Vytrvalá, nebo jednoletá majoránka?

Jednoletá majoránka (Majorana hortensis) zahradní je tradičním kořením do bramborové polévky a patří k nejdůležitějším přísadám do jitrnic. Čerstvě utržené listy šíří jemnou lehce nasládlou vůni, která je nejintenzivnější těsně před rozkvětem.

Jak pěstovat jednoletou majoránku

Její semena vysévejte v době od března do června do malých květináčů. Optimální teplota pro klíčení se pohybuje mezi 18 až 20 °C. Počínaje polovinou května se mohou mladé rostliny sázet v odstupech od 25 do 30 cm do balkonových truhlíků nebo do záhonů s písčitou humózní půdou. Květnové počasí už nebrání ani sázení do záhonů (vzdálenost řádků 30 cm).

Majoránka, která snadno přezimuje

Vytrvalá majoránka (Origanum x majoricum) vzešla z křížení přezimující dobromysli a jednoleté majoránky. Křížením se spojily příznivé vlastnosti obou druhů. Rostlina bez nesnází přezimuje a tvoří husté polštáře poseté voňavými růžovými kvítky. Výraznou chuť dobromysli obrušuje přítomnost jemné vůně majoránky, kterou si listy uchovají i po usušení.  

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada