Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Pampeliška lékařská: Jak využít zářivě žluté květy? Med je klasika, vyzkoušejte pampeliškové víno!
      4. Galerie
      5. Poznejte blíže pampelišku neboli smetánku lékařskou
      Poznejte blíže pampelišku neboli smetánku lékařskou
      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu

      Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) je běžná plevelná bylina, kterou skutečně najdete úplně všude a lidé ji také dokážou téměř beze zbytku využít

      Foto: Shutterstock

      Pampelišky tvoří přízemní listovou růžici někdy i s větším počtem dlouhých, obvykle vykrajovaných, listů. Ze středu růžice pak vyrůstají duté květní stvoly, vysoké 3-40 cm, které nesou zářivě žluté květní úbory, složené z velkého množství, až 200, jazykových květů

      Foto: Shutterstock

      Květy pampelišek vykvétají od dubna do srpna a po odkvětu se vyvíjejí plody, nažky, s bílým padáčkovitým chmýřím. Celé květenství se tak promění ve velmi dekorativní bílou kuličku, do které stačí jen lehce fouknout, aby se jednotlivé nažky začaly se svými padáčky rozlétávat po okolí

      Foto: Shutterstock

      Pampeliška roste doslova na každém rohu, bývá součástí městských i venkovských trávníků, dokáže obsadit každý kousek půdy a často si vystačí i s prasklinou v asfaltovém povrchu chodníku nebo se spárou v dlažbě

      Foto: Shutterstock

      Rozkvetlá květenství se využívají na pampeliškové víno i pampeliškový med, ale také sirup

      Foto: Shutterstock

      Kořeny pampelišky se dříve sušily a mlely na mouku nebo se z nich připravovala náhražka kávy

      Foto: Shutterstock

      Pampelišku pozná každé malé dítě a děvčata si z jejích květů ráda pletou věnečky na hlavu

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Tajemství zahradní architektky: Při výsadbě tújí platí zlaté pravidlo – kořenový bal. A od souseda si držte odstup
      • Jak vyčistit náhrobek před Dušičkami: I obyčejná voda dokáže navrátit lesk, na ocet rovnou zapomeňte
      • Nestíháte letos vyrobit dekorace na Dušičky? Stále můžete celou situaci zachránit a neutratit peníze za předražené věnce
      • Tajný trik zahradníků: Prázdné záhony vás připravují o úrodu i živiny. Řešení je přitom geniálně jednoduché
      • Nepřežije jen tak každý: Jak proměnit suchý vřes z obchodu v květinovou královnu vašeho domu

      Nejnovější články

      Moje první pokojová rostlina nepřežila ani měsíc. Až později jsem pochopila, že největší chyba nebyla v zalévání
      Náhled
      Tajný trik zahradníků: Prázdné záhony vás připravují o úrodu i živiny. Řešení je přitom geniálně jednoduché
      Thumbnail
      Nejkrásnější dokonale zelený balkon: Tuhle pětici rostlin zvládne i úplný začátečník
      Thumbnail
      Z obyčejných květináčů dokonalá zimní ozdoba: Tohle ptačí krmítko zvládne vyrobit úplně každý
      Thumbnail
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Čočková polévka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Houbové guláše
      • Aktuální témata Lidé a místa | Kulturní tipy | Cestování | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Apetit piknik 2025 | ELLEphoria 2025 | Přechodové bundy podzim 2025
      • Články Naše krásná zahrada
      • Pokojové rostliny a jejich potřeby: Světlo, voda a péče krok za krokem
      • Prázdné záhony po sklizni nepomáhají půdě. Zelené hnojení ji přirozeně oživí
      • Truhlíky, které zůstanou krásné i v zimě: Kombinujte túje, břečťan a tlustonitník
      • Vyrobte si ptačí krmítko svépomocí: Využijte staré květináče a podmisky
      • Co prozradí jméno květiny: Lekce z mytologie, kultury a přírody
      • Nejčastější chyby při pěstování vánoční hvězdy: Mnoho vody a velké horko jí neprospívají
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Vyzkoušeli jsme dršťkovou polévku za 59 Kč, kterou si pochvaloval i Pohlreich: V Ano, šéfe! získala restaurace dvě hvězdy
      • Proč jsou Dánové nejšťastnější? Odhalujeme jejich tajný recept na domov plný pohody, který si zamilujete
      • Samozvaný mesiáš Roch Thériault: Roky týral své ovečky uprostřed divočiny. Zastavila ho až odvaha jedné z nich
      • Dušičky a Samhain: Jak využít energii svátku zemřelých a mysterium smrti k práci s rodovou linií
      • Kvíz o obilovinách: Víte, které jsou bezlepkové, a které jsou jen „pseudo“? 9 otázek, které odhalí, jak znáte rýži, ječmen a amarant
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání