Skip to main content

Main navigation

  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu

      Breadcrumb

      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Okrasná zahrada
      4. Kdy a jak přesazovat pokojové rostliny
      5. Galerie
      6. Fotogalerie
      Fotogalerie
      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu

      Pokud plánujete jarní řez nadzemních částí rostlin, například u ibišku, proveďte ho kvůli snazší manipulaci ještě před přesazením rostliny. Odstraňte všechny staré a bezlisté výhony, a to buď úplně, nebo nad nízko nasazeným očkem. Rostlinu zbavte i slabých nebo zahušťujících výhonů a zdravé zkraťte až o třetinu. Teprve pak přistupte k vlastnímu přesazení. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Nejprve rostlinu vyjměte z původního obalu. Pro snazší vyjmutí je praktické ji den předem dobře zalít. Starou půdu z kořenů vyklepejte a kořeny prohlédněte. Suché nebo uhnilé odstraňte celé, zdravé zkraťte ostrým nožem o čtvrtinu. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Velké trsovitě rostoucí rostliny po vyjmutí z květináče rozeberte na jednotlivé rostliny. Nejstarší a nevzhledné odstraňte a mladé dceřiné buď sesaďte dohromady, nebo je rozsaďte do několika menších květináčů. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Při výměně menšího květináče za větší se doporučuje zvolit nádobu s průměrem jen o dva až tři centimetry větším. V příliš velkém květináči by mohly rostliny vytvářet jen zelené přírůstky a nekvetly by. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Na dno vybrané nádoby s odtokovým otvorem umístěte drenáž zajišťující rychlý odtok přebytečné vody. Může jít o drobné kamínky, štěrk apod. Na drenáž nasypte trochu vybraného substrátu pro pokojové rostliny, do něj usaďte kořenový bal přesazované rostliny a substrát dosypte. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Pro pohodlné zalévání navršte substrát asi centimetr pod okraj květináče. Půdu kolem rostliny přiměřeně utužte, proveďte zálivku a po slehnutí půdy případně ještě přisypte substrát. Pozor, rostlina by neměla být v květináči utopená, její kořenový krček by měl být těsně nad povrchem půdy. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Po přesazení umístěte nádobu s rostlinou na stálé místo s dostatkem světla. Chraňte ji před výkyvy teplot, průvanem a přímým sluncem. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Pokud není přesazení rostliny možné, například kvůli objemu dosavadní nádoby a její hmotnosti, měňte pravidelně alespoň horní třetinu substrátu. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Vysejte si letní saláty: Zvolte druhy a odrůdy, kterým nevadí dlouhé dny a vyšší teploty
      • Chejr vonný neboli zimní fiala: Oblíbená dvouletka se občas chová jako krátkověká trvalka. Jak ji vysévat a pěstovat
      • Jak vyhnat škůdce ze zahrady přírodní cestou: Bylinky ochrání své sousedy před chorobami a přivábí opylovače
      • Hortenzie okrasné listem: Tři nejkrásnější druhy, které vás okouzlí svými listy
      • Meloun cukrový: Sladká pochoutka se až překvapivě snadno pěstuje. Jak poznáte, že je meloun zralý?
      logo Naše krásná zahrada

      Footer menu

      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina | Apetit piknik 2025
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Sněhové pusinky | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Čočková polévka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce
      • Aktuální témata Lidé a místa | Kulturní tipy | Cestování | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření
      • Články Naše krásná zahrada
      • Česnek černý: Půvabnou cibulovinu můžete pěstovat v prérijních typech záhonů. Odolná trvalka výborně snáší sucho
      • Hnojení rostlin: Kompletní průvodce pro bohatou úrodu i krásné květy
      • Jak poznat, jak velkou má rostlina žízeň? Aby ze zálivky nebyla záplava, připomeňte si 8 bodů správného zalévání
      • Trvalkový záhon okrasný listem: I bez květů můžete vytvořit dechberoucí kompozici v zahradě
      • Tavolník břízolistý: Opadavý keř vykvétá záplavou bílých květů, na podzim se barví do purpurových odstínů
      • Hortenzie okrasné listem: Tři nejkrásnější druhy, které vás okouzlí svými listy
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Bolo de bolacha: Rychlý nepečený sušenkový dezert z Portugalska vás oslní vůní kávy a zvládne jej připravit i začátečník
      • Nábytkem od popelnic vybavila starý domek: Dnes je její bydlení hitem internetu
      • Herec Lubomír Kostelka rozmluvil synovi, aby ho následoval v herectví. Z Martina je dnes uznávaný dětský kardiochirurg
      • Nacistický lékař Johann Kremer: V Osvětimi likvidoval 1600 lidí denně. O hrůzách v koncentračním táboře si vedl deník, který se dochoval
      • Kvíz: Vyznáte se ve vepřovém mase? Otestujte své znalosti
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání