Skip to main content

Breadcrumb

Úvodní stránka
 > 
Galerie
Fotogalerie

Fotogalerie

→ zpět na článek
Polníček (Valerianella locusta)
Burda International CZ
Info ikona

Foto: Shutterstock

Polníček (Valerianella locusta)  vysetý na sklonku léta se může sklízet od konce října. Ostrý nůž nasaďte vždy na krček kořene. Pokud zaříznete výš, malé růžice se rozpadnou. 

Foto: Shutterstock

Pórek (Allium porrum)
Burda International CZ
Info ikona

Foto: Shutterstock

Pórek (Allium porrum)  i pastinák (Pastinaca sativa)  vydrží v záhonu i přes zimu. Chlad jim totiž škodí mnohem méně než mokro. Jen ve vyšších polohách, případně v oblastech s časnějším nástupem mrazů vyžadují ochranu. 

Foto: Shutterstock

Topinambur (Helianthus tuberosus)
Burda International CZ
Info ikona

Foto: Shutterstock

Hlízy topinamburů (Helianthus tuberosus)  se vyzvedávají  ze země postupně od října do března. Mají tenkou slupku, a proto se dají skladovat jen několik dní. Existují i odrůdy s modrofialově zbarvenými hlízami, například aromatická ‘Blaue Französische’. Chcete-li topinambury pěstovat, můžete je sázet až do zamrznutí půdy. Jen na vlhkých půdách je lepší výsadbu nechat na jaro. 

Foto: Shutterstock

Bulvový celer (Apium graveolens var. rapaceum)
Burda International CZ
Info ikona

Foto: Shutterstock

Bulvový celer (Apium graveolens var. rapaceum)  je na podzim připravený na sklizeň; chcete-li jej uskladnit, skliďte ho těsně před příchodem mrazíků. Staré zahradnické pravidlo zní: pokud chcete sklízet mohutné a hladké bulvy, udržujte půdu bez plevelů, ale okopávejte pouze povrchově, protože celer jinak vytvoří hodně silných kořenů.  

Foto: Shutterstock

Římský salát (Lactuca sativa var. longifolia)
Burda International CZ
Info ikona

Foto: Shutterstock

Málo známý červený římský salát (Lactuca sativa var. longifolia), např. odrůda ‘Ovired’, se seje hustě a jeho mladé listy se sklízejí do salátů. Po delším růstu a při dostatku místa vytvoří salát malé pevné hlávky.  

Foto: Shutterstock

Růžičková kapusta (Brassica oleracea var. gemmifera)
Burda International CZ
Info ikona

Foto: Shutterstock

Kadeřavá a růžičková kapusta (Brassica oleracea var. gemmifera)  jsou mrazuvzdorné druhy, a to i ve vyšších polohách. Kadeřavé listy i růžičky po působení mrazu získají lepší aroma. 

Foto: Shutterstock

Salátová čekanka (Cichorium intybus var. foliosum)
Burda International CZ
Info ikona

Foto: Shutterstock

Některé odrůdy salátové čekanky (Cichorium intybus var. foliosum), např. protáhlé hlávky odrůdy ‘Zuckerhut‘ (není na fotce) snesou mráz nanejvýš do –8 °C. S klesajícími teplotami se chuť světle zelených srdíček zjemňuje a získává lehce oříškovou chuť, hořkost postupně ztrácejí i vnější listy.  

Foto: Shutterstock

Artyčok kardový (Cynara cardunculus)
Burda International CZ
Info ikona

Foto: Shutterstock

Artyčok kardový (Cynara cardunculus) obložte na zimu vyšší vrstvou slámy, která kardy ochrání před zimním zamokřením. Rostliny jsou blízké příbuzné artyčoků, ale namísto dužnatých poupat se konzumují jejich masité, před sklizní bělené řapíky, které se před tepelnou úpravou loupají. 

Foto: Shutterstock

Bulvy celeru
Burda International CZ
Info ikona

Foto: Shutterstock

K uskladnění určená kořenová zelenina se nechává v záhonu co možná nejdéle. Bez újmy na kvalitě se totiž dají skladovat jen plně vyzrálé kořeny, hlízy a bulvy. 

Foto: Shutterstock

Netkaná textilie
Burda International CZ
Info ikona

Foto: Shutterstock

Netkaná textilie ochrání špenát i jinou listovou zeleninu před namrznutím. Jestliže rtuť na teploměru klesne pod –4 °C anebo když se schyluje k dlouhému období mrazů, zakryjte zeleninu ještě zimní netkanou textilií. Za teplejších slunečných dnů textilii během poledne sejměte a rostliny nechte větrat. 

Foto: Shutterstock

Zelí (Brassica oleracea var. capitata)
Burda International CZ
Info ikona

Foto: Shutterstock

Velké hlávky zelí (Brassica oleracea var. capitata)  odrůd určených ke skladování dozrávají pomalu a nabírají na váze a pevnosti ještě za chladných listopadových nocí. Jakmile se ohlásí trvalejší mrazy, uložte zelí do bedýnek. 

Foto: Shutterstock

Zelenina pak choi
Burda International CZ
Info ikona

Foto: Shutterstock

Hlávky zeleniny s názvem "pak choi" přečkají sníh i led. Trhají se jednotlivé listy a zpracovávají se včetně silných bílých řapíků do salátů anebo pokrmů připravovaných na pánvi wok. 

Foto: Shutterstock

Červená řepa (Beta vulgaris var. cicla)
Burda International CZ
Info ikona

Foto: Shutterstock

Mrkev (Daucus carota)  a červená řepa (Beta vulgaris var. cicla)  zůstávají šťavnaté po mnoho týdnů, pokud je ve vrstvách uložíte do vlhkého písku a uskladníte v prostoru s teplotou od 0 do 5 °C. Nejprve ale těsně nad hlízou nebo kořenem odkrájejte natě. 

Foto: Shutterstock

  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • Návštěvy
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Kalendárium
    • Nářadí a technika
    • Okrasná zahrada
    • Užitková zahrada
  • Videa
  • Poradna
  • ZahrAppka
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny

Footer menu

  • --- col 1 ---
    • Newsletter
    • Předplatné
    • Kontakty
    • Partneři
  • --- col 2 ---
    • Apetitonline
    • Marianne
    • Marianne bydlení
  • --- col 3 ---
    • Obchodní podmínky
    • Ochrana soukromí
    • Cookies zásady
  • NASTAVENÍ SOUKROMÍ
  • image/svg+xml

    zavřít reklamu

    © 2022 Burda International CZ s.r.o.

    Newsletter

    NKZ logo
    Close icon
    Close icon

    NEWSLETTER

    small nkz logo

    Z naší zahrady do vaší
    emailové schránky

    Také nestíháte číst všechny zajímavé články? Právě proto v redakci vybíráme to nejzajímavější. Nápady, návody, tipy na nákupy. Vše vám přibližně 1x měsíčně pošleme do schránky. Jste pro? Kdyby vás naše zprávy přestaly bavit, kdykoliv se odhlásíte.
    Váš e-mail chráníme jako cibulky vzácných orchidejí. Postupujeme podle těchto zásad a obchodních podmínek. Posíláme naše nejlepší články, návody a tipy na nákupy. A také díky vašemu e-mailu vyhodnotíme, které zprávy dopadly na úrodnou půdu.

    Close icon
    NKZ logo

    Děkujeme!

    Budete získávat ty nejzajímavější nabídky a novinky
    na e-mail

    zavřít

    Vyhledávání