Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Okrasná zahrada
      4. Házíte zbytky po hostině na kompost? Možná si tím zaděláváte na pěkný průšvih
      5. Galerie
      6. GALERIE: Tohle lidé hází na kompost nejčastěji. Některé věci vás překvapí

      GALERIE: Tohle lidé hází na kompost nejčastěji. Některé věci vás překvapí

      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu
      Zbytky na kompost

      Velké kusy jídla se v kompostu rozkládají pomalu a zbytečně zatěžují celý proces. Když zbytky pokrájíte, kompost si s nimi poradí rychleji a bez zápachu.

      Foto: Shutterstock
      Zbytky na kompost

      Malá porce zbytků jednou za čas kompostu většinou neublíží. Problém nastává ve chvíli, kdy se zbytky začnou hromadit.

      Foto: Shutterstock
      Zbytky na kompost

      Když kompost začne zapáchat, dává jasně najevo, že je přetížený. V takovou chvíli je lepší ubrat a nechat ho pracovat.

      Foto: Shutterstock
      Zbytky na kompost

      Aby kompost fungoval, musí mít správný poměr vlhkého a suchého materiálu. Jednostranné zatížení vede k zápachu a zpomalení rozkladu.

      Foto: Shutterstock
      Zbytky na kompost

      To, že je jídlo „přírodní“, ještě neznamená, že patří do kompostu. Některé zbytky je lepší svěřit hnědé popelnici.

      Foto: Shutterstock
      Zbytky na kompost

      Zbytky na kompost patří jen tehdy, když jsou jednoduché a málo ochucené. Čím složitější jídlo, tím větší riziko, že kompost nezvládne rozklad.

      Foto: Shutterstock
      Zbytky na kompost

      Jednoduše upravená zelenina bez omáček má v kompostu své místo. V malém množství se rozloží podobně jako běžný kuchyňský bioodpad.

      Foto: Vytvořeno pomocí Zonerai.com

      Prohlédněte si další galerie

      • Nejkrásnější aranžování rostlin světa: Podle Japonců jsou 3 pravidla, která Češi téměř neznají
      • Bez tohoto tropického stromu by Vánoce chutnaly úplně jinak. A většina lidí netuší proč
      • Varování odborníků: Vánoční koření, které máte doma, může zatěžovat játra
      • Pozor na vánoční nákupy! Překvapivá otevírací doba obchodů na Štědrý den vás může zaskočit
      • Nejkrásnější vánoční tradice z dob našich babiček: Odhalí, co vás čeká v příštím roce

      Nejnovější články

      Jestli sázíte česnek v listopadu, děláte chybu. Prosinec je mnohem lepší
      Náhled
      Nejčastější chyba zahrádkářů v zimě: Ignorujete to pár dní a měsíce práce skončí v popelnici
      Thumbnail
      Myslíte, že zimní zahrada rostlinám pomáhá? Ve skutečnosti je pomalu ničí
      Náhled
      Házíte zbytky po hostině na kompost? Možná si tím zaděláváte na pěkný průšvih
      Náhled
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina | Denní horoskopy
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Linecké cukroví | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Vosí hnízda
      • Aktuální témata Barvy Vánoc | Krmítka pro ptáky | Věnec ze zahradního odpadu | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Přechodové bundy podzim 2025 | Co opravdu funguje proti mšicím a sviluškám? | Vánoční svícen na hrob | Košíčky na vánoční stromeček | Vánoční skřítci | Zimní výzdoba oken
      • Články Naše krásná zahrada
      • Kontrola úrody v zimě prodlužuje její trvanlivost a šetří vaši práci
      • Zimní zahrada není obývák: Jaké podmínky rostliny skutečně potřebují
      • Zbytky na kompost ano, ale s rozumem. Jinak riskujete zápach i škůdce
      • Druhý svátek vánoční v lidových tradicích: Koledy, hostiny i zábavy
      • Strom peněz: Pachira jako symbol hojnosti a stylový doplněk interiéru
      • Aranžování rostlin podle ikebany: Základem japonského umění je kenzan
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Pizza jako z pizzerie: Snadno ji připravíte a obložíte oblíbenými surovinami
      • Interiér domku z filmu Prázdniny: Návrat na místo filmové romantiky a jedno nepříjemné překvapení
      • Do nového roku štíhlé jako proutek: Daně Morávkové pomohl přerušovaný půst, Ilona Csáková upřednostňuje bílkoviny
      • “Moje máma trpí demencí a je zlá. Je mi jí líto, ale nechci ji doma na Vánoce,” je na vážkách Mirka
      • Z vánočky žemlovka, z kapra karbanátky a z cukroví dezert: 5 tipů, jak zužitkovat zbytky ze svátků
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání