Skip to main content

Main navigation

  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu

      Breadcrumb

      1. Úvodní stránka
      2. Volný čas
      3. Zelená domácnost
      4. Konzumujte zeleninu beze zbytků: od listů až po kořeny
      5. Galerie
      6. Fotogalerie
      Fotogalerie
      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu

      Všechny svěže zelené zbytky z čištění růžičkové kapusty lze použít do polévky nebo zpracovat na pesto. Starší odrůdy tvoří na špici zelenou chocholku listů, kterou lze v kuchyni využít stejně jako listy běžné kapusty. Na kompost pak putuje pouze dlouhý dřevnatý stonek. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Při troše plánování poskytne kuchyňská zahrada čerstvou zeleninu i během zimy. Kadeřavou kapustu, zelí a řepu můžete zužitkovat téměř beze zbytku. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Slupek pastináku je na vyhození škoda. Během chvilky z nich připravíte pár křupavých soust. Smíchejte je s olejem, javorovým sirupem, solí a mletou paprikou, rozložte na pečicí plech a opečte v troubě při teplotě 180 °C (horní a dolní ohřev). 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Řapíky kadeřavé kapusty se kvůli delší době nutné pro tepelnou úpravu musí odkrojit od kadeřavých listů a zpracovávat samostatně. Vyzkoušejte tempuru, tedy kousky zeleniny smažené v jemném těstíčku. Mohou se podávat jako příloha anebo samostatně jako zeleninové chipsy. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Kuchyňská cibule začne při skladování v teple brzy rašit. Co s tím? Jednotlivé cibule zatlačte do písčité půdy nasypané do prostornějšího květináče a svěže narašené listy pak slízejte a používejte jako naťovou cibuli anebo pažitku. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Z košťálu hlávkového zelí připraví kreativní kuchař chutné karbanátky nebo nadýchané pyré. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      S cibulovými slupkami toho na první pohled mnoho neuděláte. Naše babičky však věděly, že jedna hrst slupek zbarví domácí zeleninový vývar do zlatožlutého tónu a vtiskne polévce plnou chuť. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Oloupaný košťál oceníte rozmixovaný třeba společně s brambory jako pyré anebo syrový nakrájený na nudličky či nastrouhaný. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Ředkvičky jsou skvělé v salátu a jemně nasekané listy dodají pikantní chuť polévkám i salátovým zálivkám. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Nať hlíznatého fenyklu je vynikající jako součást bylinkových omáček a hodí se k rybímu masu i zeleninovým pokrmům. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Málo známá trvalka, kterou nosí po zahradě mravenci: Rozrazil ožankový rozzáří každý kout do modra
      • Nejkrásnější květinové kombinace: Vsaďte na jistotu a nebudete litovat
      • Žlutopaprska: Kopretina, která rozzáří každou zahradu i balkon. S tímto fíglem ji můžete nechat přezimovat
      • Z Číny na váš záhon: Pekingské zelí, které předběhne citrony v obsahu vitamínu C a roste jako z vody
      • Rajčata milují kopřivy: Jak využít plevel ze zahrady jako hnojivo i ochranu oblíbené plodové zeleniny
      logo Naše krásná zahrada

      Footer menu

      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina | Apetit piknik 2025
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Sněhové pusinky | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Čočková polévka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce
      • Aktuální témata Lidé a místa | Kulturní tipy | Cestování | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Letní Dny Marianne 2025
      • Články Naše krásná zahrada
      • Ajanka je velmi výrazná rostlina s nezvyklými květy: S našimi zimami si ale moc nerozumí
      • Tropický zázrak na vaší zahradě: Vypěstujte si vlastní sladké kiwi, které přežije i české mrazy
      • Dřevěný popel je zapomenutý poklad: Zahradnický trik z 19. století vás ohromí a promění zahradu v kvetoucí ráj
      • Zahrada ve stínu: Nejlepší letničky pro záhony bez slunce. Vyzkoušejte měsíčky, netýkavky i afrikány
      • Neznáte dřevinu „svatební dort“? Svída sporná je nenáročná dřevina, která se o sebe postará sama a vás okouzlí listy
      • Z Číny na váš záhon: Pekingské zelí, které předběhne citrony v obsahu vitamínu C a roste jako z vody
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • V létě frčí v Maďarsku studené ovocné polévky gyümölcsleves. Ta s  višněmi a lesním ovocem chutná božsky
      • Dechberoucí proměna: Ze skladiště se stal dokonalý pokoj pro dva kluky, co nutně potřebovali vlastní prostor
      • Tři blondýny ve Varech a jejich večírkové outfity: Maxová jako antická bohyně, Peštová oblékla hippie kostýmek
      • Kvíz: 15 otázek na závěr víkendu. Prověřte své znalosti i myšlení v otázkách z biologie, chemie i historie
      • Kvíz: Rozlišíte mango od papáji a mišpuli od salaku? Poznejte ovoce jen z fotky a stručného popisku
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání