Skip to main content

Main navigation

  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu

      Breadcrumb

      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Okrasná zahrada
      4. O trnce v pověrách, živém plotě i na talíři
      5. Galerie
      6. Fotogalerie
      Fotogalerie
      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu

      Trnky (Prunus spinosa)  byly vždy součástí české krajiny. V minulém století začaly ale z přírody nenápadně mizet.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Staří bylináři používali trnku všude tam, kde bylo třeba něco na těle „ucpat, sevřít a zahladit“, tzn. zacelit záněty nebo rány, zastavit průjem, zmírnit nadýmání, krvácení... 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Trnka se (Prinus spinosa)  užívá ve formě čajů z plodů, listů, kůry i květů. Proti vleklému nachlazení je výborný např. odvar z plodů, který skvěle odhleňuje. Trnka dobře působí i na pleť a využívá ji i homeopatie.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Plody trnky se trhají po prvním mrazu a pak se suší při teplotách 40–50 °C. Možností je i dřívější sběr s tím, že plody uložíte přes noc do mrazničky.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Dřevo trnky je velmi tvrdé, ale křehké, takže při ohýbání hned praská. Využívalo se k výrobě holí. Všimněte si také, že se větve větví vždy v pravém úhlu. Postranní špičaté větvičky (trny) se nazývají kolce.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Trnka (Prunus spinosa)  sloužila dříve (a možná i dnes) také magii, a to jak té dobré, tak zlé. Její dřevo listy a plody jsou symbolem nejvyšší ochrany a současně i největšího neštěstí. Zvíře, které je s trnkou ve spojitosti s kouzly spojováno, je kočka nebo ropucha.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      V minulosti se šťáva z trnek používala k barvení látek – po několikerém vyprání získaly světle modrou barvu. Přadleny také žvýkaly trnky pro podporu slin, které využívaly při předení k vlhčení niti.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Na Moravě se trnky říkám švestkám a trnkám se říká karlátka. Moravská trnkovice je tedy pálenka ze švestek.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Trnce (Prunus spinosa)  nevadí sucho ani mráz, keř nepotřebuje hnojení ani postřiky, a jen kvůli možnému přerůstání je vhodné ho občas zastřihnout. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Dlouhé kořeny a množství nových výhonů předurčuje trnku k obsazování nových stanovišť. Vytěsňuje tak sice ze svého okolí nižší byliny, ale jelikož roste pomalu, nejde o žádný invazivní druh.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Hortenzie okrasné listem: Tři nejkrásnější druhy, které vás okouzlí svými listy
      • Černý bez: Nejobyčejnější keř naší přírody využijete hned dvakrát. Vyzkoušeli jsme 3 recepty z bezových květů
      • Trvalkový záhon okrasný listem: I bez květů můžete vytvořit dechberoucí kompozici v zahradě
      • Perskou akácii můžete pěstovat i na své zahradě: Vysadit můžete jen jeden kultivar. Pokud mu začnou žloutnout listy, buďte na pozoru
      • Buxusy můžete nahradit těmito keři: Jeden z nich je naprostá novinka, která vás ohromí
      logo Naše krásná zahrada

      Footer menu

      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina | Apetit piknik 2025
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Sněhové pusinky | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Čočková polévka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce
      • Aktuální témata Lidé a místa | Kulturní tipy | Cestování | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření
      • Články Naše krásná zahrada
      • Česnek černý: Půvabnou cibulovinu můžete pěstovat v prérijních typech záhonů. Odolná trvalka výborně snáší sucho
      • Hnojení rostlin: Kompletní průvodce pro bohatou úrodu i krásné květy
      • Jak poznat, jak velkou má rostlina žízeň? Aby ze zálivky nebyla záplava, připomeňte si 8 bodů správného zalévání
      • Trvalkový záhon okrasný listem: I bez květů můžete vytvořit dechberoucí kompozici v zahradě
      • Tavolník břízolistý: Opadavý keř vykvétá záplavou bílých květů, na podzim se barví do purpurových odstínů
      • Hortenzie okrasné listem: Tři nejkrásnější druhy, které vás okouzlí svými listy
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Bolo de bolacha: Rychlý nepečený sušenkový dezert z Portugalska vás oslní vůní kávy a zvládne jej připravit i začátečník
      • Nábytkem od popelnic vybavila starý domek: Dnes je její bydlení hitem internetu
      • Herec Lubomír Kostelka rozmluvil synovi, aby ho následoval v herectví. Z Martina je dnes uznávaný dětský kardiochirurg
      • Nacistický lékař Johann Kremer: V Osvětimi likvidoval 1600 lidí denně. O hrůzách v koncentračním táboře si vedl deník, který se dochoval
      • Kvíz: Vyznáte se ve vepřovém mase? Otestujte své znalosti
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání