache mexická dorůstá do výšky asi 30-40 cm, tenké lodyhy jsou porostlé kopinatými, hrubě zoubkatými listy. Od začátku června do září rostlina vykvétá řídkými soukvětími fialových či načervenalých květů, jednotlivé střapaté kvítky měří až 3 cm. Celá rostlina příjemně voní po medu, citronu i lékořici, od každé vůně trochu.

Agastache, jméno pro trvalku snů

www.nkz.cz

Jak pěstovat agastache mexickou?

  • Agastache mexická se vysévá velmi brzy na jaře, semena klíčí asi 30 dní.
  • Tato krátkodobá trvalka miluje slunce, poroste i ve světlém polostínu, ale bude méně kvést.
  • Vystačí si jen s malým množstvím vody, výborně se hodí do prérijních a štěrkových typů záhonů.
  • Vyžaduje dobře propustnou, lehčí půdu.
  • Je sice poměrně dobře mrazuvzdorná, ale většinou ji zahubí zimní vlhko.
  • Pokud ji chcete zkusit pěstovat jako trvalku, pak bude potřebovat zimní přikrytí, nejlépe chvojím.

Jak využít agastache mexickou v kuchyni?

V Mexiku se jedná o velmi často pěstovanou trvalku, ze které se vyrábí oblíbená limonáda. Jedlé jsou listy i květy agastache. Listy můžete využít čerstvé i sušené na přípravu čajů, které velmi chutnají i dětem. Lístky se mohou přidávat do míchaných nápojů, skvěle se hodí do mojita nebo do letních zeleninových salátů. Lístky i jednotlivé květy báječně ozdobí zmrzlinové poháry i moučníky.

Jak přilákat opylovače na zahradu: 3 trvalky, kolem kterých to bude celé léto pěkně bzučet

www.nkz.cz

Letní limonáda z agastache

  • svazek natě agastache s listy
  • 1 l vody
  • 1 citron
  • 1 limetu
  • čekankový sirup

Nať s listy omyjte, nožem pokrájejte na menší kousky a nasypejte do nádoby s vodou. Přidejte šťávu z citronu. Nechte v chladu nejméně 3 hodiny, ale ideálně přes noc louhovat. Pak přelijte přes sítko, limonádu oslaďte čekankovým sirupem, vložte na plátky nakrájenou limetu, čerstvé lístky i celé květenství agastache a můžete podávat, nejlépe ve skleněném džbánu, aby vynikla i dekorativnost limonády.

Zajímavé kultivary agastache mexické můžete obdivovat v naší fotogalerii.

FOTOGALERIE: Agastache mexická byla vyšlechtěna do půvabných kultivarů
Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada