Skip to main content

Main navigation

  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu

      Breadcrumb

      1. Úvodní stránka
      2. Volný čas
      3. Zelená domácnost
      4. Jedlé květy: které sbírat a jak je upravovat
      5. Galerie
      6. Fotogalerie
      Fotogalerie
      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu

      Málokdo ví, že květy denivek jsou jedlé. Můžete je sníst jen tak, nebo je obalit v těstíčku a osmažit.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Sladké a voňavé květy levandule se hodí do sladkých i slaných nebo pikantních pokrmů. Naslano to ale s levandulí nepřehánějte, výsledek by mohl chutnat po mýdle.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Květy šeříku mají mírně nahořklou chuť, proto je vždy předem raději ochutnejte. Používají se spíše k dekoraci dezertů, ovonění nápojů nebo cukru, někdy se kandují... Do pokrmů naslano se nehodí.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Okvětní plátky růží dodávají barvu salátům, ozdobí i řadu dezertů, přidávají se do sorbetů nebo džemů. Výrazněji chutnají vždy tmavší květy.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Květy fialek se používají nejčastěji do salátů a na dezerty, často se kandují. Uplatní se ale i na chlebíčcích nebo jednohubkách, třeba s avokádovou nebo sýrovou pomazánkou.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Lichořeřišnice se přidává do salátů nebo k bramborám, kterým dodává pikantní chuť.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Květy měsíčku mají pikantní nahořklou chuť, která bývá přirovnávána k šafránu. Jazykovité květy se přidávají do salátů, polévek, používají se i při vaření rýže nebo těstovin.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Různé druhy růží mají různou chuť – od jemné po silně aromatickou... a ještě intenzivněji chutnají, pokud je usušíte.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prvosenka je jedlá celá (až na oddenek), nejčastěji se ale sbírají květy, které se přidávají do čaje, cukroví, různých salátů nebo do polévek.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Květy begonií mají ovocnou chuť, proto se přidávají hlavně do salátů.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Ostruhatka: Nejodolnější balkonová rostlina vhodná pro úplné začátečníky. Málokdo ji však zná
      • Mexický pomerančovník pěstujte jako rododendron, je odolnější než bobkovišeň
      • Aloisii využijete prakticky, a ještě se díky ní uvolníte: Svojí silnou vůní předčí i samotný citron
      • Zahradní poklady: Nejkrásnější trvalky léta, které zvládne pěstovat i začínající zahrádkář
      • Nejkrásnější letničky v barvách slunce: Jednoleté květiny, které milují horké a suché léto
      logo Naše krásná zahrada

      Footer menu

      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina | Apetit piknik 2025
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Sněhové pusinky | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Čočková polévka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce
      • Aktuální témata Lidé a místa | Kulturní tipy | Cestování | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Letní Dny Marianne 2025
      • Články Naše krásná zahrada
      • Neuvěřitelně jednoduché a voňavé. Zapomeňte na kupované sušenky, tyto levandulové zvládnete doma za pár minut
      • Jak jste na tom se znalostí trvalek? Zkuste si kvíz a inspirujte se pro letní záhon
      • Vypadá nenápadně, ale jakmile začne růst, všichni se ptají, co to je: Seznamte se s pryšcem vroubeným
      • Proti padlí zasáhněte tím, co máte doma: Těmito metodami se padlí zbavíte snadno a levně
      • Kleopatřina jehla: Ohnivá kráska, která promění vaši zahradu v exotický ráj
      • Rajčata milují kopřivy: Jak využít plevel ze zahrady jako hnojivo i ochranu oblíbené plodové zeleniny
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Jihočeská švanda: Snadnou omáčku z rozvařených borůvek využijete na lívance i knedlíky a chutná božsky
      • Dechberoucí proměna: Ze skladiště se stal dokonalý pokoj pro dva kluky, co nutně potřebovali vlastní prostor
      • Příznivce monarchie Jiří Lábus myslí na stáří: Finančně se zajistil a utrácí jen za knihy
      • Myslíte si, že nejoblíbenější letní boty nejsou pohodlné? Naopak, jsou dokonce i elegantní. Zkuste v nich být francouzsky šik, funguje to
      • Co dělat se starým chlebem? Proměňte ho v nejlepší panzanellu – salát, který připravíte raz dva!
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání