Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Užitková zahrada
      4. Které zelenině nevadí mráz a jak ji skladovat
      5. Galerie
      6. Fotogalerie

      Fotogalerie

      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu
      Polníček (Valerianella locusta)

      Polníček (Valerianella locusta)  vysetý na sklonku léta se může sklízet od konce října. Ostrý nůž nasaďte vždy na krček kořene. Pokud zaříznete výš, malé růžice se rozpadnou. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Pórek (Allium porrum)

      Pórek (Allium porrum)  i pastinák (Pastinaca sativa)  vydrží v záhonu i přes zimu. Chlad jim totiž škodí mnohem méně než mokro. Jen ve vyšších polohách, případně v oblastech s časnějším nástupem mrazů vyžadují ochranu. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Topinambur (Helianthus tuberosus)

      Hlízy topinamburů (Helianthus tuberosus)  se vyzvedávají  ze země postupně od října do března. Mají tenkou slupku, a proto se dají skladovat jen několik dní. Existují i odrůdy s modrofialově zbarvenými hlízami, například aromatická ‘Blaue Französische’. Chcete-li topinambury pěstovat, můžete je sázet až do zamrznutí půdy. Jen na vlhkých půdách je lepší výsadbu nechat na jaro. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Bulvový celer (Apium graveolens var. rapaceum)

      Bulvový celer (Apium graveolens var. rapaceum)  je na podzim připravený na sklizeň; chcete-li jej uskladnit, skliďte ho těsně před příchodem mrazíků. Staré zahradnické pravidlo zní: pokud chcete sklízet mohutné a hladké bulvy, udržujte půdu bez plevelů, ale okopávejte pouze povrchově, protože celer jinak vytvoří hodně silných kořenů.  

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Římský salát (Lactuca sativa var. longifolia)

      Málo známý červený římský salát (Lactuca sativa var. longifolia), např. odrůda ‘Ovired’, se seje hustě a jeho mladé listy se sklízejí do salátů. Po delším růstu a při dostatku místa vytvoří salát malé pevné hlávky.  

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Růžičková kapusta (Brassica oleracea var. gemmifera)

      Kadeřavá a růžičková kapusta (Brassica oleracea var. gemmifera)  jsou mrazuvzdorné druhy, a to i ve vyšších polohách. Kadeřavé listy i růžičky po působení mrazu získají lepší aroma. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Salátová čekanka (Cichorium intybus var. foliosum)

      Některé odrůdy salátové čekanky (Cichorium intybus var. foliosum), např. protáhlé hlávky odrůdy ‘Zuckerhut‘ (není na fotce) snesou mráz nanejvýš do –8 °C. S klesajícími teplotami se chuť světle zelených srdíček zjemňuje a získává lehce oříškovou chuť, hořkost postupně ztrácejí i vnější listy.  

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Artyčok kardový (Cynara cardunculus)

      Artyčok kardový (Cynara cardunculus) obložte na zimu vyšší vrstvou slámy, která kardy ochrání před zimním zamokřením. Rostliny jsou blízké příbuzné artyčoků, ale namísto dužnatých poupat se konzumují jejich masité, před sklizní bělené řapíky, které se před tepelnou úpravou loupají. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Bulvy celeru

      K uskladnění určená kořenová zelenina se nechává v záhonu co možná nejdéle. Bez újmy na kvalitě se totiž dají skladovat jen plně vyzrálé kořeny, hlízy a bulvy. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Netkaná textilie

      Netkaná textilie ochrání špenát i jinou listovou zeleninu před namrznutím. Jestliže rtuť na teploměru klesne pod –4 °C anebo když se schyluje k dlouhému období mrazů, zakryjte zeleninu ještě zimní netkanou textilií. Za teplejších slunečných dnů textilii během poledne sejměte a rostliny nechte větrat. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Zelí (Brassica oleracea var. capitata)

      Velké hlávky zelí (Brassica oleracea var. capitata)  odrůd určených ke skladování dozrávají pomalu a nabírají na váze a pevnosti ještě za chladných listopadových nocí. Jakmile se ohlásí trvalejší mrazy, uložte zelí do bedýnek. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Zelenina pak choi

      Hlávky zeleniny s názvem "pak choi" přečkají sníh i led. Trhají se jednotlivé listy a zpracovávají se včetně silných bílých řapíků do salátů anebo pokrmů připravovaných na pánvi wok. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Červená řepa (Beta vulgaris var. cicla)

      Mrkev (Daucus carota)  a červená řepa (Beta vulgaris var. cicla)  zůstávají šťavnaté po mnoho týdnů, pokud je ve vrstvách uložíte do vlhkého písku a uskladníte v prostoru s teplotou od 0 do 5 °C. Nejprve ale těsně nad hlízou nebo kořenem odkrájejte natě. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Varování odborníků: Vánoční koření, které máte doma, může zatěžovat játra
      • Luxusní past na milovníky květin: Modrá orchidej vypadá božsky, ale…
      • Vypadá jako luxusní pokojovka. Ve skutečnosti doma pomalu umírá
      • Tenhle květ rozhoduje o ceně vanilky. Když ho nestihnete opylit, máte smůlu na celý rok
      • Nejdojemnější vánoční dárek pro prarodiče: Tvrdí, že nic nepotřebují, ale tenhle vánoční dárek jim vykouzlí úsměv na tváři

      Nejnovější články

      Největší vánoční past v kuchyni: Vypadá nevinně, ale může vás vážně ohrozit
      Thumbnail
      Zimní slunovrat: Tenhle den všechno mění. Zahrádkáři ho sledují víc než předpověď počasí
      Thumbnail
      Jak zabalit něco, co se zabalit nedá? S těmito triky zvládnete letošní Vánoce bez stresu
      Náhled
      4. adventní neděle: Kdo porušil tohle pravidlo, přivolal si smůlu. Dnes ho ignorujeme všichni
      Náhled
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina | Denní horoskopy
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Linecké cukroví | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Vosí hnízda
      • Aktuální témata Barvy Vánoc | Krmítka pro ptáky | Věnec ze zahradního odpadu | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Přechodové bundy podzim 2025 | Co opravdu funguje proti mšicím a sviluškám? | Vánoční svícen na hrob | Košíčky na vánoční stromeček | Vánoční skřítci | Zimní výzdoba oken
      • Články Naše krásná zahrada
      • Badyáník je dřevina okrasná svými květy: Některé páchnou po rybině
      • Zimní slunovrat: Okamžik, kdy se příroda připravuje na nový cyklus
      • Balení dárků netradičních tvarů: Krabice, textil i humor fungují lépe než papír
      • 4. adventní neděle: Den klidu, který má smysl i v moderní době
      • Marimo: Japonský symbol štěstí jako originální vánoční dárek
      • Vánoční dárek pro prarodiče: Domácí cukroví a ručně vyrobené jmenovky potěší
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Jak uvařit brambory na salát? Zvolte ty správné a uvařte je včas a ve slupce
      • Staré oblečení nevyhazujte, raději mu vdechněte nový život. Jednoduché kombinace oživí váš šatník
      • Červené třpytivé i matné rtěnky a lesky rozzáří vánoční líčení: Jak mít dokonalé rudé rty podle vizážistky
      • Vánoční interiér podle znamení: Jak dekoruje to vaše a co mu sedí. Lev potřebuje zlato a Vodnář nesnáší tradice
      • Prvorepublikový štědrák: Zapomenutý vánoční koláč plný máku, ořechů, tvarohu a povidel
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání