Nespleťte si medvědí česnek s jedovatými rostlinami: dodržte pár rad, jak poznat ten pravý a vyhněte se pokutám

Kde se nesmí sbírat medvědí česnek: hrozí vám pokuta

Medvědí česnek nebo také česnek lesní (Allium ursinum) je stále oblíbenější jarní rostlinou, která nalezla využití v nejedné kuchyni. Medvědí česnek obsahuje celou řadu velmi prospěšných látek, které mají na naše tělo pozitivní účinek a z toho důvodu si ho mnoho lidí pěstuje doma na své zahradě. Právě to je i nejlepší možnost, jak medvědí česnek ochutnat a nevystavovat se dvěma rizikům. Tím prvním je, že medvědí česnek nesmíte trhat v chráněných, přírodních rezervacích, protože by vám mohla hrozit pokuta. V Praze se tento zákaz vztahuje zejména na Divokou Šárku, Klánovický les, Vinořský park či Radotínské údolí. Tím druhým rizikem, které může mít mnohem horší dopad bývá, že si medvědí česnek spletete s jinou, nejčastěji jedovatou rostlinou.

Kde najít medvědí česnek

Medvědí česnek se přirozeně vyskytuje hlavně v místech, kde je vlhko a polostín až stín, v blízkosti vodních toků, v lese pod stromy. Tedy, ve stejných podmínkách, kde rostou i zaměnitelné jedovaté rostliny. Na našem území roste několik druhů medvědího česneku, přičemž nejvíce právě medvědí česnek pravý a medvědí česnek ukrajinský, které se mezi sebou liší stavbou květu.

Kdy se medvědí česnek sbírá?

Medvědí česnek je sice rostlina vytrvalá, ale objevuje se pouze v určitém období na jaře a sbírat ho můžete přibližně dva měsíce, poté opět zatáhne a díky malé cibulce v zemi se objeví zase až v příštím roce na jaře. Sklizeň tedy začíná od poloviny března do konce května.

Pozor na záměnu s jedovatými rostlinami

Nejste-li znalci a nepoznáte na první dobrou medvědí česnek, na sběr někam do lesa raději nechoďte a raději si ho kupte. Nejčastěji si medvědí česnek lidé pletou s listy konvalinek nebo ocúnu, přičemž obě rostliny jsou prudce jedovaté. Abyste minimalizovali riziko, že to, co jste utrhli je opravdu medvědí česnek, máte dvě možnosti. Tou první je, že rozemnete list medvědího česneku mezi prsty, pokud ucítíte typické česnekové aroma, je to česnek. Další možností je, vyčkat až do doby, kdy bude medvědí česnek kvést, v tuto dobu si ho totiž splést s jedovatou rostlinou nemůžete, protože jeho květy jsou úplně jiné, než květy konvalinek či ocúnu. Pokud jste omylem v prstech rozemnuly listy konvalinky nebo ocúnu, umyjte si pečlivě ruce.

Co dělat s medvědím česnekem

Abychom z této cenné jarní rostliny získali maximum, je nejlepší jeho konzumace za syrového stavu, kdy ho pokrájíme a dozdobíme jím třeba chléb s máslem nebo tvarohem či ho přidáme do nějaké pomazánky. Čím více ho budete tepelně upravovat, tím rychleji se připravíte o cenné látky. Máte-li přebytek medvědího česneku, můžete si z něj vyrobit třeba pesto, přidávat ho do polévek, omáček, pod maso nebo si ho prostě jen nasušit do zásoby. Sklizeň listů provádějte před květem, jen tak se totiž nepřipravíte o cenné látky.

 

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada