Vánoční dárky ze sklepa nebo spíže: z čeho vykouzlíte skvělé vánoční překvapení i na poslední chvíli

Finta celé téhle záležitosti tkví v tom, že už v létě tak trochu myslíte na to, že část úrody rozdáte a zpracujete ji do hezčích skleniček a nazdobíte je. Stačí rozstříhat starý ubrus po babičce nebo jutový pytel na čtverce, položit přes víčko a upevnit režným provázkem. Neřekli byste, jak rychle vykouzlíte z obyčejné skleničky něco, co je hodné farmářského trhu. Nezapomeňte na skleničku také napsat, co se v ní ukrývá a kdy to bylo vyrobeno. Lihová fixa v kontrastní barvě vůči obsahu to jistí.

Jako dárek ze sklepa jsou ideální ty výtvory, na které jste obzvlášť pyšní: vaše legendární rybízová marmeláda, kdoulový džem, sirup z bezových květů, který chutná i léčí… Cokoliv, za co dáte ruku do ohně. Hodí se ale i naopak méně tradiční záležitosti, jako jsou nejrůznější čatní, pečená rajčata nebo domácí oleje.

 

Domácí sušené bylinky i pro návštěvy

Kdo na jaře a v létě poctivě sušil vše, co mu přišlo pod ruku, ten má teď potenciálních dárků spoustu. Jak na ně?

  1. Nabalíčkujte jednodruhové bylinky, sáčky převažte režným provázkem a krasopisně nadepište. Toto bude skvěle fungovat třeba s mátou, majoránkou, rozmarýnem…
  2. Vytvořte si čajové směsi ze zahradních bylinek (vhodná je třeba máta, meduňka, kontryhel, maliníkové, jahodové nebo rybízové listy, listy měsíčku, šalvěj…). Vždy nejprve zjistěte, které bylinky k sobě ladí nejen chuťově, ale také prospěšnými látkami a velmi pečlivě sáčky popište. Je důležité, aby každý konzument detailně věděl, co dárek obsahuje, alergie se nevyhýbají ani bylinám.
  3. A co takhle mastičky? Výroba domácích je překvapivě jednoduchá a zabaví i děti nebo rané puberťáky. Vše, co budete potřebovat, je hrst čerstvých nebo sušených bylin (to je teď v zimě reálnější), trocha rostlinného oleje a včelího vosku. Pak už jen stačí bylinky v rozpuštěném vosku a oleji povařit, přecedit a nadávkovat do skleniček.

Od všeho uvařte o trochu víc a máte… dárek

Nejlepší fintou je výroba dárků tak nějak mimochodem. Dám vám příklad: vyrábíte domácí kachní paštiku a místo jedné velké misky jí uděláte 5 menších skleniček. Schované ve sklepě vydrží dlouho a když na to přijde, můžete jich pár nazdobit a rozdat.

Na podobném principu funguje třeba i domácí granola (místo jednoho plechu vyrobíte dva, na práci to ani nepoznáte, ale na spoustě dárků ano), sušenky (nezdá se to, ale když je schováte v plechové krabičce do sklepa, budou jak čerstvě upečené i za měsíc) nebo teď o adventu vaječný koňak.

 

O autorce:
Vystudovala marketing na zlínské Univerzitě Tomáše Bati, ale propadla psaní a zahradě, které věnuje téměř veškerý volný čas. Její vášní je hlavně zelenina, intuitivní zahradničení a pěstování všeho pokud možno přírodně. Ráda si piplá sazeničky od semínka, zkouší stále něco nového a zahradničení je pro ni relax i fitko pod širým nebem.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada