Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Okrasná zahrada
      4. O trnce v pověrách, živém plotě i na talíři
      5. Galerie
      6. Fotogalerie
      Fotogalerie
      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu

      Trnky (Prunus spinosa)  byly vždy součástí české krajiny. V minulém století začaly ale z přírody nenápadně mizet.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Staří bylináři používali trnku všude tam, kde bylo třeba něco na těle „ucpat, sevřít a zahladit“, tzn. zacelit záněty nebo rány, zastavit průjem, zmírnit nadýmání, krvácení... 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Trnka se (Prinus spinosa)  užívá ve formě čajů z plodů, listů, kůry i květů. Proti vleklému nachlazení je výborný např. odvar z plodů, který skvěle odhleňuje. Trnka dobře působí i na pleť a využívá ji i homeopatie.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Plody trnky se trhají po prvním mrazu a pak se suší při teplotách 40–50 °C. Možností je i dřívější sběr s tím, že plody uložíte přes noc do mrazničky.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Dřevo trnky je velmi tvrdé, ale křehké, takže při ohýbání hned praská. Využívalo se k výrobě holí. Všimněte si také, že se větve větví vždy v pravém úhlu. Postranní špičaté větvičky (trny) se nazývají kolce.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Trnka (Prunus spinosa)  sloužila dříve (a možná i dnes) také magii, a to jak té dobré, tak zlé. Její dřevo listy a plody jsou symbolem nejvyšší ochrany a současně i největšího neštěstí. Zvíře, které je s trnkou ve spojitosti s kouzly spojováno, je kočka nebo ropucha.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      V minulosti se šťáva z trnek používala k barvení látek – po několikerém vyprání získaly světle modrou barvu. Přadleny také žvýkaly trnky pro podporu slin, které využívaly při předení k vlhčení niti.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Na Moravě se trnky říkám švestkám a trnkám se říká karlátka. Moravská trnkovice je tedy pálenka ze švestek.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Trnce (Prunus spinosa)  nevadí sucho ani mráz, keř nepotřebuje hnojení ani postřiky, a jen kvůli možnému přerůstání je vhodné ho občas zastřihnout. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Dlouhé kořeny a množství nových výhonů předurčuje trnku k obsazování nových stanovišť. Vytěsňuje tak sice ze svého okolí nižší byliny, ale jelikož roste pomalu, nejde o žádný invazivní druh.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Zahradní senzace roku: Ořechy ve tvaru srdce jsou krásnější než šperky, chutnější než vlašáky, sladší než pekanové
      • Podzimní dekorace nepotřebujete: Stačí pár keřů a váš pozemek bude každý podzim jako z pohádky
      • Tajemství floristů: Domácí věnec, který vydrží týdny – stačí pár větviček a přírodní materiály
      • Neuvěříte, proč bobkovišním žloutnou listy. Řešení přitom máte dávno doma
      • Úžasný domácí zázrak z keře s jedlými plody: Stačí pár kroků a získáte sirup, který posílí imunitu. Nesmíte však udělat jednu chybu

      Nejnovější články

      Tato skalnička zvládne mráz, sucho i sešlap – zahradníci ji milují
      Thumbnail
      Nejkrásnější dušičkové věnce podle starých tradic: Z obyčejného mechu a šišek uděláte poklad
      Náhled
      Na túje rovnou zapomeňte: 5 nádherných keřů, které vám vytvoří živý plot snů, rostou rychle a ještě dají úrodu
      Thumbnail
      Naučte se je zazimovat: Proč vám muškáty v zimě hynou a sousedce kvetou i v lednu
      Náhled
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Čočková polévka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Houbové guláše
      • Aktuální témata Lidé a místa | Kulturní tipy | Cestování | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Apetit piknik 2025 | ELLEphoria 2025 | Přechodové bundy podzim 2025
      • Články Naše krásná zahrada
      • Úrazník: Trvalka, po které můžete šlapat
      • Dušičky: Na výrobu věnce na hrob podle dávných tradic použijte jehličnany a mech a dodržte správný směr vázání
      • Zapomeňte na túje: Hitem je kvetoucí živý plot z hlohyně či muchovníku
      • Muškáty po sezoně nevyhazujte: Správné zazimování je udrží krásné i další roky
      • Kravský, koňský nebo slepičí hnůj? Podzim je ideální doba, kdy rostlinám dodat sílu na příští rok
      • Chtěla vypěstovat domácí brambory bez chemie. Místo úrody našla fleky, drátovce a lekci o pokoře
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Pečená bylinková mrkev: Připravte si chuťově výraznou přílohu k různým pokrmům
      • Šokující pravda o parafínu! Tyto vosky jsou bezpečné, voňavé a ideální pro podzim
      • Eduard Kohout: Lyrik a básník českého jeviště, který miloval svobodu a ukrýval jedno tajemství
      • „Moje manželka mě ponižuje před všemi, tvrdí, že je to vtip, ale mě to ubližuje,“ svěřuje se Roman
      • Dokonale krémová bramborová kaše? Na teplotě másla záleží + 3 triky, jak ji udělat ještě lepší
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání