- Co spojuje mrkev, dýni a cuketu? Snadno z nich připravíte všechny typy pokrmů od polévky po dezert
- KOUPIT
- Líná kuchařka je ušitá na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají chuť trávit v kuchyni hodiny
- KOUPIT
- Kniha vás provede rokem a připomene zvyky a tradice a lahodné lidové pokrmy, které se k nim vážou
- KOUPIT
- Carlsbad Plaza: Váš 5* únik do světa wellness, klidu a špičkového pohodlí v Karlových Varech!
- KOUPIT

Z rostlin vysazujte takové druhy, které na sebe budou v kvetení navazovat a pokryjí co nejdelší období od jara do podzimu.

Vyhněte se ale plnokvětým odrůdám rostlin, které mají nektar a pyl jen v malém množství, a bohatý květ k nim navíc znemožňuje přístup.

Prvním zdrojem potravy jsou pro opylovače jarní cibuloviny, např. krokusy. Myslete na to při podzimní výsadbě.

Do zahrady vysaďte určitě některé ovocné stromy nebo keře. Na nektar je nejbohatší třešeň.

Nejvýživnějšími květy jsou pro včely slunečnice, podzimní astry a pampelišky. Ddejte jim proto šanci.

Medonosných je i většina aromatických bylin, jako je třeba levandule, šalvěj nebo dobromysl. Nepotřebujete bylinkoviště?

Motýly nalákáte zase na plamenky, rudbekie nebo řebříčky, jistotou je komule Davidova. Významné jsou pro opylovače i luční druhy, jako kopretiny nebo kakosty.

Zvažte zrušení okrasného trávníku, který vyžaduje pravidelnou seč a péči, a založení extenzivní květnaté louky.

Snažte se nepoužívat herbicidy a insekticidy. Není-li, zvláště u insekticidů, vyhnutí aplikujte je mimo dobu květu.

Postavte do zahrady hmyzí hotel z co nejrůznějších materiálů – špalků, polen, cihel, rákosu nebo jiných dutých stébel, dřevité vaty...
Prohlédněte si další galerie
- Jak si vypěstovat ovoce a zeleninu na balkoně: Praktické tipy a triky pro bohatou úrodu
- Jarní cibuloviny, které vám hlodavci nesní: Tipy pro úspěšnou výsadbu
- Černý bez právě dozrává: Vydejte se na sběr bezinek a vykouzlete z nich lahodné víno
- Výsev kopru krok za krokem: Užijte si čerstvou chuť až do podzimu
- Jak snadno uchovat rajčata na zimu: Zavřete je do trouby, překvapí vás jejich chuť