Proč si vysadit kdouloň

Asi nejvíce se kdouloně obecné (Cydonia oblonga) hodí do přírodních zahrad, kvůli velkým květům a atraktivním plodům se ale vysazují i do okrasných parků. Atraktivní je rovněž malá výška, kdouloně se proto uplatní v předzahrádkách nebo zahradách menších rozměrů. Na péči jsou navíc kdouloně nenáročné a jejich plody příjemně voní. 

Malá, rozložitá a pohledná kdouloň

Kdouloň dorůstá obvykle do výšky 6 metrů – nejčastěji se pěstuje jako keř nebo stromek ve tvaru zákrsku či čtvrtkmenu s rozložitou korunou. Listy má tmavě zelené a na rubu plstnaté. Koncem května rozkvétá kdouloň velkými bílými až narůžovělými květy, namrzání květů jí tudíž nehrozí.

Kdouloň v květináči
Info ikona

Malé tvary kdouloní je možné pěstovat i v přiměřených nádobách.

Plodem kdouloně jsou malvice – kdoule, které se tvarem podobají jablkům (poddruh Maliformis) a hruškám (Pyriformis). Jsou znatelně žebrované, mají plstnatý povrch a světle žlutou aromatickou dužninu. Sklízejí se v září až říjnu. U nás se nejčastěji pěstuje odrůda 'Champion'. 

Jak pěstovat nenáročnou kdouloň

  • Kdouloni vyhovuje teplé a chráněné místo, spíše v nižších a středních polohách. Na půdu má nároky podobné jako jabloň nebo hrušeň, nemá však ráda vápník v půdě trpí pak chlorózou. 
  • Kdouloň kvete na koncích výhonů, proto je příliš nezkracujte. Potřebuje pouze výchovný řez, později jen udržovací a prosvětlovací. Náročná není ani na vláhu.
  • Pozor ale, kdouloň mělce koření, proto ke stromu či keři nahrňte před zimou půdu, kompost nebo shrabané listí.
  • Chorobami ani škůdci netrpí. Při výsadbě ve větším počtu vysazujte kdouloně a vzdálenost 4 až 6 metrů.
Žluté kdoule
Info ikona

Povrch kdoulí bývá pokrytý plstí. Po jejím setření jsou plody lesklé, někdy až mastné.

Kdoule do prádelníku i rosolu

Dříve se kdoule kvůli své vůni vkládaly do prádla, využití mají ale i v kuchyni. Jedlé jsou ovšem až po uvaření. Zpracovávají se proto do kompotů, marmelád nebo želé musí se ale nechat předem odležet. Jádřince a slupky kdoulí obsahují hodně pektinu, proto je vařte spolu s dužninou – nahradí želírovací látky. 

Kromě pektinu obsahují plody kdoulí i vitamin C, vitaminy skupiny B a některé minerály, jako např. zinek, draslík nebo železo. Kdouloně se využívají také jako podnože pro hrušně.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada