Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Užitková zahrada
      4. Jeřáb břek: poznejte původní strom našich lesů jehož plody chutí připomínají cizokrajné datle
      5. Galerie
      6. Jeřáb břek plodí skoro zapomenuté ovoce nevšední chuti

      Jeřáb břek plodí skoro zapomenuté ovoce nevšední chuti

      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu
      jeřáb

      Květy břeku se na stromě objevují v květnu. Jednotlivé květy bývají veliké okolo 1-1,5 cm, bílé a vytvářejí 2-12 cm dlouhé, řídké laty. Květy jsou oboupohlavné, nektarodárné a hojně opylované hmyzem

      Foto: Shutterstock
      jeřáb

      S příchodem podzimu také na břeku dozrává nevšední ovoce. Plody jsou kulaté až oválné malvice o velikosti 1-1,5 cm, které jsou po dozrání hnědé s drobnými skvrnkami

      Foto: Shutterstock
      jeřáb

      Jeřáb břek má listy široce vejčité s 5-7 laloky. Na podzim se listy barví do výrazně oranžových až červených odstínů

      Foto: Shutterstock
      jeřáb

      Dříve mnohem rozšířenější listnatý strom, jeřáb břek dnes už zná jen málokdo. Snad jen umělečtí řezbáři, pro které bylo vždy velmi zajímavé a ceněné jeho pevné a tvrdé dřevo

      Foto: Shutterstock
      jeřáb

      Plody jsou jedlé, ale sbírají se až v přezrálém stavu. Dříve se využívaly na výrobu marmelád s chutí, připomínající datle, ale také se z nich pálila kořalka a mohou se přidávat jako nevšední doplněk při pečení zvěřiny

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Úžasný trik: Jak ze zahradního odpadu vytvořit věnec, který všichni budou závidět
      • Tajemství Dušiček: Zapalte svíčku, než bude pozdě! Co se v ten den děje mezi světem živých a mrtvých
      • Nejroztomilejší podzimní dekorace vůbec: Z obyčejných ořechů vzniknou muchomůrky jako z pohádky
      • Tohle udělejte v listopadu – a váš kaktus vykvete tak, že vám budou závidět i sousedi
      • Nejkrásnější dokonale zelený balkon: Tuhle pětici rostlin zvládne i úplný začátečník

      Nejnovější články

      Chtěla jen malou větrnou elektrárnu. Teď má na zahradě monstrum a vesnice jí vyhlásila tichou válku
      Náhled
      Nejjednodušší způsob, jak se zbavit plísně v koupelně. Obyčejná rostlina udělá víc než chemie
      Náhled
      Nejkrásnější podzimní věnec: Jednoduchá dekorace, která voní dětstvím i lesem
      Thumbnail
      Aby uskladněná cibule nehnila a zůstala čerstvá, stačí jedna geniální vychytávka
      Thumbnail
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Čočková polévka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Houbové guláše
      • Aktuální témata Listopad na zahradě | Krmítka pro ptáky | Věnec ze zahradního odpadu | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Apetit piknik 2025 | ELLEphoria 2025 | Přechodové bundy podzim 2025 | Co opravdu funguje proti mšicím a sviluškám?
      • Články Naše krásná zahrada
      • Chtěla malou větrnou elektrárnu. Zahradní stavba ale vzbudila pozornost celé vesnice
      • Rozlučte se s plísní v koupelně. Ledviník nebo pavoučí rostlina jsou účinnější než chemie
      • Podzimní kouzlo z lesa: Vyrobte si věnec z kaštanů, úžasně vám provoní domov
      • Jak uchovat cibuli čerstvou a voňavou po celou zimu: Stačí obyčejná punčocha
      • Krásné a husté vlasy díky přírodě: Kopřiva, rozmarýn i lopuch používaly už naše babičky
      • Zahradní jezírko připravené na zimu: Čistá voda, ošetřené rostliny a přívod vzduchu rybám
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Kynuté knedlíky, které se vždy povedou: Vyzkoušejte si přípravu tradiční přílohy
      • Každá chyba v kuchyni se počítá: Jak účinně bojovat s octomilkami a zbavit se jich jednou provždy
      • Partnerův smysl pro pořádek se změnil v tyranii, stěžuje si Klára
      • Okouzlující Jana Plodková: Herečka je na otázky ohledem mateřství alergická a peníze za svatbu raději procestuje
      • Sladká tradice: 13 ověřených receptů na posvícenské koláče a nejlepší náplně do nich. Jak vyladit povidlovou?
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání