Jak vzniká medovice

Medovice je sladká tekutina, která se v určitém období vyskytuje na listech a jehlicích různých dřevin. Jednoduché cukry, které obsahuje, z daných rostlin sice pocházejí, medovice ale není přímým rostlinným produktem. Vylučuje ji totiž savý hmyz, jako jsou mšice, puklice nebo červci, který se živí šťávou z vodivých pletiv rostlin. Přebytek velkého množství cukrů, který není hmyz schopen zpracovat, vyloučí svým trávicím ústrojím. Mnoho medovice se nachází například na lípách, javorech, smrcích nebo borovicích. 

Hmyzem vyloučená medovice je pak zdrojem cukrů např. pro včely, které z ní vytvářejí medovicový med. Ten je tmavší než květový, aromatičtější a obsahuje více minerálních látek. Při vyšších teplotách medovice na dřevinách však zasychá, proto ji včely sbírají nejčastěji po ránu. Dostatek medovicového medu tudíž závisí na dostatku mšic a dalšího stejnokřídlého hmyzu. 

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada