Nejvoňavější bylinka s francouzským šarmem: Chutná lépe než bazalka či petržel, pěstovat se může i na parapetu
Kerblík: Aromatická bylinka s francouzským půvabem
Kerblík setý neboli třebule (Anthriscus cerefolium) patří do čeledi miříkovitých a na první pohled tak může připomínat v našich kuchyních mnohem běžnější aromatickou bylinku, listovou petrželku. Kerblík má jemně vykrajované, světle zelené listy, které jsou na dotek měkké a křehké. Dorůstá do výšky zhruba 25-50 cm a v období květu (květen–červen) vytváří drobné bílé květy, seskupené v květenstvích ve tvaru okolíku.
- Kerblík setý pochází z oblasti jihovýchodního Středomoří a z Malé Asie, ale již od antických dob je pěstován zejména ve Francii, kde je oblíbenou součástí tradiční gastronomie.
Jak správně vysévat a pěstovat kerblík po celý rok
Kerblík se vysévá přímo na záhony nebo do větších květináčů, protože jeho kořen nesnáší přesazování. Výsev se provádí od března do září na záhony ve více vlnách, čímž si zajistíte čerstvé listy po celou sezónu. Od podzimu do jara se kerblík velmi snadno pěstuje v interiéru.
- Semena vysévejte řídce a mělce, zakryjte je tenkou vrstvou substrátu a výsevy udržujte stále mírně vlhké. Semena klíčí poměrně rychle, do týdne už se objevují první malé rostlinky. Vzrostlé semenáčky lehce protrhejte, aby měly dostatek prostoru.
Kerblík je ideální aromatická bylinka pro každého začínajícího pěstitele
- Nároky na slunce: Kerblíku vyhovuje polostinné místo, ať už na zahradě nebo doma na parapetu okna. Na slunci rychleji vykvétá, což snižuje kvalitu listů.
- Půda: Kerblík se nejlépe pěstuje na záhoně nebo v květináči s lehčí, dobře propustnou půdou.
- Nároky na vodu: Zalévejte pravidelně, ale vyvarujte se přemokření.
- Hnojení: Hnojit většinou není nutné, pokud roste v kvalitní půdě.
- Mrazuvzdornost: Kerblík je jednoletá bylinka, která nemá ráda pokles teplot pod 7 °C a mráz ji zahubí úplně.
Jemná chuť kerblíku vyhovuje i dětem
Při sklizni odřezávejte mladé listy, starší už mohou být hořké a tuhé. Nejlepší, velmi jemnou chuť, která většinou chutná i dětem, má kerblík ještě před kvetením. Kerblík má velmi specifickou, lehce anýzovou chuť s nádechem do petržele nebo fenyklu. Do pokrmů jej přidávejte vždy až na závěr vaření, aby si zachoval svou jemnou chuť. Kerblík se hodí do polévek (např. drůbežího vývaru), omáček, salátů a bylinkových másel, ale i k drůbežímu masu nebo k rybám.
- Kerblík je také velmi zdravý, obsahuje poměrně dost vitaminu C, ale také železa a hořčíku. Pomáhá při žaludečních potížích a používá se jako součást detoxikační kúry.