Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Užitková zahrada
      4. Kdy je reveň nebezpečná a jak ji sklízet
      5. Galerie
      6. Správná sklizeň a úprava rebarbory
      Správná sklizeň a úprava rebarbory
      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu

      Kyselina šťavelová se vyskytuje zejména v listech, resp. jejich čepelích, které se proto nekonzumují. 

      Foto: Shutterstock

      Sklízejí se jen zdužnatělé řapíky zelené, růžové či červené barvy, v nichž je množství této kyseliny mnohem nižší. 

      Foto: Shutterstock

      Během sezony ale v celé rostlině obsah kyseliny šťavelové roste, nejbezpečnější je tedy sklízet řapíky na jaře, nejpozději do letního slunovratu. 

      Foto: Shutterstock

      Listy je třeba vylamovat až u země. V době sklizně by měly být řapíky dlouhé 30–50 cm. 

      Foto: Shutterstock

      Řapíky se zbaví čepelí a při zpracování se spaří horkou vodou a stáhne se z nich slupka. 

      Foto: Shutterstock

      Tuhým vláknům lze předejít na podzim dávkou kvalitního kompostu, rozpustným hnojivem na jaře a pravidelnou závlahou rebarbory.

      Foto: Shutterstock

      Pro dobrou sklizeň jsou potřeba dvě až tři rebarbory (část listů musíte rebarboře ponechat). 

      Foto: Shutterstock

      Proto, aby se kyselina šťavelová z rebarbory nevázala na vápník z těla (dříve se říkalo, že rebarbora žere kosti), je nutné rebarboru, stejně jako špenát, upravovat vždy s mlékem nebo mléčnými výrobky.

      Foto: Shuttterstock

      Z tohoto důvodu se třeba reveňový koláč připravuje s tvarohem. Sklenicí mléka je také možné zmírnit příznaky otravy kyselinou šťavelovou. 

      Foto: Shutterstock

      Při vaření rebarbory se rovněž doporučuje používat nerezové nádobí, jiný materiál totiž může s její šťávou reagovat. 

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Nádobové rostliny teď musíte přestat hnojit, jinak nepřežijí zimu: Záleží ale, co vám v té nádobě roste
      • Boubelka velkokvětá: Dobře si promyslete, kam půvabnou trvalku vysadíte. Další přesazení vám neodpustí
      • Hořec a modrásek aneb když jeden potřebuje druhého: Konečné slovo ale mají mravenci
      • Sasanka hupejská patří dnes mezi nejoblíbenější: Pokud ji na zahradě ještě nemáte, máte nejvyšší čas to napravit
      • Včelník si zamilujete: nádherně kvete, hodí se k řezu a odolá i mrazu

      Nejnovější články

      Zdravý a hustý trávník? V září mu dopřejte tu správnou péči
      Thumbnail
      Osázejte podzimní nádoby netradičně: Nejkrásnější rostliny, které vydrží až do zimy
      Thumbnail
      Nejlepší způsob zpracování cukety? Vláčný perník podle našeho receptu
      Chcete víc lískových oříšků? Vysaďte si na zahradu listnatý strom zvaný líska turecká
      Thumbnail
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Čočková polévka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Houbové guláše
      • Aktuální témata Lidé a místa | Kulturní tipy | Cestování | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Dny Marianne 2025
      • Články Naše krásná zahrada
      • Zdravý a hustý trávník? V září mu dopřejte tu správnou péči
      • Osázejte podzimní nádoby netradičně: Nejkrásnější rostliny, které vydrží až do zimy
      • Nejlepší způsob zpracování cukety? Vláčný perník podle našeho receptu
      • Chcete víc lískových oříšků? Vysaďte si na zahradu listnatý strom zvaný líska turecká
      • Zapomeňte na přenosné květináče: Fuchsie magelánská je trvalka pro odvážné zahradníky
      • Září na zahradě: Díky podzimním výsevům si vychutnáte čerstvou zeleninu i po mrazech
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Bleskurychlý makovo-švestkový chlebíček: Voňavý moučník bez mouky nadchne každého a vydrží vláčný, než ho sníte
      • V srdci Brna zrekonstruovali byt, který je promyšlený do posledního detailu a každému jeho elegance vyrazí dech
      • Hrdá maminka Karla Mráčková: Krásná dcera bývalé televizní rosničky si v patnácti splnila životní sen
      • Kvíz: Jak dobře znáte nejkrásnější „romanťárny”, které nás umí chytit za srdce? Na Titanic se zeptáme, to by jinak nešlo
      • Forma na muffiny už nebude zahálet: Svačinky i obědy tak akorát do ruky, po kterých se během pauzy jen zapráší
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání