Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Užitková zahrada
      4. Švestky: podle čeho vybírat odrůdy a kam je vysazovat
      5. Galerie
      6. Fotogalerie

      Fotogalerie

      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu
      Modré plody švestek

      Tenoučký film na povrchu plodů, často označovaný jako ojínění, je tvořen voskem a chrání švestky před vysycháním. Při česání ovoce ho pokud možno nenarušujte, a už vůbec ho nestírejte. Přítomnost voskového povlaku je známkou kvality i u prodávaných švestek.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Plody pravých švestek

      Pravé švestky jsou dokonale vyzrálé, když se jejich napnutá slupka lehce poddá mírnému tlaku palce. Plnou vůni rozvinou teprve jeden až dva týdny po vybarvení do modra.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Odrůda švestek ’Královna Viktorie’

      Odrůda ’Queen Victoria’ byla objevena v roce 1840 v britském hrabství Sussex jako náhodný semenáček. Švestky vyznačující se nízkou kyselostí rozvíjejí svou plnou vůni, když na konci května protrháte mladé přebytečné plody na vzdálenost 5 až 8 cm. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Slivoň třešňová neboli myrobalán třešňový

      Slivoň třešňová či myrobalán třešňový nese malé plody (často nesprávně označované jako špendlíky), které během zavařování získávají kyselou chuť. Na jaře kvetou myrobalány přibližně dva týdny před trnkami a pro hmyz se stávají vítaným zdrojem pylu a nektaru. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Plody ‘Zelené renklódy’

      Plody ‘Zelené renklódy’ jsou kulaté a v plné zralosti velmi sladké a voňavé. Jejich dužnina se však špatně odděluje od pecky. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Varování odborníků: Vánoční koření, které máte doma, může zatěžovat játra
      • Vyhubíte je a zničíte si zahradu. Tito pavouci pracují v zimě, zatímco vy spíte. Postřiky už nebudete potřebovat
      • Největší vánoční past v kuchyni: Vypadá nevinně, ale může vás vážně ohrozit
      • Tvrdí, že jim změnila život. Tahle pokojová rostlina je magnetem na úspěch
      • Mrzne, sněží, půda je tvrdá. Zahrádkáři ji sklízí i pod sněhem a chutná lépe než v létě

      Nejnovější články

      Nezničitelná legenda mezi pokojovkami: Vypěstujte si domácí štěstí v květináči
      Náhled
      Zapomeňte na PF: Tyto rostliny pro štěstí dokážou víc než figurky a amulety
      Thumbnail
      Po Vánocích už žádné nákupy: Nejhezčí prasátka pro štěstí vzniknou z obyčejného kartonu
      Thumbnail
      Snědli jsme ji… a za pár let máme doma palmu! Tenhle trik zná jen málokdo
      Thumbnail
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina | Denní horoskopy
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Česneková pomazánka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Silvestrovské jednohubky | Novoroční čočka na kyselo | Vajíčková pomazánka | Sýrová roláda
      • Aktuální témata Krmítka pro ptáky | Věnec ze zahradního odpadu | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Boty s kožešinou zima 2025 | Co opravdu funguje proti mšicím a sviluškám? | Vánoční svícen na hrob | Košíčky na vánoční stromeček | Vánoční skřítci | Zimní výzdoba oken
      • Články Naše krásná zahrada
      • Kořenokvětka: Nenáročná pokojovka do stínu, chladu i zapomnětlivých domácností
      • Rostliny pro štěstí: 5 druhů, které potěší a dlouho vydrží
      • Novoroční prasátka pro štěstí: Originální drobnost, kterou vyrobíte z obyčejného kartonu
      • Od datle k palmě: Jednoduchý návod na pěstování pokojové rostliny
      • Listovník a šplhalka jako spojenci zahrádkářů: Dva užiteční pavouci, kteří chrání stromy před škůdci
      • Jestli sázíte česnek v listopadu, děláte chybu. Prosinec je mnohem lepší
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Zelňačka: Uvařte si poctivou polévku, kterou připravíte z dobře dostupných surovin
      • Jedny šaty, mnoho možností. Sako v prodloužené délce vám ubere kila navíc
      • Pan Lišák si našel novou práci: V pořadu Na lovu už jsem jen jednou nohou
      • Krásná Laneya Grace od 3 let směřuje k hvězdné kariéře. Jak vypadá nejkrásnější "holčička" světa ve 20, s miliony na kontě
      • Zelné placky podle Kuchtýny: Jsou lepší než bramboráky a tenhle recept na ně chce každý
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání