- Úvodní stránka
- Praxe
- Kdoulovec japonský: Jeden z nejkrásnějších keřů do živých plotů má jedlé plody. Jak z nich připravit džem
- Galerie
- Poznejte kdoulovec japonský, jeden z nejkrásnějších jarních keřů

Klasikou mezi kdoulovci je kultivar 'Rubra', který najdete na českých zahradách nejčastěji. Je to jeden z nejstarších a nejrozšířenějších kultivarů kdoulovce, který se vyznačuje tmavě červenými květy, vzrůstem do 1,5 m a vysokou odolností proti mrazu

Velmi zajímavý je i kultivar 'Sargentii', nižší forma kdoulovce, vysoká jen do 100 cm. Plody mají načervenalou barvu

Nejčastěji se plody kdoulovce využívají na chuťově velmi zajímavé džemy, sirupy a čaje, připravuje se z nich želé i pálenka

Méně časté jsou květy kdoulovce v bílé barvě

Květy kdoulovce s výraznými tyčinkami uprostřed působí i při bližším pohledu velmi dekorativně

Kdoulovec japonský (Chaenomeles japonica) dorůstá do výšky 0,6-1,2 m. Vyniká hustými a trnitými větvemi

Plody zůstávají na větvích kdoulovce po celou zimu

Plody kdoulovců rádi ozobávají během zimy například kosi
Prohlédněte si další galerie
- Vánoční salát z vlastní zahrady? Vysejte štěrbák v srpnu a sklízejte před svátky
- Tajný tip zkušených zahrádkářů: Srpnový výsev zeleniny přináší úrodu, kterou už nikdo nečeká
- Slepice v zahradě jsou vašimi parťáky: těchto pět výhod jejich chovu mluví za vše
- Zahradní hit, který zná málokdo: Jestřabina lékařská nádherně kvete, ale i zázračně živí půdu
- Patizony vám chutnat nebudou, dokud neznáte tohle jednoduché pravidlo sklizně