
Svída bílá (Cornus alba) je opadavý keř, který kvete zjara bílými květy. Zdobit ho mohou ale i panašované listy (podle odrůdy) a bílé plody dozrávající v září.
Foto: Shutterstock

Čeho si ale pěstitelé na svídě bílé (Cornus alba) nejvíce cení, je červená až fialová kůra letorostů, která vynikne zejména v zimě.
Foto: Shutterstock

Červenými pruty září po opadu listů i svída krvavá (Cornus sanguinea). Červené výhony jsou ovšem letorosty, proto je nutné svídu každé jaro u země zastřihnout.
Foto: Shutterstock

Z bělavých květů svídy krvavé (Cornus sanguinea) vznikají tmavě fialové až černé plody, listy se na podzim barví do nachova.
Foto: Shutterstock

Svída výběžkatá (Cornus sericea) má kůru na jaře vyhnaných prutů tmavě červenou nebo zlatě žlutou.
Foto: Shutterstock

Dřín japonský (Cornus kousa) zdobí pod květy čtyři velké listy, které mohou mít bílou až růžovou barvu.
Foto: Shutterstock

Plodenství dřínu japonského (Cornus kousa) připomíná jahodu nebo liči a po oloupání je jedlé.
Foto: Shutterstock

Dekorativní nepravé květy dřínu japonského (Cornus kousa) rozkvétají po celých větvích v květnu až červnu. Vzhledem k pozornosti, kterou poutají, se dřevina vysazuje jako solitéra.
Foto: Shutterstock

Dřín květnatý (Cornus florida) vytváří bílé až růžové listeny. Vlastní květy jsou drobné a nahloučené ve středovém květenství.
Foto: Shutterstock

Plody dřínu květnatého (Cornus florida) jsou sytě červené lesklé peckovice a pozor – jsou nejedlé! Ptáky ovšem potěší.
Foto: Shutterstock

Dřín obecný (Cornus mas) je naše původní dřevina. Kvete na konci zimy, a je proto významnou včelařskou rostlinou.
Foto: Shutterstock

Plody dřínu (Cornus mas) obecného se sklízejí koncem srpna. Jsou jedlé a konzumují se v čerstvém stavu nebo se zavařují.
Foto: Shutterstock
Prohlédněte si další galerie
- Tajemství modelek odhaleno: Na husté a lesklé vlasy používají obyčejné bylinky z české zahrady
- Nejkrásnější dokonale zelený balkon: Tuhle pětici rostlin zvládne i úplný začátečník
- Neuvěříte, co s touto zeleninou udělá mráz: Nejlepší chuť získáte, když ji necháte promrznout
- Hrabat či nechat ležet? O využití spadaného listí se zahrádkáři přou, ale zahradníci v tom mají jasno
- Tajný trik zahradníků: Prázdné záhony vás připravují o úrodu i živiny. Řešení je přitom geniálně jednoduché



