Trvalka sezony 2019: baptisie

Jedná se o více či méně vzpřímenou trsnatou rostlinu, jejíž nápadné květy připomínají lupinu. A není se co divit, vždyť také spadá do stejné čeledi bobovitých. Proč baptisii (Baptisia sp.) pěstovat? Prvním důvodem je její velká odolnost vůči suchu, což je v současnosti důležitá vlastnost, druhým je její dlouhověkost. Při výběru vhodného místa je navíc baptisie téměř nenáročná.

Baptisie jižní (Baptisia australis)
Info ikona

Šťávu z kořenů původního druhu baptisie jižní využívali indiáni k dezinfekci ran.

Foto: Shutterstock

Baptisie: trvalka přímého slunce 

Ideálním stanovištěm je pro baptisii osluněné stanoviště s propustnou štěrkovitou nebo písčitou zeminou. Štěrk lze k baptisii rovněž použít i jako mulč. Rostlina dorůstá až do metrové výšky, což z ní spolu s výraznými květy, činí adeptku na ozdobnou solitéru. Rozkvétá ve druhé polovině května a po odkvětu vytváří hnědé lusky, které vydrží na rostlině až do konce léta. 

Nevýhodou baptisie je pomalý růst – pěkný a kvetoucí trs vytvoří nejdříve po třech letech. Snad i proto není v zahradnictví tolik nabízena a její cena je spíše vyšší. 

Baptisie kvete žlutě, fialově i modře

Zatímco dříve byly k dispozici pouze botanické druhy, zejména mohutná baptisie jižní (Baptisia australis) s metrovými trsy na výšku i na šířku a s jasně modrými květy, dnes se dostávají do popření spíše kříženci baptisií a jejich kultivary. Díky tomu se rozšiřuje i nabídka barev, v nichž baptisie rozkvétá, a to od modré přes fialovou, červenohnědou až po krémově či citronově žlutou. 

Zajímavostí je, že původní druh baptisie se v minulosti využíval k barvení látek, což mu vyneslo anglické označení Wild False Indigo – tudíž nepravé divoké indigo. 

Jak si baptisii namnožit

Množení baptisie je možné semeny, která je nutné nechat přejít zimou nebo stratifikovat třeba v ledničce. Možností je i jarní dělení trsů nebo rozmnožování měkkými řízky na přelomu jara a léta. Zvláště dělení je pro rostliny ale zatěžkávací zkouškou, z které se obvykle jednu sezonu vzpamatovávají.