Breadcrumb
- Úvodní stránka
- Volný čas
- Zahradní turistika
- Kam na výlet s Naší krásnou zahradou: navštivte voňavé zahrady a herbária rakouských klášterů
- Galerie
- Rakouské klášterní zahrady voní bylinkami

Cisterciácký klášter Zwettl byl založený v roce 1138. Původně vybudovaný v románském stylu, byl přestavěný do podoby vrcholné rakouské gotiky

Kolem kláštera byly péčí a vytrvalou prací mnichů vybudovány velké zahrady s cílem vytvořit Zahrady ráje.

Na jižní straně kláštera Zwettl je terasovité herbárium s desítkami záhonů nejrůznějších druhů léčivých bylin i bylinek používaných v kuchyni

Návštěvy klášterních zahrad jsou také edukativní. V bylinkových záhonech nechybí pečlivé popisky s názvy bylin

Záhony plné bylin

Bylinné herbárium ve Zwettlu

Bylinkové herbárium

Vůně a barvy klášterních zahrad

Benediktínský klášter Altenburg, považovaný za jeden z výjimečných klenotů rakouského baroka.

Rozkvetlé nádvoří kláštera v Altenburgu

V klášterních zahradách a parcích nesmí chybět levandule

Jeden z krásných a voňavých pohledů

Kašna na nádvoří

Záhony mají popisky s názvy byliny

Barevné záhony jsou na každém kroku

Klášterní zahrada v Altenburgu

V zahradě nesmí chybět vodní prvek

Procházet se v zahradách je vážně zážitek

Nikam nespěchat a jen si užívat vůně a barvy...

Klášter v Gerasu byl vybudovaný roku 1153 jako „pohraniční klášter“. Smyslem jeho založení bylo v těchto místech vytvořit centrum kultury, duchovní péče a řádného hospodářství

Kláštěrní bylinková zahrada

Klášterní zahrada v Gerasu

Pečlivě upravované záhony bylin

Květinové zákoutí
Prohlédněte si další galerie
- Meloun cukrový: Sladká pochoutka se až překvapivě snadno pěstuje. Jak poznáte, že je meloun zralý?
- Agastache mexická: Nádherná letnička dlouho kvete a má silně aromatické listy. Připravte si z nich letní limonádu
- Jarmanka větší: Nenáročná trvalka, jejíž krásu oceníte až při bližším pohledu. Najdete ji i v naší přírodě
- Dřeviny vhodné do nádob: Vybrali jsme deset druhů, které vám udělají radost i na balkoně
- Černý bez: Nejobyčejnější keř naší přírody využijete hned dvakrát. Vyzkoušeli jsme 3 recepty z bezových květů