Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Užitková zahrada
      4. Švestky: podle čeho vybírat odrůdy a kam je vysazovat
      5. Galerie
      6. Fotogalerie
      Fotogalerie
      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu

      Tenoučký film na povrchu plodů, často označovaný jako ojínění, je tvořen voskem a chrání švestky před vysycháním. Při česání ovoce ho pokud možno nenarušujte, a už vůbec ho nestírejte. Přítomnost voskového povlaku je známkou kvality i u prodávaných švestek.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Pravé švestky jsou dokonale vyzrálé, když se jejich napnutá slupka lehce poddá mírnému tlaku palce. Plnou vůni rozvinou teprve jeden až dva týdny po vybarvení do modra.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Odrůda ’Queen Victoria’ byla objevena v roce 1840 v britském hrabství Sussex jako náhodný semenáček. Švestky vyznačující se nízkou kyselostí rozvíjejí svou plnou vůni, když na konci května protrháte mladé přebytečné plody na vzdálenost 5 až 8 cm. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Slivoň třešňová či myrobalán třešňový nese malé plody (často nesprávně označované jako špendlíky), které během zavařování získávají kyselou chuť. Na jaře kvetou myrobalány přibližně dva týdny před trnkami a pro hmyz se stávají vítaným zdrojem pylu a nektaru. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Plody ‘Zelené renklódy’ jsou kulaté a v plné zralosti velmi sladké a voňavé. Jejich dužnina se však špatně odděluje od pecky. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Vysaďte si krepovou myrtu: Budete vážně za hvězdu, tento keř totiž kvete nejdéle na světě
      • Potřebujete prořezat ořešák? Pro jeho řez musíte dodržet jasně daný termín, jinak o něj můžete přijít
      • Nádobové rostliny teď musíte přestat hnojit, jinak nepřežijí zimu: Záleží ale, co vám v té nádobě roste
      • Podzim plný barev: Vyberte si tři nejkrásnější odrůdy třapatky srstnaté, které rozzáří zahradu od léta do podzimu
      • Víme, proč vám žloutnou jehličnany a suchem to vážně není: Stále ale máte šanci je zachránit

      Nejnovější články

      Nejlepší způsob zpracování cukety? Vláčný perník podle našeho receptu
      Chcete víc lískových oříšků? Vysaďte si na zahradu listnatý strom zvaný líska turecká
      Thumbnail
      Zapomeňte na přenosné květináče: Fuchsie magelánská je trvalka pro odvážné zahradníky
      Thumbnail
      Září na zahradě: Díky podzimním výsevům si vychutnáte čerstvou zeleninu i po mrazech
      Thumbnail
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Čočková polévka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Houbové guláše
      • Aktuální témata Lidé a místa | Kulturní tipy | Cestování | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Dny Marianne 2025
      • Články Naše krásná zahrada
      • Chcete víc lískových oříšků? Vysaďte si na zahradu listnatý strom zvaný líska turecká
      • Zapomeňte na přenosné květináče: Fuchsie magelánská je trvalka pro odvážné zahradníky
      • Září na zahradě: Díky podzimním výsevům si vychutnáte čerstvou zeleninu i po mrazech
      • Mastňák habešský má mnoho využití: Nejlepší je jako zelené hnojení, ocení ho i exotické ptactvo
      • Zapomeňte na chryzantémy: Podzimní balkon může být díky barvám i tvarům rostlin hravý a originální
      • Nenáročné květiny do školních tříd: Naučte děti pečovat o pokojovky, které vydrží všechno
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Jak udělat osvěžující džus z cukety? Je vynikající a krásně voní po pomerančích
      • Dechberoucí proměna pražského bytu: Z nefunkčního interiéru bez špetky radosti a invence dokonalá krása
      • Jitka Sedláčková se pochlubila šperkem od partnera: Krásná brož z Bergama stála několik tisíc
      • Blíženci a Váhy konečně najdou klid. Změní se jim vztahy i vnímání sebe sama. Co ostatní znamení?
      • Loupání rajčat za 30 sekund? Ano, je to možné – a my vám ukážeme jak!
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání