Jedlá květina s překvapením: Kozí brada je hit pro gurmány i pěstitele

Jedlé květiny: Co je to kozí brada? 

Jedlé květiny, jako je kozí brada (Tragopogon), jsou byliny, které první rok tvoří růžici listů a šťavnatý kořen, druhý rok pak kvetou a plodí semínka s chmýřím připomínajícím kozí vousy. Podle nichž se jmenují. Mezi oblíbené druhy patří kozí brada luční (Tragopogon pratensis) se žlutými květy a kozí brada pórolistá (Tragopogon porrifolius), známá také jako salsify, která vyniká svými fialovými květy. Dalšími druhy této byliny jsou potom brada východní (Tragopogon orientalis) nebo pochybná (Tragopogon dubius). Každá má své jedinečné kouzlo.  

Proč si kozí bradu zamilujete? 

Kozí brada je jako modelka na louce. Její štíhlá lodyha (vysoká 30-120 cm), úzké listy a květy zářící jako malé sluníčko - žluté u luční verze a fialové u pórolisté, ozdobí každou zahradu. Když slunce zapadne, květy se zavřou a po odkvětu se místo nich objeví chlupatá koule, která roznáší semínka větrem. Její kořen je silný, dužnatý, uvnitř bílý, který roní mléčnou šťávu a chutná velmi delikátně. 

Inspirace pro zahradu 

Tato jedlá květina skvěle doplní divoké nebo přírodní zahrady. Vysaďte ji vedle levandule pro kontrast fialových tónů nebo měsíčkem lékařským, jehož oranžové květy krásně ladí s žlutou kozí bradou luční. Pro harmonický záhon zkombinujte s chrastavcem rolním nebo kopretinami - vytvoříte si tak louku plnou barev a textur, která přiláká včely a motýly. 

Kulinářské tipy 

Kořen kozí brady se vyznačuje jemnou, oříškovou chutí, která připomíná chřest. Hodí se nejen do krémové polévky, ale můžete ho používat jako mrkev nebo z něj můžete udělat hranolky. Květy je potom možné použít jako jedlou dekoraci do salátů nebo dezertů. 

Jak víra a pověry ovlivnily jména bylin

www.nkz.cz

Kde kozí bradu pěstovat? 

Kozí brada preferuje slunná stanoviště, zvládne však i polostín. Dobře se jí daří v hlinité, propustné a středně živné půdě. Snese i sušší místa, avšak přemokření nesnáší. Hodí se na louky, okraje záhonů nebo do divokých zahrad. V našich českých teplejších oblastech roste tato jedlá květina zcela přirozeně. 

Jak o ni starat? 

  1. Na stanoviště vysévejte semínka od února do dubna zhruba do hloubky 1 cm ve sponu 30 x 10 cm. Klíčí při teplotách 3-10 °C. 
  2. Bylinu zalévejte pouze v době sucha. 
  3. Plevel pravidelně odstraňujte, aby rostlina měla prostor. 
  4. Kořeny vykopejte na podzim nebo brzy na jaře. Listy a poupata sbírejte v době od jara do léta. 
  5. Dejte si však pozor na semena kozí brady, protože nejsou jedlá. 
  6. Při loupání kořene používejte rukavice, abyste se nezašpinili mléčnou šťávou (protože barví). 
  7. Pokud chcete sbírat semínka, dělejte tomu tak průběžně, hned, jakmile se objeví chmýří. 
  8. před zimou ji nemusíte chránit, protože je mrazuvzdorná. 

Jedlé květiny jako kozí brada přináší do zahrady krásu, chuť a radost z pěstování. Ať už chcete ozvláštnit své záhony nebo je překvapit originálními pokrmy, tato bylina je trefou do černého. 

Podívejte se do naší galerie, jak vypadá jedlá květina kozí brada.

GALERIE: 6 důvodů, proč se zamilovat do jedlé rostliny kozí brada
Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada