Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Volný čas
      3. Zelená domácnost
      4. Bezové květy trhejte pro zdraví i na chuť
      5. Galerie
      6. Fotogalerie

      Fotogalerie

      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu
      Bezový keř

      Podle jednoho pořekadla platí, že komu roste na zahradě černý bez, ten má doma celou lékárnu. 

      Foto: Shutterstock
      Keř bezu černého

      Černý bez vypadá možná fádně a řada lidí už ho ani nevnímá. Naši předci ho však měli v úctě a důvody, proč si bezu vážit, platí i dnes.

      Foto: Shutterstock
      Bez černý

      Většinou roste bez černý jako keř, ale je možné ho vytvarovat i do podoby stromu. 

      Foto: Shutterstock
      Květy bezu černého

      Dřevina kvete od konce května do června vonnými květy. Čerstvé květy se zpracovávají v kuchyni nebo se z nich připravují hojivé masti na suchou kůži, odřeniny nebo drobné ranky. Sušené květy se uplatní v čaji, který prohřívá tělo, podporuje pocení a posiluje obranyschopnost organismu při chřipkových nákazách. 

      Foto: Shutterstock
      Pestřenka na bezovém květu

      Květy bezu vyhledává i množství hmyzu – kromě čmeláků, včel a motýlů, třeba pestřenky. Proto si pro vlastní potřebu utrhněte vždy jen pár květů.

      Foto: Shutterstock
      Sirup z květů černého bezu

      Šťáva z bezového květu posiluje imunitu, předchází nachlazení, a navíc výborně chutná. Do 0,5 l vody vložte pět květenství bezu černého, vsypte 250 g cukru a přidejte několik plátků pečlivě omytého citronu. Vše nechte celý den luhovat v chladu a následně šťávu zavařte nebo rovnou užívejte (řeďte vodou podle chuti). 

      Foto: Shutterstock
      Kosmatice

      Bezové květenství je možné také obalit v řídkém těstíčku a osmažit na pánvi. Jídlu se říká kosmatice. 

      Foto: Shutterstock
      Sušené květy bezu

      K sušení se sbírají květy černého bezu rozvité jen z poloviny, max. do dvou třetin. Suší se pomalu a na tmavém, dobře větratelném místě. 

      Foto: Shutterstock
      Bez černý, kultivar 'Black Beauty'

      Bez černý ale nemusí kvést jen bíle. V roce 2002 byl vyšlechtěn kultivar 'Black Beauty', který má sytě vínové listy a růžové květy. Je nenáročný, rychle roste a pro udržení velikosti a tvaru vyžaduje na jaře řez. 

      Foto: Shutterstock
      Bez černý Black Lace®

      Vínově zbarvené listy má i bez černý Black Lace®. Pro něj jsou typické poměrně velké, hluboce vykrajované listy a růžové květy. Keř roste rovněž bujně. 

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Které ryby jsou o Vánocích chutnější než kapr? Jedna je naprostá lahůdka, má minimum kostí a chutná božsky
      • Roztomilá návštěva nebo škůdce? Tohle se ve vaší zahradě začne dít, jakmile se objeví jediná veverka
      • Nejpodivnější fakta o české tradici Mikuláše a čerta: Co se opravdu děje, když necháte čerta vejít do domu
      • Geniálně jednoduchý trik: Vyrobte si vánoční svíčky, které voní lépe než ty nejdražší z butiku
      • Úžasné zvyky bronzové neděle: Lidé dělají jeden rituál celé generace. Má silnější účinek, než myslíte

      Nejnovější články

      Vánoce operní hvězdy: Eva Urbanová prozradila tajnou ingredienci, kterou dává do štoly, i co chystá na Štědrý den
      Thumbnail
      7 dárků, které si babičky okamžitě zamilují! Číslo 5 je tak geniální, že ho bude chtít i sousedka
      Náhled
      Největší vánoční omyl: Proto vám živý stromeček vždy uschne ještě před Štědrým dnem
      Thumbnail
      Oslavte Den perníkové chaloupky nejpevnější polevou na světě: Díky ní vám tato sladká stavba nikdy nespadne
      Náhled
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Linecké cukroví | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Vosí hnízda
      • Aktuální témata Barvy Vánoc | Krmítka pro ptáky | Věnec ze zahradního odpadu | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Přechodové bundy podzim 2025 | Co opravdu funguje proti mšicím a sviluškám?
      • Články Naše krásná zahrada
      • Jak slaví Vánoce Eva Urbanová: Koncerty, rodina, cukroví i věrná norující ovčanda
      • Osvědčené dárky pro babičku: Od nářadí po semínka starých odrůd
      • Jak udržet živý vánoční stromeček svěží: Praktické tipy pro správný výběr i péči
      • Den perníkové chaloupky: Voňavé těsto, pevná poleva a radost z tvorby
      • Veverky v zahradě: Praktický přehled toho, co milují i co jim škodí
      • Vánoční truhlíky, které skutečně vydrží mráz: Dřišťál nebo cesmína budou hvězdami vašich oken
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Tajemství perfektního Masarykova cukroví: Jeden krok předem zajistí dokonalý výsledek a božskou chuť
      • Třetina lidí je u vánočního stromečku zklamaná. Dá se tomu snadno vyhnout
      • Jaroslav Svěcený: Těžký rozvod i vážná nemoc ho připravily o chuť do života. Zachránily ho jeho housle
      • „Moje dcera mě vysává. Když ji odmítnu, označí mě za sobce,“ je unavená Petra
      • Deset michelinských hvězd pro Českou republiku, první dvojhvězda: Jan Knedla se svým týmem přepisuje gastro historii
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání