Breadcrumb

Všechny svěže zelené zbytky z čištění růžičkové kapusty lze použít do polévky nebo zpracovat na pesto. Starší odrůdy tvoří na špici zelenou chocholku listů, kterou lze v kuchyni využít stejně jako listy běžné kapusty. Na kompost pak putuje pouze dlouhý dřevnatý stonek.
Foto: Shutterstock

Při troše plánování poskytne kuchyňská zahrada čerstvou zeleninu i během zimy. Kadeřavou kapustu, zelí a řepu můžete zužitkovat téměř beze zbytku.
Foto: Shutterstock

Slupek pastináku je na vyhození škoda. Během chvilky z nich připravíte pár křupavých soust. Smíchejte je s olejem, javorovým sirupem, solí a mletou paprikou, rozložte na pečicí plech a opečte v troubě při teplotě 180 °C (horní a dolní ohřev).
Foto: Shutterstock

Řapíky kadeřavé kapusty se kvůli delší době nutné pro tepelnou úpravu musí odkrojit od kadeřavých listů a zpracovávat samostatně. Vyzkoušejte tempuru, tedy kousky zeleniny smažené v jemném těstíčku. Mohou se podávat jako příloha anebo samostatně jako zeleninové chipsy.
Foto: Shutterstock

Kuchyňská cibule začne při skladování v teple brzy rašit. Co s tím? Jednotlivé cibule zatlačte do písčité půdy nasypané do prostornějšího květináče a svěže narašené listy pak slízejte a používejte jako naťovou cibuli anebo pažitku.
Foto: Shutterstock

Z košťálu hlávkového zelí připraví kreativní kuchař chutné karbanátky nebo nadýchané pyré.
Foto: Shutterstock

S cibulovými slupkami toho na první pohled mnoho neuděláte. Naše babičky však věděly, že jedna hrst slupek zbarví domácí zeleninový vývar do zlatožlutého tónu a vtiskne polévce plnou chuť.
Foto: Shutterstock

Oloupaný košťál oceníte rozmixovaný třeba společně s brambory jako pyré anebo syrový nakrájený na nudličky či nastrouhaný.
Foto: Shutterstock

Ředkvičky jsou skvělé v salátu a jemně nasekané listy dodají pikantní chuť polévkám i salátovým zálivkám.
Foto: Shutterstock

Nať hlíznatého fenyklu je vynikající jako součást bylinkových omáček a hodí se k rybímu masu i zeleninovým pokrmům.
Foto: Shutterstock
Prohlédněte si další galerie
- Nebeský bambus: Vysaďte si naprostou novinku mezi keři a sousedé puknou závistí
- Nejkrásnější druhy vodních rostlin: vysaďte především druhy, díky kterým zůstane voda v jezírku čistá bez použití chemie
- Pažitka pobřežní: Jak pěstovat a využít oblíbenou vytrvalou bylinku. Její květy včely doslova milují
- Zmarlika čínská: Poznejte dřevinu s půvabnými motýlovitými květy, které někdy vyrůstají i přímo z kmene
- Pokud chcete ovoce sklízet i na balkoně, rozhodně si vysaďte baleríny a nebojte se vyzkoušet i netradiční tvary dřevin. Pozor si ale dejte na jejich řez
- Naše krásná zahrada
- Objednat předplatné