Fotogalerie


Foto: Shutterstock
Všechny svěže zelené zbytky z čištění růžičkové kapusty lze použít do polévky nebo zpracovat na pesto. Starší odrůdy tvoří na špici zelenou chocholku listů, kterou lze v kuchyni využít stejně jako listy běžné kapusty. Na kompost pak putuje pouze dlouhý dřevnatý stonek.
Foto: Shutterstock


Foto: Shutterstock
Při troše plánování poskytne kuchyňská zahrada čerstvou zeleninu i během zimy. Kadeřavou kapustu, zelí a řepu můžete zužitkovat téměř beze zbytku.
Foto: Shutterstock


Foto: Shutterstock
Slupek pastináku je na vyhození škoda. Během chvilky z nich připravíte pár křupavých soust. Smíchejte je s olejem, javorovým sirupem, solí a mletou paprikou, rozložte na pečicí plech a opečte v troubě při teplotě 180 °C (horní a dolní ohřev).
Foto: Shutterstock


Foto: Shutterstock
Řapíky kadeřavé kapusty se kvůli delší době nutné pro tepelnou úpravu musí odkrojit od kadeřavých listů a zpracovávat samostatně. Vyzkoušejte tempuru, tedy kousky zeleniny smažené v jemném těstíčku. Mohou se podávat jako příloha anebo samostatně jako zeleninové chipsy.
Foto: Shutterstock


Foto: Shutterstock
Kuchyňská cibule začne při skladování v teple brzy rašit. Co s tím? Jednotlivé cibule zatlačte do písčité půdy nasypané do prostornějšího květináče a svěže narašené listy pak slízejte a používejte jako naťovou cibuli anebo pažitku.
Foto: Shutterstock


Foto: Shutterstock
Z košťálu hlávkového zelí připraví kreativní kuchař chutné karbanátky nebo nadýchané pyré.
Foto: Shutterstock


Foto: Shutterstock
S cibulovými slupkami toho na první pohled mnoho neuděláte. Naše babičky však věděly, že jedna hrst slupek zbarví domácí zeleninový vývar do zlatožlutého tónu a vtiskne polévce plnou chuť.
Foto: Shutterstock


Foto: Shutterstock
Oloupaný košťál oceníte rozmixovaný třeba společně s brambory jako pyré anebo syrový nakrájený na nudličky či nastrouhaný.
Foto: Shutterstock


Foto: Shutterstock
Ředkvičky jsou skvělé v salátu a jemně nasekané listy dodají pikantní chuť polévkám i salátovým zálivkám.
Foto: Shutterstock


Foto: Shutterstock
Nať hlíznatého fenyklu je vynikající jako součást bylinkových omáček a hodí se k rybímu masu i zeleninovým pokrmům.
Foto: Shutterstock