Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Užitková zahrada
      4. Švestky: podle čeho vybírat odrůdy a kam je vysazovat
      5. Galerie
      6. Fotogalerie

      Fotogalerie

      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu
      Modré plody švestek

      Tenoučký film na povrchu plodů, často označovaný jako ojínění, je tvořen voskem a chrání švestky před vysycháním. Při česání ovoce ho pokud možno nenarušujte, a už vůbec ho nestírejte. Přítomnost voskového povlaku je známkou kvality i u prodávaných švestek.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Plody pravých švestek

      Pravé švestky jsou dokonale vyzrálé, když se jejich napnutá slupka lehce poddá mírnému tlaku palce. Plnou vůni rozvinou teprve jeden až dva týdny po vybarvení do modra.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Odrůda švestek ’Královna Viktorie’

      Odrůda ’Queen Victoria’ byla objevena v roce 1840 v britském hrabství Sussex jako náhodný semenáček. Švestky vyznačující se nízkou kyselostí rozvíjejí svou plnou vůni, když na konci května protrháte mladé přebytečné plody na vzdálenost 5 až 8 cm. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Slivoň třešňová neboli myrobalán třešňový

      Slivoň třešňová či myrobalán třešňový nese malé plody (často nesprávně označované jako špendlíky), které během zavařování získávají kyselou chuť. Na jaře kvetou myrobalány přibližně dva týdny před trnkami a pro hmyz se stávají vítaným zdrojem pylu a nektaru. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Plody ‘Zelené renklódy’

      Plody ‘Zelené renklódy’ jsou kulaté a v plné zralosti velmi sladké a voňavé. Jejich dužnina se však špatně odděluje od pecky. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Vaše Vánoce už nikdy nebudou stejné, jakmile vyzkoušíte tyto dekorace z bylinek
      • Recept, který vám zničí dietu! Stačí lžička a tohle domácí čokoládové máslo z lísky budete jíst přímo ze sklenice
      • Tahle prastará pryskyřice provoní svátky líp než svíčky: Magická vůně, kterou používali faraoni, mění české Vánoce
      • Jen dvě obyčejné věci… a vaše zahrada se změní k nepoznání
      • Tyhle vánoční ozdoby vypadají jako z designového studia. A stojí doslova pár korun

      Nejnovější články

      Tahle prastará pryskyřice provoní svátky líp než svíčky: Magická vůně, kterou používali faraoni, mění české Vánoce
      Thumbnail
      Tyhle vánoční ozdoby vypadají jako z designového studia. A stojí doslova pár korun
      Thumbnail
      Jaký vánoční stromeček vybrat a podle čeho se řídit. Jedle, smrček nebo borovice? Tento vydrží nejvíc
      Náhled
      Letos vede přírodní styl balení: Trik, který z obyčejných dárků udělá designové kousky
      Thumbnail
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Linecké cukroví | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Vosí hnízda
      • Aktuální témata Barvy Vánoc | Krmítka pro ptáky | Věnec ze zahradního odpadu | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Přechodové bundy podzim 2025 | Co opravdu funguje proti mšicím a sviluškám?
      • Články Naše krásná zahrada
      • Magická vůně Vánoc: Františky, kadidlo a rituály dodávají svátkům výjimečnou atmosféru
      • Recyklované vánoční ozdoby: Papírové ruličky proměníte v překvapivě krásné dekorace
      • Který vánoční stromek vydrží nejdéle a nepíchá: Jedle, smrk a borovice pod lupou
      • Vánoční dárky v přírodním kabátku voní po lese: Větvičky, provázky a nápady ze zahrady
      • Den vánočních přání: Pár upřímných slov má větší sílu než drahé dárky
      • Stylová vánoční dekorace pro minimalisty: Obyčejná váza a světýlka oživí byt
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • 6 chyb při přípravě bramborového salátu: Poradíme, na co se zaměřit a čemu předejít
      • Jak udržet cukroví čerstvé až do Vánoc: Tipy, jak správně skladovat cukroví bez zbytečných chyb
      • To nejlepší z vánočních trhů v regionech: Ochutnali jsme veselý mošt, kapří hranolky i mandlový svařák
      • “Starám se o naši mámu a můj bratr si mezitím užívá bezstarostný život,” běduje Milena
      • Šéfkuchař Raditsch odhalil svoje tipy na nejlepší rybí vývar. Stačí mu jen 20 minut a mrkev do něj rozhodně nedávejte!
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání