Proč si koupit český vánoční stromeček

Podle Sdružení pěstitelů vánočních stromků jsou stromky na našem trhu pěstované převážně na speciálních plantážích. Při nákupu od českého pěstitele máte jistotu, že byl stromek vypěstován na plantáži v České republice. Na výběr máte zpravidla i z vícero druhů. 

Vánoční stromky prodávané před obchodními kolosy a hobbymarkety, které nabízejí obvykle jen jeden druh stromků (obvykle opatřený etiketou zahraničních pěstitelů). Tyto stromky jsou podle Sdružení pěstitelů často řezané už v říjnu a jde o nadprodukci v kvalitě, ve které by se ve své domovině neprodaly.

Přírodní, nebo umělý? 

V České republice sice nezjištěno, kolik lidí používá stromek přírodní a kolik umělý, ale v Německu má umělý stromek stále méně lidí a jejich podíl brzy klesne na 5 %. Podle odborníků je to dáno jednak tradicí, a také dobrou životní úrovní obyvatel. 

Stále ještě váháte, jestli nepořídit umělý stromek? Podle testů vypracovaných na Vídeňské univerzitě bylo zjištěno, že k výrobě jednoho umělého stromku je spotřebováno tolik kyslíku, kolik vyprodukuje několik set živých vánočních stromků po celou dobu svého růstu. Argument některých lidí, že mají umělý stromek, a tím chrání životní prostředí, je tedy zcela mylný.

Jak se stromky pěstují 

Vánoční stromky se pěstují ze semene. První 24 roky rostou ve školkách, potom se přesadí na plantáže, přičemž délka růstu je u každého druhu jiná. Zatímco jedli kavkazské trvá růst do výšky 180 cm 10–15 let, smrku pichlavému 10–13 let a smrku ztepilému 9–10 let, tak borovici černé “jen” 8–9 let. 

Během pěstování se stromky hnojí, ošetřují proti plevelům a tvarují střihem a vyvazováním. Na plantáži poskytují úkryt drobnému ptactvu, hmyzu a jiným drobným živočichům a produkují životadárný kyslík. A my jim fandíme :)

 

Predplatne