Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Okrasná zahrada
      4. Jak přesadit orchidej a přimět ji ke kvetení
      5. Galerie
      6. Fotogalerie

      Fotogalerie

      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu
      Vyjmutí kořenového balu z květináče

      Den před vyjmutím z květináče přesazovanou orchidej zalijte. Kořenový bal pak půjde z nádoby snáze vyndat.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Odstranění starého substrátu

      Z kořenů jemně odstraňte veškerý starý substrát.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Odstranění mechu

      Z prostor mezi kořeny je nutné odstranit i případný mech.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Kořeny můrovce

      Je-li kořenový systém orchideje příliš rozrostlý, je třeba ho zredukovat.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Odstranění starých kořenů

      Nejprve odstřihejte uschlé a poškozené kořeny, zkrátit můžete i ty hodně dlouhé.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Zkrácení kořenů

      Po zkrácení kořenů vyzkoušejte, jestli se rostlina do květináče vejde.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Substrát pro orchideje

      K zasypání kořenů použijte substrát z piniové kůry určený přímo pro orchideje.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Substrát pro orchideje

      Substrát z kůry přisypávejte ke kořenům postupně a květináčem občas klepněte, aby mezi kořeny nezůstával prázdný prostor.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Vzdušné kořeny

      Má-li orchidej vzdušné kořeny, nechte je volně.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Zkrácení květního stonku

      Odkvetlý stonek orchideje rovněž zkraťte, nejlépe za třetím nebo čtvrtým očkem. Rostlina z něj obvykle opět vyžene květní výhon.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Osprchování listů

      Rostlinu po přesazení hned nezalévajte. Můžete jí ale postřikovačem očistit (a svlažit) listy.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Závlaha orchideje

      Po několika dnech umístěte květináč s přesazenou orchidejí na deset minut do vody, aby nový substrát nasál vláhu.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Tohle musíte vidět! Z obyčejných větviček vznikla vánoční dekorace, která trumfne i drahé aranže z obchodů
      • Hrůza v květináči: Tahle nenápadná potvora zabije vaše bramboříky během pár hodin
      • Neuvěříte, co umí: Tohle „přerostlé bramboro-kvítko“ se stalo nejžhavější hvězdou moderních bytů
      • Jen dvě obyčejné věci… a vaše zahrada se změní k nepoznání
      • Recept, který vám zničí dietu! Stačí lžička a tohle domácí čokoládové máslo z lísky budete jíst přímo ze sklenice

      Nejnovější články

      Jen dvě obyčejné věci… a vaše zahrada se změní k nepoznání
      Thumbnail
      Zachraňte vánoční hvězdu během pár minut: Překvapivé chyby, které dělá doma 90 % lidí
      Náhled
      Nejlepší trik floristů: Díky jednoduchému fíglu dekorace nezvadnou, nevyschnou a budou vonět až do ledna
      Thumbnail
      Díky Betlémskému světlu jsme málem vyhořeli! Tento trik může zachránit i váš byt
      Náhled
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Linecké cukroví | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Vosí hnízda
      • Aktuální témata Barvy Vánoc | Krmítka pro ptáky | Věnec ze zahradního odpadu | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Přechodové bundy podzim 2025 | Co opravdu funguje proti mšicím a sviluškám?
      • Články Naše krásná zahrada
      • Domácí přírodní hnojivo pro kyselomilné rostliny: Banány a bílý ocet v praxi
      • Správné podmínky pro vánoční hvězdu: Teplo, světlo a zálivka bez chyb
      • Jak prodloužit životnost vánočních dekorací: Osvědčené tipy floristů
      • Betlémské světlo jako symbol Vánoc: Praktické tipy pro domácí použití
      • Vánoční inspirace pro zahradu: Světla, přírodní materiály a drobnosti, které fungují
      • Voňavý vánoční svícen z košíku: Skořice, šišky a větvičky stříbrného smrku
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Jakou mouku na pracny? Oblíbené cukroví pekly rády a skvěle naše babičky
      • V Selibově se otvírá pohádková kovárna: Vánoce plné nezapomenutelných zážitků
      • Levné i luxusní sady s dekorativní kosmetikou pro dámy 50+: Vybrat můžete sety s očními stíny, řasenkou i rtěnkou
      • Časté sezení přetěžuje klouby. Pomáhá jemný pohyb a jíst víc ryb a ořechů, radí známá bylinkářka
      • Tajemství nejlepší cukrářky: Iveta Fabešová by světové špičce servírovala pistáciový dort. Cukrařině je ale třeba obětovat veškerý čas
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání