Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Užitková zahrada
      4. Švestky: podle čeho vybírat odrůdy a kam je vysazovat
      5. Galerie
      6. Fotogalerie

      Fotogalerie

      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu
      Modré plody švestek

      Tenoučký film na povrchu plodů, často označovaný jako ojínění, je tvořen voskem a chrání švestky před vysycháním. Při česání ovoce ho pokud možno nenarušujte, a už vůbec ho nestírejte. Přítomnost voskového povlaku je známkou kvality i u prodávaných švestek.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Plody pravých švestek

      Pravé švestky jsou dokonale vyzrálé, když se jejich napnutá slupka lehce poddá mírnému tlaku palce. Plnou vůni rozvinou teprve jeden až dva týdny po vybarvení do modra.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Odrůda švestek ’Královna Viktorie’

      Odrůda ’Queen Victoria’ byla objevena v roce 1840 v britském hrabství Sussex jako náhodný semenáček. Švestky vyznačující se nízkou kyselostí rozvíjejí svou plnou vůni, když na konci května protrháte mladé přebytečné plody na vzdálenost 5 až 8 cm. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Slivoň třešňová neboli myrobalán třešňový

      Slivoň třešňová či myrobalán třešňový nese malé plody (často nesprávně označované jako špendlíky), které během zavařování získávají kyselou chuť. Na jaře kvetou myrobalány přibližně dva týdny před trnkami a pro hmyz se stávají vítaným zdrojem pylu a nektaru. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Plody ‘Zelené renklódy’

      Plody ‘Zelené renklódy’ jsou kulaté a v plné zralosti velmi sladké a voňavé. Jejich dužnina se však špatně odděluje od pecky. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Květináčový efekt zničí i ten nejkrásnější javor: Chyba, kterou dělá při výsadbě stromů 9 z 10 lidí
      • Experti varují – tenhle krok před zimou ignoruje 90 % lidí a trávník jim pak doslova „odejde“
      • Tenhle jednoduchý vánoční věnec porazil všechny kupované. Vydrží navždy a nestojí skoro nic
      • Nejkrásnější podzimní rostliny, které nikdo nečeká: Pérovník pštrosí se mění v zářící zlato
      • Tohle absolutně nemělo fungovat: Skalničky, které přežijí sešlap, sucho, úpal i vaši nepozornost, a přesto kvetou jako šílené

      Nejnovější články

      Tohle absolutně nemělo fungovat: Skalničky, které přežijí sešlap, sucho, úpal i vaši nepozornost, a přesto kvetou jako šílené
      Thumbnail
      Nejoblíbenější bylinka Čechů, krev svatého Jana, může narušit antikoncepci i způsobit popáleniny. Zjistili jsme proč
      Thumbnail
      Neuvěřitelná schopnost obyčejné pokojovky: Zapomeňte na drahé čističky. Na pavoučí rostlinu přísahají i odborníci z NASA
      Thumbnail
      Odborníci varují: Pokud váš ibišek žloutne, může to způsobit jedna maličkost, kterou má doma 90 % pěstitelů
      Náhled
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Čočková polévka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Houbové guláše
      • Aktuální témata Listopad na zahradě | Krmítka pro ptáky | Věnec ze zahradního odpadu | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Apetit piknik 2025 | Přechodové bundy podzim 2025 | Co opravdu funguje proti mšicím a sviluškám?
      • Články Naše krásná zahrada
      • Nízké skalničky do spár a zídek: Na nemléč nebo koulenku můžete šlápnout a přesto kvetou
      • Léčivé trvalky v domácí lékárně: Barva květů třezalky jako ukazatel čistoty vzduchu
      • Pěstování zelence: Ideální rostlina pro začátečníky, která zlepší kvalitu vzduchu
      • Žloutnutí listů ibišku: Správná zálivka, světlo i hnojení v jednom přehledu
      • Užasná dekorace z listí: Jednoduchý návod na skřítka z přírody
      • Jak využít státní svátek 17. listopadu: Otevírací doby, tipy na zahradnické akce i práce na zahradě
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Jak udělat polévku z dýně hokaido? Tento podzimní krém je za chvíli na stole
      • Jak přežít vánoční pečení v klidu? Začněte už v listopadu a usnadněte si přípravu s našimi triky
      • Vítejte u Aleše Cibulky a Michala Jagelky: Kvůli dvoupatrovému bytu se zadlužili tak, že jejich maminky šílely
      • Energická hvězdička Karolína Knězů: Herečka je „drakovílou” nejen na seriálové scéně, ale září také v divadle
      • Slavnostní menu začíná! Tatarák z červené řepy: Punčochář radí, jak na něj, aby byl jako pravý hovězí
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání