Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Užitková zahrada
      4. Lískový keř: proč a jak ho na zahradě pěstovat
      5. Galerie
      6. Fotogalerie

      Fotogalerie

      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu
      Zralé lískové ořechy

      Lískové ořechy ořechy mají větší obsah prospěšných tuků než vlašské ořechy. Jejich další předností je, že se dají dlouho skladovat. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Jehnědy lísky obecné (Corylus avellana)

      Samčí květy lísky (jehnědy) obsahují hodně pylu, protože líska je větrosnubná dřevina.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Samičí květy lísky obecné (Corylus avellana)

      Samičí pupenovité květy lísky jsou v porovnání s jehnědami nenápadné a tvoří je karmínově červené blizny.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Červenolistá forma lísky

      Okrasné červenolisté formy lísky vyniknou v zahradě jako solitéry. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Rouby odebrané z lísky obecné (Corylus avellana)

      Lísku obecnou (Corylus avelana)  je možné naroubovat na lísku tureckou (C. colurna). Rouby se odebírají ze střední části jednoletých výhonů – měli by být silné jako tužka a mít tři vyvinuté pupeny. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Plody lísky turecké (Corylus colurna)

      Turecká líska (Corylus colurna)  je odolnější vůči suchu než líska obecná a nevytváří kořenové odnože (proto se někdy využívá jako podnož).

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Mladé a nezralé plody lísky

      Do mladých lískových ořechů kladou samičky nosatce lískového (Curculio nucum)  po jednomu vajíčku a vylíhlé larvy pak vyžírají lísková jádra.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Spadané lískové ořechy

      Líska obecná (Corylus avellana)  začíná plodit ve čtvrtém nebo pátém roce. U některých odrůd zralé ořechy hned opadávají.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Plot z lískový prutů

      Dříve se plot kolem pastvin stavěl z lískových prutů, protože po jejich ujmutí vytvořily takový kořenový systém, který vlci nepodhrabali. Kvůli délce kořenového systému (i několik metrů) má mít také líska negativní vliv na okolní rostliny. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Lískovna - sad z lískových keřů

      Platnáže lískový keřů se u nás už moc nevidí. Neměly by se zakládat v blízkosti lesů nebo parků (kvůli nosatci lískovému a veverkám). Zajímavostí je, že na kořenech lísky mohou vyrůstat některé houby, např. lanýže. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Tahle prastará pryskyřice provoní svátky líp než svíčky: Magická vůně, kterou používali faraoni, mění české Vánoce
      • Jen dvě obyčejné věci… a vaše zahrada se změní k nepoznání
      • Úžasné zvyky bronzové neděle: Lidé dělají jeden rituál celé generace. Má silnější účinek, než myslíte
      • Květinářka mi prozradila triky, díky kterým africké fialky nádherně kvetou i v zimě
      • Nejpodivnější fakta o české tradici Mikuláše a čerta: Co se opravdu děje, když necháte čerta vejít do domu

      Nejnovější články

      Oslavte Den perníkové chaloupky nejpevnější polevou na světě: Díky ní vám tato sladká stavba nikdy nespadne
      Náhled
      Roztomilá návštěva nebo škůdce? Tohle se ve vaší zahradě začne dít, jakmile se objeví jediná veverka
      Thumbnail
      Nejkrásnější vánoční truhlíky letošní zimy: Neuvěříte, co dokážou tyto dekorace za okny po týdnu v mrazu
      Náhled
      Nevíte, co nadělit zahrádkáři pod stromeček? Tohle nadchne i chlapa, který „už má všechno“
      Náhled
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Linecké cukroví | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Vosí hnízda
      • Aktuální témata Barvy Vánoc | Krmítka pro ptáky | Věnec ze zahradního odpadu | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Přechodové bundy podzim 2025 | Co opravdu funguje proti mšicím a sviluškám?
      • Články Naše krásná zahrada
      • Den perníkové chaloupky: Voňavé těsto, pevná poleva a radost z tvorby
      • Veverky v zahradě: Praktický přehled toho, co milují i co jim škodí
      • Vánoční truhlíky, které skutečně vydrží mráz: Dřišťál nebo cesmína budou hvězdami vašich oken
      • Tip na dárky pro muže zahrádkáře: Od nářadí přes odpočinek až po technické vychytávky
      • Bílení stromů z domácích surovin: Naše prababičky používaly mouku nebo tvaroh
      • Africké fialky, které nepřestanou kvést: Světlo, teplota a hnojení jako hlavní klíče k úspěchu
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Svůj podnik otevřel v Praze před dvěma měsíci a už je v Michelin Guide. Restaurace Parzival slaví úspěch
      • Levná kosmetika, která se vyrovná drahým a luxusním produktům: Objevte kouzlo dupes
      • Když test DNA odhalí pravou identitu: Paul Fronczak zjistil pravdu o svém původu až po 50 letech
      • Znamení zvěrokruhu, která se bojí i vlastního stínu: Štíři jsou přirozeně podezíraví
      • Dvě nenápadné suroviny mění pohádku i vánoční stůl: Hrachovka a ořechové cukroví v historii i v kuchyni
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání