Skip to main content

Main navigation

  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu

      Breadcrumb

      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Užitková zahrada
      4. Které zelenině nevadí mráz a jak ji skladovat
      5. Galerie
      6. Fotogalerie
      Fotogalerie
      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu

      Polníček (Valerianella locusta)  vysetý na sklonku léta se může sklízet od konce října. Ostrý nůž nasaďte vždy na krček kořene. Pokud zaříznete výš, malé růžice se rozpadnou. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Pórek (Allium porrum)  i pastinák (Pastinaca sativa)  vydrží v záhonu i přes zimu. Chlad jim totiž škodí mnohem méně než mokro. Jen ve vyšších polohách, případně v oblastech s časnějším nástupem mrazů vyžadují ochranu. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Hlízy topinamburů (Helianthus tuberosus)  se vyzvedávají  ze země postupně od října do března. Mají tenkou slupku, a proto se dají skladovat jen několik dní. Existují i odrůdy s modrofialově zbarvenými hlízami, například aromatická ‘Blaue Französische’. Chcete-li topinambury pěstovat, můžete je sázet až do zamrznutí půdy. Jen na vlhkých půdách je lepší výsadbu nechat na jaro. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Bulvový celer (Apium graveolens var. rapaceum)  je na podzim připravený na sklizeň; chcete-li jej uskladnit, skliďte ho těsně před příchodem mrazíků. Staré zahradnické pravidlo zní: pokud chcete sklízet mohutné a hladké bulvy, udržujte půdu bez plevelů, ale okopávejte pouze povrchově, protože celer jinak vytvoří hodně silných kořenů.  

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Málo známý červený římský salát (Lactuca sativa var. longifolia), např. odrůda ‘Ovired’, se seje hustě a jeho mladé listy se sklízejí do salátů. Po delším růstu a při dostatku místa vytvoří salát malé pevné hlávky.  

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Kadeřavá a růžičková kapusta (Brassica oleracea var. gemmifera)  jsou mrazuvzdorné druhy, a to i ve vyšších polohách. Kadeřavé listy i růžičky po působení mrazu získají lepší aroma. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Některé odrůdy salátové čekanky (Cichorium intybus var. foliosum), např. protáhlé hlávky odrůdy ‘Zuckerhut‘ (není na fotce) snesou mráz nanejvýš do –8 °C. S klesajícími teplotami se chuť světle zelených srdíček zjemňuje a získává lehce oříškovou chuť, hořkost postupně ztrácejí i vnější listy.  

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Artyčok kardový (Cynara cardunculus) obložte na zimu vyšší vrstvou slámy, která kardy ochrání před zimním zamokřením. Rostliny jsou blízké příbuzné artyčoků, ale namísto dužnatých poupat se konzumují jejich masité, před sklizní bělené řapíky, které se před tepelnou úpravou loupají. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      K uskladnění určená kořenová zelenina se nechává v záhonu co možná nejdéle. Bez újmy na kvalitě se totiž dají skladovat jen plně vyzrálé kořeny, hlízy a bulvy. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Netkaná textilie ochrání špenát i jinou listovou zeleninu před namrznutím. Jestliže rtuť na teploměru klesne pod –4 °C anebo když se schyluje k dlouhému období mrazů, zakryjte zeleninu ještě zimní netkanou textilií. Za teplejších slunečných dnů textilii během poledne sejměte a rostliny nechte větrat. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Velké hlávky zelí (Brassica oleracea var. capitata)  odrůd určených ke skladování dozrávají pomalu a nabírají na váze a pevnosti ještě za chladných listopadových nocí. Jakmile se ohlásí trvalejší mrazy, uložte zelí do bedýnek. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Hlávky zeleniny s názvem "pak choi" přečkají sníh i led. Trhají se jednotlivé listy a zpracovávají se včetně silných bílých řapíků do salátů anebo pokrmů připravovaných na pánvi wok. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Mrkev (Daucus carota)  a červená řepa (Beta vulgaris var. cicla)  zůstávají šťavnaté po mnoho týdnů, pokud je ve vrstvách uložíte do vlhkého písku a uskladníte v prostoru s teplotou od 0 do 5 °C. Nejprve ale těsně nad hlízou nebo kořenem odkrájejte natě. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Zelená střecha: Hlavní důvody, proč je výhodné ji mít. Nezapomeňte ale na tu nejdůležitější věc
      • Tavolník břízolistý: Opadavý keř vykvétá záplavou bílých květů, na podzim se barví do purpurových odstínů
      • Petúnie jsou křehké balkonové rostliny. Těchto pět věcí jim vážně nedělejte
      • Griselinie: Stálezelený keř, který skoro nikdo nezná. Buďte mezi prvními, kdo si ji na zahradu vysadí
      • Chejr vonný neboli zimní fiala: Oblíbená dvouletka se občas chová jako krátkověká trvalka. Jak ji vysévat a pěstovat
      logo Naše krásná zahrada

      Footer menu

      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina | Apetit piknik 2025
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Sněhové pusinky | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Čočková polévka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce
      • Aktuální témata Lidé a místa | Kulturní tipy | Cestování | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření
      • Články Naše krásná zahrada
      • Česnek černý: Půvabnou cibulovinu můžete pěstovat v prérijních typech záhonů. Odolná trvalka výborně snáší sucho
      • Hnojení rostlin: Kompletní průvodce pro bohatou úrodu i krásné květy
      • Jak poznat, jak velkou má rostlina žízeň? Aby ze zálivky nebyla záplava, připomeňte si 8 bodů správného zalévání
      • Trvalkový záhon okrasný listem: I bez květů můžete vytvořit dechberoucí kompozici v zahradě
      • Tavolník břízolistý: Opadavý keř vykvétá záplavou bílých květů, na podzim se barví do purpurových odstínů
      • Hortenzie okrasné listem: Tři nejkrásnější druhy, které vás okouzlí svými listy
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Bolo de bolacha: Rychlý nepečený sušenkový dezert z Portugalska vás oslní vůní kávy a zvládne jej připravit i začátečník
      • Nábytkem od popelnic vybavila starý domek: Dnes je její bydlení hitem internetu
      • Praktické kosmetické miniatury na letní dovolenou: Nevzdávejte se oblíbených produktů a sáhněte po jejich zmenšenině
      • Nacistický lékař Johann Kremer: V Osvětimi likvidoval 1600 lidí denně. O hrůzách v koncentračním táboře si vedl deník, který se dochoval
      • Kvíz: Vyznáte se ve vepřovém mase? Otestujte své znalosti
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání