Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Volný čas
      3. Zelená domácnost
      4. Jedlé květy: které sbírat a jak je upravovat
      5. Galerie
      6. Fotogalerie
      Fotogalerie
      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu

      Málokdo ví, že květy denivek jsou jedlé. Můžete je sníst jen tak, nebo je obalit v těstíčku a osmažit.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Sladké a voňavé květy levandule se hodí do sladkých i slaných nebo pikantních pokrmů. Naslano to ale s levandulí nepřehánějte, výsledek by mohl chutnat po mýdle.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Květy šeříku mají mírně nahořklou chuť, proto je vždy předem raději ochutnejte. Používají se spíše k dekoraci dezertů, ovonění nápojů nebo cukru, někdy se kandují... Do pokrmů naslano se nehodí.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Okvětní plátky růží dodávají barvu salátům, ozdobí i řadu dezertů, přidávají se do sorbetů nebo džemů. Výrazněji chutnají vždy tmavší květy.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Květy fialek se používají nejčastěji do salátů a na dezerty, často se kandují. Uplatní se ale i na chlebíčcích nebo jednohubkách, třeba s avokádovou nebo sýrovou pomazánkou.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Lichořeřišnice se přidává do salátů nebo k bramborám, kterým dodává pikantní chuť.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Květy měsíčku mají pikantní nahořklou chuť, která bývá přirovnávána k šafránu. Jazykovité květy se přidávají do salátů, polévek, používají se i při vaření rýže nebo těstovin.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Různé druhy růží mají různou chuť – od jemné po silně aromatickou... a ještě intenzivněji chutnají, pokud je usušíte.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prvosenka je jedlá celá (až na oddenek), nejčastěji se ale sbírají květy, které se přidávají do čaje, cukroví, různých salátů nebo do polévek.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Květy begonií mají ovocnou chuť, proto se přidávají hlavně do salátů.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Podzimní dekorace, kterou si zamilujete. Bez drahých floristů, bez složitostí, s ohromným efektem
      • Podzimní korále z rubínů: Po mrazu chutnají lépe než borůvky. Pěstování zvládnete i bez rašeliniště
      • Tajemství floristů: Domácí věnec, který vydrží týdny – stačí pár větviček a přírodní materiály
      • Neuvěříte, z čeho je tenhle dušičkový věnec: Stojí pár korun a vypadá jako z luxusního květinářství
      • Za pihovitost jablek nemůže žádná choroba. Zahradní trik s kloboukem to vyřeší jednou provždy

      Nejnovější články

      Tajemství dokonalé pálenky odhaleno: Jediná chyba při výrobě kvasu, kvůli které přijdete o chuť i vůni
      Thumbnail
      Zapomeňte na plastové věnce! Tohle jsou rostliny, které vypadají lépe a nic nestojí
      Thumbnail
      Za pihovitost jablek nemůže žádná choroba. Zahradní trik s kloboukem to vyřeší jednou provždy
      Thumbnail
      Zahradní senzace roku: Ořechy ve tvaru srdce jsou krásnější než šperky, chutnější než vlašáky, sladší než pekanové
      Thumbnail
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Čočková polévka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Houbové guláše
      • Aktuální témata Lidé a místa | Kulturní tipy | Cestování | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Apetit piknik 2025 | ELLEphoria 2025 | Přechodové bundy podzim 2025
      • Články Naše krásná zahrada
      • Zahrádkáři radí: Přezrálé ovoce nevyhazujte, skvěle se hodí na pálení
      • Ozdobte hrob rostlinami, které vydrží: Libavka, rozchodník i barvínek vypadají krásně a nepotřebují péči
      • Pihovitost jablek není choroba: Stačí upravit výživu a zlepšit prosvětlení stromu
      • Jak pěstovat ořešák japonský: Výjimečný strom s chutnými ořechy ve tvaru srdce
      • Zazimování begónií bez chyb: Klíč ke zdravým hlízám a záplavě květů v nové sezóně je teplo a klid
      • Pálení ovoce doma se nevyplatí: Kdy riskujete pokutu i zabavení zařízení
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Babiččina kuchyně: Dýňový ananasový kompot po česku připravují i jejich vnučky
      • Zpívání, smích a vůně peří: Starý zvyk, který spojoval ženy víc než dnešní sociální sítě
      • Móda z akce v pražské cukrárně: 50 odstínů šedi Ivety Lutovské a švihák Martin Maxa
      • Vycházející hvězda Johana Matoušková: Herečka září v seriálech a doma ji hýčká excelentní divadelník
      • Upečte si podzim! 10 dezertů z obyčejných surovin, které promění každý den v malý svátek
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání