
Tenoučký film na povrchu plodů, často označovaný jako ojínění, je tvořen voskem a chrání švestky před vysycháním. Při česání ovoce ho pokud možno nenarušujte, a už vůbec ho nestírejte. Přítomnost voskového povlaku je známkou kvality i u prodávaných švestek.
Foto: Shutterstock

Pravé švestky jsou dokonale vyzrálé, když se jejich napnutá slupka lehce poddá mírnému tlaku palce. Plnou vůni rozvinou teprve jeden až dva týdny po vybarvení do modra.
Foto: Shutterstock

Odrůda ’Queen Victoria’ byla objevena v roce 1840 v britském hrabství Sussex jako náhodný semenáček. Švestky vyznačující se nízkou kyselostí rozvíjejí svou plnou vůni, když na konci května protrháte mladé přebytečné plody na vzdálenost 5 až 8 cm.
Foto: Shutterstock

Slivoň třešňová či myrobalán třešňový nese malé plody (často nesprávně označované jako špendlíky), které během zavařování získávají kyselou chuť. Na jaře kvetou myrobalány přibližně dva týdny před trnkami a pro hmyz se stávají vítaným zdrojem pylu a nektaru.
Foto: Shutterstock

Plody ‘Zelené renklódy’ jsou kulaté a v plné zralosti velmi sladké a voňavé. Jejich dužnina se však špatně odděluje od pecky.
Foto: Shutterstock
Prohlédněte si další galerie
- Překvapivé vánoční tradice českého venkova: Vánoce, jaké dnešní děti vůbec neznají. Tady se vrátíte o 100 let zpátky
- Vyhazujete mandarinkové slupky? Děláte obrovskou chybu. Z odpadu vznikne řetěz, který provoní celý byt
- Varování odborníků: Vánoční koření, které máte doma, může zatěžovat játra
- Už nikdy nebudete kupovat vánoční stromek. Tenhle zelený zázrak můžete pěstovat po celý rok jako pokojovku
- Vánoční kouzlo z lesa: Z obyčejných větví vytvoříte jednoduchou výzdobu, která je zadarmo a vypadá luxusně



