Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Volný čas
      3. Zelená domácnost
      4. Konzumujte zeleninu beze zbytků: od listů až po kořeny
      5. Galerie
      6. Fotogalerie

      Fotogalerie

      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu
      Růžičková kapusta

      Všechny svěže zelené zbytky z čištění růžičkové kapusty lze použít do polévky nebo zpracovat na pesto. Starší odrůdy tvoří na špici zelenou chocholku listů, kterou lze v kuchyni využít stejně jako listy běžné kapusty. Na kompost pak putuje pouze dlouhý dřevnatý stonek. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Kadeřavá kapusta

      Při troše plánování poskytne kuchyňská zahrada čerstvou zeleninu i během zimy. Kadeřavou kapustu, zelí a řepu můžete zužitkovat téměř beze zbytku. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Slupky z pastináku

      Slupek pastináku je na vyhození škoda. Během chvilky z nich připravíte pár křupavých soust. Smíchejte je s olejem, javorovým sirupem, solí a mletou paprikou, rozložte na pečicí plech a opečte v troubě při teplotě 180 °C (horní a dolní ohřev). 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Kadeřavá kapusta

      Řapíky kadeřavé kapusty se kvůli delší době nutné pro tepelnou úpravu musí odkrojit od kadeřavých listů a zpracovávat samostatně. Vyzkoušejte tempuru, tedy kousky zeleniny smažené v jemném těstíčku. Mohou se podávat jako příloha anebo samostatně jako zeleninové chipsy. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Rašící cibule

      Kuchyňská cibule začne při skladování v teple brzy rašit. Co s tím? Jednotlivé cibule zatlačte do písčité půdy nasypané do prostornějšího květináče a svěže narašené listy pak slízejte a používejte jako naťovou cibuli anebo pažitku. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Hlávkové zelí

      Z košťálu hlávkového zelí připraví kreativní kuchař chutné karbanátky nebo nadýchané pyré. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Slupky z cibule

      S cibulovými slupkami toho na první pohled mnoho neuděláte. Naše babičky však věděly, že jedna hrst slupek zbarví domácí zeleninový vývar do zlatožlutého tónu a vtiskne polévce plnou chuť. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Brokolice

      Oloupaný košťál oceníte rozmixovaný třeba společně s brambory jako pyré anebo syrový nakrájený na nudličky či nastrouhaný. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Ředkvičky

      Ředkvičky jsou skvělé v salátu a jemně nasekané listy dodají pikantní chuť polévkám i salátovým zálivkám. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Fenykl hlíznatý

      Nať hlíznatého fenyklu je vynikající jako součást bylinkových omáček a hodí se k rybímu masu i zeleninovým pokrmům. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Tohle musíte vyzkoušet: Tahle girlanda vás úplně odrovná – a vyrobíte ji skoro zadarmo
      • Nejlevnější vánoční ozdoba roku: Košíčky z krabiček od vajec vypadají na stromečku luxusně
      • Když uvidíte tyto rostliny na balkoně, nebudete věřit vlastním očím. Z těchto 5 druhů budete úplně paf
      • Největší hrozba zimní zahrady: Jmelí vám může zničit úrodu během jediné sezony
      • Nejroztomilejší adventní kalendář roku: Stačí pár papírových stromečků, je hotový za 5 minut a vypadá BOŽSKY

      Nejnovější články

      Nejlevnější cesta k rozzářené zahradě: Jak z pár světýlek vytvořit osvětlení, které vypadá jako z filmové produkce
      Thumbnail
      Nejlevnější vánoční ozdoba roku: Košíčky z krabiček od vajec vypadají na stromečku luxusně
      Thumbnail
      KVÍZ: Patříte mezi milovníky pokojovek? Otestujte se, jak dobře je znáte
      Náhled
      Nejvoňavější keř, o kterém jste nikdy neslyšeli: Provoní zahradu jako parfém a přežije i mráz
      Thumbnail
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Linecké cukroví | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Vosí hnízda
      • Aktuální témata Barvy Vánoc | Krmítka pro ptáky | Věnec ze zahradního odpadu | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Přechodové bundy podzim 2025 | Co opravdu funguje proti mšicím a sviluškám?
      • Články Naše krásná zahrada
      • Inspirace pro zimní sezónu: Správné osvětlení promění zahradu i balkon
      • Košíčky z obalů od vajec: Nenáročná a půvabná vánoční dekorace v přírodním stylu
      • KVÍZ: Jak dobře znáte svoje pokojové rostliny? Otestujte své znalosti
      • Vonokvětka jako diamant mezi stálezelenými keři: Tři kultivary, které stojí za to poznat
      • Elegantní vánoční dekorace z baněk: Nápady pro stylovou domácí výzdobu
      • Máta na zahradě: Krásná bylinka, která se bez kontroly rychle rozrůstá
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Husarské koláčky s marmeládou: Voňavé cukroví z křehkého těsta voní vanilkou a oříšky a snadno se dělá
      • Zimní království Novoměstska vás chytí za srdce sportem, tichem i poctivou chutí hor
      • Vánoční inspirace pro dámy 50+: Leona Machálková zazářila v zelených šatech s rafinovanými doplňky
      • Kvíz: Jak dobře znáte pohádku Zlatovláska s krásnou Jorgou Kotrbovou? Otestujte v 10 otázkách své znalosti
      • Slavnostní tabule, příběh přežití i jeden omilostněný krocan. Usazuje se Den díkůvzdání i v českých kuchyních?
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání