Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Volný čas
      3. Zelená domácnost
      4. Jedlé květy: které sbírat a jak je upravovat
      5. Galerie
      6. Fotogalerie

      Fotogalerie

      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu
      Osmažené květy denivky

      Málokdo ví, že květy denivek jsou jedlé. Můžete je sníst jen tak, nebo je obalit v těstíčku a osmažit.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Levandulová zmrzlina

      Sladké a voňavé květy levandule se hodí do sladkých i slaných nebo pikantních pokrmů. Naslano to ale s levandulí nepřehánějte, výsledek by mohl chutnat po mýdle.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Květy šeříku naložené v cukru

      Květy šeříku mají mírně nahořklou chuť, proto je vždy předem raději ochutnejte. Používají se spíše k dekoraci dezertů, ovonění nápojů nebo cukru, někdy se kandují... Do pokrmů naslano se nehodí.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Ovocný salát s plátky růží

      Okvětní plátky růží dodávají barvu salátům, ozdobí i řadu dezertů, přidávají se do sorbetů nebo džemů. Výrazněji chutnají vždy tmavší květy.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Chlebíčky s květy fialek

      Květy fialek se používají nejčastěji do salátů a na dezerty, často se kandují. Uplatní se ale i na chlebíčcích nebo jednohubkách, třeba s avokádovou nebo sýrovou pomazánkou.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Květy lichořeřišnice s hráškem a žampiony

      Lichořeřišnice se přidává do salátů nebo k bramborám, kterým dodává pikantní chuť.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Zeleninový salát s květy měsíčku

      Květy měsíčku mají pikantní nahořklou chuť, která bývá přirovnávána k šafránu. Jazykovité květy se přidávají do salátů, polévek, používají se i při vaření rýže nebo těstovin.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Sušené květy růží

      Různé druhy růží mají různou chuť – od jemné po silně aromatickou... a ještě intenzivněji chutnají, pokud je usušíte.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Květy prvosenky v polévce

      Prvosenka je jedlá celá (až na oddenek), nejčastěji se ale sbírají květy, které se přidávají do čaje, cukroví, různých salátů nebo do polévek.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Květ begonie

      Květy begonií mají ovocnou chuť, proto se přidávají hlavně do salátů.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Vánoční zázrak v květináči: Možná jste si toho ani nevšimli, ale jedna pokojovka se právě probudila
      • Úžasný trik přírody: Zapomenete ho zalévat, a přesto vás odmění. V zimě vypadá jako vánoční dekorace
      • Nejdojemnější vánoční dárek pro prarodiče: Tvrdí, že nic nepotřebují, ale tenhle vánoční dárek jim vykouzlí úsměv na tváři
      • Varování odborníků: Vánoční koření, které máte doma, může zatěžovat játra
      • Orosená okna trápí Čechy každou zimu. Těchto 8 rostlin to prý vyřeší jednou provždy

      Nejnovější články

      Nejchytřejší zpracování odpadu po Vánocích: Tyhle PET lahve byste normálně vyhodili. Tyhle triky vám otevřou oči
      Thumbnail
      Dáváte tohle do krmelce? Myslivci by vám za to nejraději zakázali vstup do lesa
      Náhled
      Balicí papír po Vánocích? Kdo ho vyhodí, dělá zásadní chybu. Tohle je nejjednodušší způsob, jak po svátcích ušetřit
      Náhled
      Tenhle den rozhodne o celém roce. Ignorujete ho? Pak se nedivte, že se vám na zahradě nedaří
      Thumbnail
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina | Denní horoskopy
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Linecké cukroví | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Vosí hnízda
      • Aktuální témata Barvy Vánoc | Krmítka pro ptáky | Věnec ze zahradního odpadu | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Přechodové bundy podzim 2025 | Co opravdu funguje proti mšicím a sviluškám? | Vánoční svícen na hrob | Košíčky na vánoční stromeček | Vánoční skřítci | Zimní výzdoba oken
      • Články Naše krásná zahrada
      • Co dát do krmelce podle myslivců: Kvalitní seno ano, pečivo v žádném případě
      • Co s balicím papírem po Vánocích: Recyklace, upcyklace a další možnosti
      • Boží hod na zahradě očima našich předků: Lenost, obloha a hostina jako záruka hojnosti
      • Bylinky na žaludek: Co pomáhá při bolesti, nadýmání i pálení žáhy
      • Kouzlo starých Vánoc: Lodičky z ořechů jako vánoční zvyk našich babiček
      • Houbaření na Štědrý den: Penízovka, hlíva i další prosincové druhy
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Jak uvařit knedlíky v páře? Poradíme vám jednoduchý postup, který zvládne každý
      • Když se Ježíšek netrefí: Jak naložit s nevhodnými dárky s citem i rozumem a poučení pro příště
      • Režisérka Marie Poledňáková začínala jako dělnice v továrně, režim jí nedovolil studovat. Svého snu o filmu se ale nikdy nevzdala
      • “Děti mě daly do pečovatelského domova a nevezmou si mě ani na Vánoce,” je smutný Stanislav. Odpovídá Pavel Pařízek
      • Kvíz: Poznáte vánoční film podle jídla? Otestujte se, co večeřel malý Kevin v hotelu a co hrdinové Lásky nebeské. Plný počet dají jen filmoví fajnšmekři
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání