
Pajahodka indická (Duchesnea indica) se využívá k okrasné podsadbě keřů a stromů. Její plody jsou nejedlé a od jahod je rozeznáte podle stonků, které je nesou - zůstávají vzpřímené.
Foto: Shutterstock

Mateřídouška úzkolistá (Thymus serpyllum) je aromatická rostlina s plazivým stonkem, která se uplatní i jako náhrada trávníku. Po odkvětu se doporučuje seříznout (posekat).
Foto: Shutterstock

Rozchodník kamčatský (Sedum kamtschaticum) je sukulentní půdopokryvná rostlina dorůstající do 20 cm. Je vhodný do nádob i k pokrytí svahu.
Foto: Shutterstock

Vytrvalý pupkovec jarní (Omphalodes verna) dorůstá do 25 cm a vytváří podzemní síť oddenků, z nichž vyrůstají dlouze řapíkaté listy. Kvete v dubnu.
Foto: Shutterstock

Jahodník obecný (Fragaria vesca), resp. lesní, poroste na slunci i v polostínu, má ale rád živnou a nevysychavou půdu. Šíří se plazivými šlahouny.
Foto: Shutterstock

Kakost oddenkatý (Geranium macrorrhizum) uvítá slunné místo a propustnou půdu. Existuje v mnoha kultivarech.
Foto: Shutterstock

Stálezelené škornici alpské (Epimedium alpinum) s plazivým oddenkem je potřeba na jaře odstranit listy (posekat), aby je mohly nahradit nové, svěží.
Foto: Shutterstock

Mochnička trojčetná (Waldsteinia ternata) vytváří kořenující výběžky, díky nimž se rychle šíří.
Foto: Shutterstock

Mařinka vonná neboli svízel vonný (Galium odoratum) je léčivá trvalka, která vytvoří pěkný porost ve stinnější části zahrady s vlhčí půdou.
Foto: Shutterstock

Šanta hroznovitá (Nepeta racemosa) : nenáročná trsnatá trvalka, která rychle vyplní daný prostor. Po odkvětu a na jaře potřebuje seříznout.
Foto: Shutterstock
Prohlédněte si další galerie
- Když tohle jednou ochutnáte, kupovaná povidla už do kuchyně nepustíte. Neuvěříte, co udělá trochu perníkového koření
- Město Cheb odhaluje tajemství, které rozsvítí ulice: Zimní truhlíky vítězí nad mrazem. Odhalte jejich tajné ingredience
- Tajemství modelek odhaleno: Na husté a lesklé vlasy používají obyčejné bylinky z české zahrady
- Úžasný zázrak z Japonska: Roste snadno, vypadá luxusně a září pestrou paletou barev
- Neuvěříte, co s touto zeleninou udělá mráz: Nejlepší chuť získáte, když ji necháte promrznout



