
V zahradě, která má být atraktivní i v zimě, je nutné zohlednit i různé neživé objekty, jako je třeba altán, udírna apod. Jak budou vypadat neobklopené rozkvetlou zelení?
Foto: Shutterstock

Myslete na to, že zima odhalí kmeny a větve opadavých dřevin. Vyniknout tak mohou jak jejich tvary, tak zvrásněné, hladké nebo barevné povrchy.
Foto: Shutterstock

Pro zahradu atraktivní i v zimě je tudíž důležitá struktura a textura zvolených rostlin.
Foto: Shutterstock

Doporučuje se proto kombinovat stálezelené dřeviny se zajímavými listy s opadavými keři nebo stromy, které vyniknou barevnými výhony, plody nebo časnými květy.
Foto: Shutterstock

Je také dobré si uvědomit, že v zasněžené zahradě vyniknou prvky, kterých si běžně ani nevšimnete. Jedná se například o lemování záhonů, vinutí cest apod.
Foto: Shutterstock

Kromě stálezelených listů mohou zahradu v zimě ozvláštnit i odkvetlá květenství některých trvalek, třeba hortenzií.
Foto: Shutterstock

Zahradu v zimě zatraktivní i pár velkých nádob osázených barevně výraznějšími rostlinami, kupříkladu vřesovci.
Foto: Shutterstock

Barvy vnesou do zasněžené zahrady i barevné plody některých dřevin. Může jít o okrasná jablíčka, plody hlohyně, ale i šípky růží.
Foto: Shutterstock

Mnohé z těchto plodů poslouží navíc ptákům v zimě jako potrava.
Foto: Shutterstock

Zahradu v zimě dokážou rozsvítit i květy některých z časně kvetoucích dřevin, například kaliny bodnanské (Viburnum x bodnantense).
Foto: Shutterstock

Květy v zimě mohou zahradě propůjčit i některé trvalky. K asi nejznámějším patří čemeřice (Helleborus).
Foto: Shutterstock

Život do zimní zahrady vnesou i ptáci. Nezapomeňte pro ně proto připravit krmítka a pravidelně do nich doplňujte vhodnou potravu.
Foto: Shutterstock
Prohlédněte si další galerie
- Tahle chyba ničí okrasné traviny každou zimu! Jediný trik je zachrání
- Nejkrásnější dokonale zelený balkon: Tuhle pětici rostlin zvládne i úplný začátečník
- Největší chyba, kterou dělají zahrádkáři na podzim: Kvůli ní vám půda zleniví a úroda mizí
- Nejlevnější cesta ke krásné zahradě: Proč je pěstování v nádobách lepší než ve volné půdě
- Když mráz kouzlí s chutí: Plody, které po přemrznutí chutnají lépe než čokoláda



