Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Užitková zahrada
      4. Švestky: podle čeho vybírat odrůdy a kam je vysazovat
      5. Galerie
      6. Fotogalerie

      Fotogalerie

      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu
      Modré plody švestek

      Tenoučký film na povrchu plodů, často označovaný jako ojínění, je tvořen voskem a chrání švestky před vysycháním. Při česání ovoce ho pokud možno nenarušujte, a už vůbec ho nestírejte. Přítomnost voskového povlaku je známkou kvality i u prodávaných švestek.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Plody pravých švestek

      Pravé švestky jsou dokonale vyzrálé, když se jejich napnutá slupka lehce poddá mírnému tlaku palce. Plnou vůni rozvinou teprve jeden až dva týdny po vybarvení do modra.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Odrůda švestek ’Královna Viktorie’

      Odrůda ’Queen Victoria’ byla objevena v roce 1840 v britském hrabství Sussex jako náhodný semenáček. Švestky vyznačující se nízkou kyselostí rozvíjejí svou plnou vůni, když na konci května protrháte mladé přebytečné plody na vzdálenost 5 až 8 cm. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Slivoň třešňová neboli myrobalán třešňový

      Slivoň třešňová či myrobalán třešňový nese malé plody (často nesprávně označované jako špendlíky), které během zavařování získávají kyselou chuť. Na jaře kvetou myrobalány přibližně dva týdny před trnkami a pro hmyz se stávají vítaným zdrojem pylu a nektaru. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Plody ‘Zelené renklódy’

      Plody ‘Zelené renklódy’ jsou kulaté a v plné zralosti velmi sladké a voňavé. Jejich dužnina se však špatně odděluje od pecky. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Nejkrásnější pokojová liána na světě: Kristova koruna pokvete jak divá, když uděláte tuhle jedinou věc
      • Spící panna do temného koutu: Roste ve stínu, odpustí chyby, vypadá draze a ještě čistí vzduch
      • Luxusní past na milovníky květin: Modrá orchidej vypadá božsky, ale…
      • Vyhazujete mandarinkové slupky? Děláte obrovskou chybu. Z odpadu vznikne řetěz, který provoní celý byt
      • Veterináři varují: Stačí jedna vánoční večeře. Jediné sousto ze štědrovečerního stolu může mazlíčka zabít

      Nejnovější články

      Nejlevnější superpotravina vůbec: Roste sama a sklízíte ji za pár dnů. V zimě vás nakopne rychleji než vitamíny
      Thumbnail
      Úžasný trik přírody: Zapomenete ho zalévat, a přesto vás odmění. V zimě vypadá jako vánoční dekorace
      Thumbnail
      Tenhle keř celý rok ignorujete. Po shození listů se mění v nejkrásnější vánoční dekoraci
      Thumbnail
      Úžasné vánoční kouzlo: Zapomeňte na plast, tyhle dekorace jsou letos nejžádanější. Rozkvetou i uprostřed zimy
      Náhled
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina | Denní horoskopy
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Linecké cukroví | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Vosí hnízda
      • Aktuální témata Barvy Vánoc | Krmítka pro ptáky | Věnec ze zahradního odpadu | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Přechodové bundy podzim 2025 | Co opravdu funguje proti mšicím a sviluškám? | Vánoční svícen na hrob | Košíčky na vánoční stromeček | Vánoční skřítci | Zimní výzdoba oken
      • Články Naše krásná zahrada
      • Nakličování semen: Začněte s řeřichou a dopřejte si vitamíny i v zimě
      • Mamilárie: V létě kvete, v zimě vypadá jako vánoční dekorace
      • Obyčejná v létě, dokonalá v zimě: Cesmína patří k nejkrásnějším vánočním dekoracím
      • Přirozená krása místo umělých ozdob: Hyacinty, amarylisy i narcisy jako vánoční dekorace
      • DIY vánoční dárky z úrody a přírodnin, které snadno vyrobíte na poslední chvíli
      • Vstupní prostor jako vizitka domova: Jednoduché dekorace vytvoří pocit domova už při příchodu
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Brownies z pánve podle videonávodu: Vychutnejte si moučník plný čokolády
      • Zplihlé a mastné vlasy, (nejen) zimní problém. Hlavní příčiny odhaleny! Dodržujte tyto snadné zásady
      • Elitní německý důstojník Fritz Darges: Pravá ruka diktátora dostala kvůli otravné mouše vyhazov, zachránil mu život
      • Proč "odkládáme" staré lidi do pečovatelských domů. Důvodů je mnoho, není to jen nezvládnutelná péče
      • Tradiční český recept, který znaly už naše babičky: Nejsnazší uzená polévka s kroupami zahřeje i nasytí
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání