Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Užitková zahrada
      4. Švestky: podle čeho vybírat odrůdy a kam je vysazovat
      5. Galerie
      6. Fotogalerie

      Fotogalerie

      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu
      Modré plody švestek

      Tenoučký film na povrchu plodů, často označovaný jako ojínění, je tvořen voskem a chrání švestky před vysycháním. Při česání ovoce ho pokud možno nenarušujte, a už vůbec ho nestírejte. Přítomnost voskového povlaku je známkou kvality i u prodávaných švestek.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Plody pravých švestek

      Pravé švestky jsou dokonale vyzrálé, když se jejich napnutá slupka lehce poddá mírnému tlaku palce. Plnou vůni rozvinou teprve jeden až dva týdny po vybarvení do modra.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Odrůda švestek ’Královna Viktorie’

      Odrůda ’Queen Victoria’ byla objevena v roce 1840 v britském hrabství Sussex jako náhodný semenáček. Švestky vyznačující se nízkou kyselostí rozvíjejí svou plnou vůni, když na konci května protrháte mladé přebytečné plody na vzdálenost 5 až 8 cm. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Slivoň třešňová neboli myrobalán třešňový

      Slivoň třešňová či myrobalán třešňový nese malé plody (často nesprávně označované jako špendlíky), které během zavařování získávají kyselou chuť. Na jaře kvetou myrobalány přibližně dva týdny před trnkami a pro hmyz se stávají vítaným zdrojem pylu a nektaru. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Plody ‘Zelené renklódy’

      Plody ‘Zelené renklódy’ jsou kulaté a v plné zralosti velmi sladké a voňavé. Jejich dužnina se však špatně odděluje od pecky. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Hrůza v květináči: Tahle nenápadná potvora zabije vaše bramboříky během pár hodin
      • Geniálně jednoduchý trik: Vyrobte si vánoční svíčky, které voní lépe než ty nejdražší z butiku
      • Jen dvě obyčejné věci… a vaše zahrada se změní k nepoznání
      • Úžasné zvyky bronzové neděle: Lidé dělají jeden rituál celé generace. Má silnější účinek, než myslíte
      • Zahrady hynou po celé republice jen kvůli tomuto detailu: Voda ve správný den zachrání celý záhon

      Nejnovější články

      Nejkrásnější pokojová liána na světě: Kristova koruna pokvete jak divá, když uděláte tuhle jedinou věc
      Thumbnail
      Televizi už potřebovat nebudete: Stačí jedno ptačí krmítko a zahrada se promění v živou pohádku
      Thumbnail
      Vánoce operní hvězdy: Eva Urbanová prozradila tajnou ingredienci, kterou dává do štoly, i co chystá na Štědrý den
      Thumbnail
      7 dárků, které si babičky okamžitě zamilují! Číslo 5 je tak geniální, že ho bude chtít i sousedka
      Náhled
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Linecké cukroví | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Vosí hnízda
      • Aktuální témata Barvy Vánoc | Krmítka pro ptáky | Věnec ze zahradního odpadu | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Přechodové bundy podzim 2025 | Co opravdu funguje proti mšicím a sviluškám?
      • Články Naše krásná zahrada
      • Kristova koruna jako nejkrásnější pokojová liána: Miluje světlo, ale nesnáší přemokření
      • Ptačí krmítko v zimě: Slunečnice, ořechy a výzdoba, která promění vaši zahradu ve vánoční pohádku
      • Jak slaví Vánoce Eva Urbanová: Koncerty, rodina, cukroví i věrná norující ovčanda
      • Osvědčené dárky pro babičku: Od nářadí po semínka starých odrůd
      • Jak udržet živý vánoční stromeček svěží: Praktické tipy pro správný výběr i péči
      • Den perníkové chaloupky: Voňavé těsto, pevná poleva a radost z tvorby
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Marcipánový máslový krém podle Míši Landové: Perfektní je do plněných ořechů, ale hodí se i na linecké, říká cukrářka
      • Studentka truhlařiny ukázala svůj byt: 51 m² plných ruční práce, recyklace a originálních nápadů
      • Obávaný Béla Kiss: Maďarský upír vysál z obětí krev a těla schoval do sudů s metanolem
      • Kapr nebo losos, láska nebo peníze, jak slavíte Vánoce vy? Generační rozdíly jsou stále větší
      • Vyrazili jsme na trhy. Proč byste měli taky a proč právě do Třebíče, Bratislavy a Vídně?
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání