Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Užitková zahrada
      4. Švestky: podle čeho vybírat odrůdy a kam je vysazovat
      5. Galerie
      6. Fotogalerie

      Fotogalerie

      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu
      Modré plody švestek

      Tenoučký film na povrchu plodů, často označovaný jako ojínění, je tvořen voskem a chrání švestky před vysycháním. Při česání ovoce ho pokud možno nenarušujte, a už vůbec ho nestírejte. Přítomnost voskového povlaku je známkou kvality i u prodávaných švestek.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Plody pravých švestek

      Pravé švestky jsou dokonale vyzrálé, když se jejich napnutá slupka lehce poddá mírnému tlaku palce. Plnou vůni rozvinou teprve jeden až dva týdny po vybarvení do modra.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Odrůda švestek ’Královna Viktorie’

      Odrůda ’Queen Victoria’ byla objevena v roce 1840 v britském hrabství Sussex jako náhodný semenáček. Švestky vyznačující se nízkou kyselostí rozvíjejí svou plnou vůni, když na konci května protrháte mladé přebytečné plody na vzdálenost 5 až 8 cm. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Slivoň třešňová neboli myrobalán třešňový

      Slivoň třešňová či myrobalán třešňový nese malé plody (často nesprávně označované jako špendlíky), které během zavařování získávají kyselou chuť. Na jaře kvetou myrobalány přibližně dva týdny před trnkami a pro hmyz se stávají vítaným zdrojem pylu a nektaru. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Plody ‘Zelené renklódy’

      Plody ‘Zelené renklódy’ jsou kulaté a v plné zralosti velmi sladké a voňavé. Jejich dužnina se však špatně odděluje od pecky. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Takové větve byste vyhodili do kamen. Přitom z toho vznikne nejluxusnější vánoční dekorace
      • Vánoční kouzlo z lesa: Z obyčejných větví vytvoříte jednoduchou výzdobu, která je zadarmo a vypadá luxusně
      • Vypadá jako pavouk, chová se jako predátor. Tahle orchidej vás zaskočí
      • Pozor na vánoční nákupy! Překvapivá otevírací doba obchodů na Štědrý den vás může zaskočit
      • Spící panna do temného koutu: Roste ve stínu, odpustí chyby, vypadá draze a ještě čistí vzduch

      Nejnovější články

      Nejpodivnější tradice Štědrého dne: Děláme je všichni, ale málokdo ví proč
      Náhled
      Pozor na vánoční nákupy! Překvapivá otevírací doba obchodů na Štědrý den vás může zaskočit
      Thumbnail
      Vánoční zázrak v květináči: Možná jste si toho ani nevšimli, ale jedna pokojovka se právě probudila
      Thumbnail
      Orosená okna trápí Čechy každou zimu. Těchto 8 rostlin to prý vyřeší jednou provždy
      Thumbnail
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina | Denní horoskopy
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Linecké cukroví | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Vosí hnízda
      • Aktuální témata Barvy Vánoc | Krmítka pro ptáky | Věnec ze zahradního odpadu | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Přechodové bundy podzim 2025 | Co opravdu funguje proti mšicím a sviluškám? | Vánoční svícen na hrob | Košíčky na vánoční stromeček | Vánoční skřítci | Zimní výzdoba oken
      • Články Naše krásná zahrada
      • Tradice na Štědrý den: Od kapra po věštění budoucnosti
      • Otevírací doba na Štědrý den a svátky: Velké obchody zavírají už dopoledne
      • Zamiokulkas v prosinci a lednu: Jak v zimě zalévat, hnojit a kdy mu dopřát klid
      • Orosená okna v zimě: S vlhkostí v bytě pomohou tenura i ledviník
      • Historie štědrovečerní večeře: Co se jedlo před kaprem a bramborovým salátem
      • Vánoční stůl: Praktické nápady na aranžmá, které potěší všechny hosty
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Rychlá masová pomazánka: Ze zbylé pečeně či vinné klobásy připravíte skvělé pohoštění pro návštěvy za pár korun
      • „Ty jsou, co?” Oblékněte se podle vánočních klasik, jako jsou Pelíšky nebo Tři oříšky pro Popelku
      • Libuše Švormová o natáčení pohádky Jak se budí princezny: Podstoupila jsem vynucené omlazení vytažením pleti
      • Úspěšná zpěvačka Kateřina Marie Tichá: Držitelka Ceny Anděl zpívala prezidentovi a má za sebou náročné období
      • Hvězdička v jablku i poleno, co „kaká“ dárky! Prozkoumejte nejzajímavější vánoční zvyky, které mají rodinám zajistit lásku, peníze a štěstí po celý rok
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání