Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Užitková zahrada
      4. Švestky: podle čeho vybírat odrůdy a kam je vysazovat
      5. Galerie
      6. Fotogalerie

      Fotogalerie

      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu
      Modré plody švestek

      Tenoučký film na povrchu plodů, často označovaný jako ojínění, je tvořen voskem a chrání švestky před vysycháním. Při česání ovoce ho pokud možno nenarušujte, a už vůbec ho nestírejte. Přítomnost voskového povlaku je známkou kvality i u prodávaných švestek.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Plody pravých švestek

      Pravé švestky jsou dokonale vyzrálé, když se jejich napnutá slupka lehce poddá mírnému tlaku palce. Plnou vůni rozvinou teprve jeden až dva týdny po vybarvení do modra.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Odrůda švestek ’Královna Viktorie’

      Odrůda ’Queen Victoria’ byla objevena v roce 1840 v britském hrabství Sussex jako náhodný semenáček. Švestky vyznačující se nízkou kyselostí rozvíjejí svou plnou vůni, když na konci května protrháte mladé přebytečné plody na vzdálenost 5 až 8 cm. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Slivoň třešňová neboli myrobalán třešňový

      Slivoň třešňová či myrobalán třešňový nese malé plody (často nesprávně označované jako špendlíky), které během zavařování získávají kyselou chuť. Na jaře kvetou myrobalány přibližně dva týdny před trnkami a pro hmyz se stávají vítaným zdrojem pylu a nektaru. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Plody ‘Zelené renklódy’

      Plody ‘Zelené renklódy’ jsou kulaté a v plné zralosti velmi sladké a voňavé. Jejich dužnina se však špatně odděluje od pecky. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Z obyčejného odpadu luxusní vánoční ozdoby i praktická pomoc pro zahradu: Skořápky vlašských ořechů v nové roli zazáří
      • Cukráři i designéři se shodují: Bez nejkrásnější vánoční hvězdičky nebudou vaše recepty a dekorace nikdy dokonalé
      • Máte doma více tmy než světla? Tyhle pokojovky ji doslova žerou a budou v ní růst jako šílené
      • Nejkrásnější vánoční výzdoba hrobů: Úžasný trik, jak mít výzdobu hrobu hotovou za pár minut a skoro zadarmo
      • Specialisté varují! 90 % lidí používá „špatnou“ skořici: Přestaňte kupovat tvrdé svitky, tahle skořice je úplně jiná

      Nejnovější články

      Úžasné mikulášské balíčky za pár korun: Nadílku připravíte i bez sáčků z obchodu. Stačí to, co máte doma
      Thumbnail
      Specialisté varují! 90 % lidí používá „špatnou“ skořici: Přestaňte kupovat tvrdé svitky, tahle skořice je úplně jiná
      Thumbnail
      Nejkrásnější vánoční výzdoba hrobů: Úžasný trik, jak mít výzdobu hrobu hotovou za pár minut a skoro zadarmo
      Thumbnail
      Tento jednoduchý trik udělá z vašeho stolu hvězdu Vánoc během 3 minut
      Náhled
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Linecké cukroví | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Vosí hnízda
      • Aktuální témata Barvy Vánoc | Krmítka pro ptáky | Věnec ze zahradního odpadu | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Přechodové bundy podzim 2025 | Co opravdu funguje proti mšicím a sviluškám?
      • Články Naše krásná zahrada
      • Skořice pod lupou: Cejlonská voní i chutná jemněji, hodí se do cukroví, cassia spíš do dekorací
      • Jednoduchá a důstojná vánoční výzdoba hrobu: 5 osvědčených tipů
      • 10 nápadů na vánoční dekorace na stůl: Nepřekáží při servírování a krásně zdobí
      • Zahrada v prosinci: Spadané listí, ochrana stromků i nářadí pod kontrolou
      • Odborníci radí: Na co si o Vánocích dát pozor, aby nedošlo k nehodě
      • Jak zabalit lahev elegantněji: Vytvořte dekorativní vánoční stromeček z papíru
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Holka u plotny peče: Jak na dvoubarevné hůlky z lineckého těsta? Postup krok za krokem zvládne i začátečník
      • Bratislavský byt z 50. let si Michaela přetvořila s nádechem retra
      • Chlapský ráj v domě Davida Limberského: Pochlubil se nám pivním sklípkem, manželka ho tady vyzvedává až k ránu
      • Největší zvrhlík v historii literatury: Markýz de Sade napsal nejedno dílo, ve kterém zhmotnil všechny své choutky
      • Týden s vůní Vánoc: 5 jednoduchých večeří, které vám doma vykouzlí sváteční náladu dřív, než začnete péct cukroví
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání