Zahradní hit, který zná málokdo: Jestřabina lékařská nádherně kvete, ale i zázračně živí půdu
Jak poznáte trvalku jestřabinu lékařskou?
Jestřabina lékařská (Galega officinalis) je nenápadná, ale fascinující trvalka, která má své místo na louce, v okrasné zahradě i v moderním zemědělství. Jedná se o rostlinu, na které okamžitě podle tvaru květů poznáte, že patří do čeledi bobovitých, stejně jako oblíbený hrách, fazol nebo oblíbená letnička hrachor vonný. Jestřabina lékařská dorůstá do výšky 40 až 100 cm a má vzpřímenou, větvenou a lehce chlupatou lodyhu. Listy jsou složené z 9–17 menší a protáhlých lístečků. Od června až do září trvalka vykvétá světle fialovými, někdy i bílými kvítky, uspořádanými v hroznovitých květenstvích. Plodem je lusk plný drobných semen. Celkově má rostlina elegantní a křehký vzhled, i když se ve skutečnosti o řádnou choulostivou křehotinku nejedná a nejlépe vynikne v zahradách přírodního typu.
- Jestřabina lékařská pochází z jižní Evropy a západní Asie, kde roste přirozeně na vlhkých loukách, podél vodních toků nebo na okrajích světlejších lesů, na rumištích i skládkách. Postupně se rozšířila i k nám a potkat ji můžete jak ve volné přírodě, tak v kultivované formě na polích a v zahradách. Znát ji můžete také pod lidovými názvy kozí routa nebo polní štědřenec.
Jak pěstovat jestřabinu lékařskou
- Nároky na slunce: Trvalka preferuje slunná stanoviště, ale dobře se jí daří i v polostínu.
- Půda: Pěstování jestřabiny je absolutně nenáročné. Rostlině se nejlépe daří v těžší hlinité až jílovité půdě, bohaté na živiny, ale nevadí jí ani půda zasolená. Snáší i mírně kyselé až neutrální pH.
- Nároky na vláhu: Jestřabině vyhovuje středně vlhká půda, ale nevadí jí ani půda v jarním období krátce zaplavená. Na druhou stranu je jestřabina odolná i vůči delšímu období sucha.
- Hnojení: Jestřabinu můžete přihnojovat na jaře, vyzrálým kompostem.
- Množení: Rostlina se poměrně silně sama množí oddenky a vytváří tak větší jednodruhové kolonie. Trsy můžete jednoduše rozdělovat, nejlépe na podzim. Množí se i snadným výsevem semen. Semena se vysévají na jaře přímo do půdy, ideálně po posledních mrazech.
- Mrazuvzdornost: Trvalka je plně mrazuvzdorná až do -35 °C. Jen pozor na přemokření kořenů během zimních měsíců.
Jestřebina jako vynikající zelené hnojení
Dříve se jestřabina používala jako pícnina a přidávala se dobytku do krmiva, ale v současné době už se od toho upustilo, protože přemíra jestřabiny v krmení může způsobovat hořkost mléka. Ale i dnes má tato trvalka využití v zemědělství, a to jako zelené hnojivo, protože rostlina obohacuje půdu o organickou hmotu a důležitý prvek, dusík. Proto i na zahradách můžete jestřabinu na zelené hnojení využívat. Vysejte ji na uvolněné záhony po sklizni první zeleniny.
Využití jestřabiny lékařské jako léčivé byliny
Jestřabina lékařská měla dříve využití i v tradiční medicíně. V minulosti se používala k podpoře laktace u kojících žen. Obsahuje také látky, které mají hypoglykemické účinky, a proto se využívala i při léčbě diabetu. Dnes je využití této trvalky v medicíně omezené kvůli potenciální toxicitě při nesprávném dávkování, ale stále se zkoumá v souvislosti s vývojem léků na cukrovku.