- Úvodní stránka
- Praxe
- Užitková zahrada
- Nejlepší rada z dob, kdy se neplýtvalo: Domácí křen z vaší zahrady chutná k pečenému kolenu 10x lépe
- Galerie
- GALERIE: Zapomeňte na kupovaný! Domácí křen z vaší zahrady k pečenému kolenu chutná desetkrát líp
(
0
/
00
)
Prohlédnout znovu

Strouhání křenu je pro oči malé peklo, slzy tečou proudem. Výsledek ale stojí za to. Čerstvý křen dodá jídlu jedinečný štiplavý říz, který nic nenahradí.

Křen je tvrdohlavý, ale cenný člen zahradní komunity. Poskytuje ostrou chuť i léčivé účinky. Podporuje imunitu, trávení a přitom přináší zahradě život a pestrost.

Křen lze využít v kuchyni všestranně. Od klasické křenové omáčky, přes kombinace s jablky až po dochucení utopenců. Skvělou alternativou je také domácí „wasabi“, které sice není pravé, ale stále skvěle nakopne chuťové buňky.

Nejlepší čas na sklizeň křenu je na podzim po prvních mrazících, kdy je kořen nejšťavnatější a nejsilnější. Druhá šance přichází na jaře, ještě než začnou rašit nové listy.
Prohlédněte si další galerie
- Nejjednodušší trik, jak uchovat dýně hokaido co nejdéle – a z nich připravit gastronomický zázrak
- Podzimní korále z rubínů: Po mrazu chutnají lépe než borůvky. Pěstování zvládnete i bez rašeliniště
- Zahradníci to tajili celé roky! Stačí 1 trik při výsadbě pivoněk a pokvetou vám až do důchodu
- Tuhle chybu dělá při skladování zeleniny skoro každý: Mrkev a petržel vám kvůli ní nevydrží ani do Vánoc
- Největší chyby při skladování ořechů: Tohle dělá 90 % lidí špatně. A jádra pak končí v koši