Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Užitková zahrada
      4. Květák neboli karfiol: Jak správně pěstovat chutnou zeleninu a proč se listy květáku zalamují nebo svazují
      5. Galerie
      6. Květák patří mezi stálice našich zeleninových zahrádek
      Květák patří mezi stálice našich zeleninových zahrádek
      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu

      Květák (Brassica oleracea convar.botrytis) je chutná i zdravá zelenina, která však zdaleka není pro každého. Někomu vadí nepříjemný pach při vaření květáku a druhému jeho konzumaci nedoporučují lékaři

      Foto: Shutterstock

      Kromě nejčastějšího bílého květáku se někdy pěstuje i květák zelený nebo fialový

      Foto: Shutterstock

      Pokud chcete vypěstovat krásně bílé růžice květáku, pak se doporučuje, zalomit nad růžicí asi 2 listy, nebo vrcholové listy nad růžicí svázat. Předejdete tak mechovatění a červenání květáku

      Foto: Shutterstock

      Předpěstovaná sadba se 3-4 pravými listy se vysazuje na záhony ihned, jakmile přestanou hrozit přízemní mrazíky

      Foto: Shutterstock

      Květák se nejlépe pěstuje v lehké až středně těžké půdě s dostatkem humusu. Květák patří mezi zeleninu první trati, pro by se měl na jaře sázet do půdy, do které byl již na podzim zapraven uleželý hnůj nebo kompost

      Foto: Shutterstock

      Vypěstovat pěkný květák není jen tak. Má sklony k vybíhání do květu, a také jej sužují různé choroby a škůdci

      Foto: Shutterstock

      Květák se pěstuje na záhonech s dostatkem světla, nikdy ne ve stínu

      Foto: Shutterstock

      Květák je vynikající a zdravá zelenina. Je ideální při redukční dietě a ani diabetici si jej nemusí odpírat. Pomáhá zmírňovat problémy při srdečních onemocněních, je vhodný i pokud vás trápí vysoký krevní tlak

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Strom, který mění barvy jako chameleon: Odhání zlé duchy, listy chutnají po česneku
      • Nádherný podzimní věnec z žaludů: Neuvěříte, jak snadno a rychle proměníte žaludy v luxusní dekoraci
      • Nejkrásnější pivoňky z vlastní zahrady: Stačí správně rozdělit trs a získáte nové rostliny navíc
      • V létě závoj, na podzim bronz a navíc voní po koriandru: Zahradníci opadavec milují
      • Tato exotická dřevina kvete jako konvalinka, plodí jako jahody a může vás dostat do problémů za volantem

      Nejnovější články

      Tato exotická dřevina kvete jako konvalinka, plodí jako jahody a může vás dostat do problémů za volantem
      Thumbnail
      Strom, který mění barvy jako chameleon: Odhání zlé duchy, listy chutnají po česneku
      Thumbnail
      Úžasný trik zahrádkářů: Stačí 6 jednoduchých kroků a váš trávník bude na jaře zelenější než kdy dřív
      Thumbnail
      Nejkrásnější svícen tohoto podzimu: Listí se promění v jiskřivou dekoraci, rozzáří váš domov víc než lampička
      Thumbnail
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Čočková polévka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Houbové guláše
      • Aktuální témata Lidé a místa | Kulturní tipy | Cestování | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Apetit piknik 2025 | ELLEphoria 2025
      • Články Naše krásná zahrada
      • Jahody na stromě! Nejkrásnější exotická dřevina do malé zahrady
      • Nejkrásnější netradiční dřevina do zahrady: Česnekovník mění barvy jako kouzlem
      • 6 kroků podzimní péče o trávník, díky kterým bude na jaře dokonalý
      • Zapomeňte na drahé dekorace: Podzimní svícen z listí zvládne úplně každý
      • Astronomický podzim 2025 začíná. Co znamená rovnodennost pro přírodu?
      • Nejodolnější stálezelený keř do zahrady? Jamovec připomíná olivovník a nepotřebuje zálivku
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Mramorové řezy: Efektní a přitom báječně jednoduchý moučník vás nadchne
      • Recyklace po česku: Z původního bytu zůstaly dveře i kohoutky. Nový interiér je ale nečekaně svěží a chytrý
      • Podzimní parfémy, které byste láskou i snědla: 10 novinek s vůní pistácií, vanilky nebo karamelu
      • Kvíz všeobecných znalostí: Odpovědět na 100 % zvládne jen pětina z vás
      • 12. ročník Food blogu roku byl jiný. Letos vyhráli všichni a byla to dokonalá kovbojská party
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání