Skip to main content

Main navigation

  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu

      Breadcrumb

      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Užitková zahrada
      4. Kdy je reveň nebezpečná a jak ji sklízet
      5. Galerie
      6. Správná sklizeň a úprava rebarbory
      Správná sklizeň a úprava rebarbory
      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu

      Kyselina šťavelová se vyskytuje zejména v listech, resp. jejich čepelích, které se proto nekonzumují. 

      Foto: Shutterstock

      Sklízejí se jen zdužnatělé řapíky zelené, růžové či červené barvy, v nichž je množství této kyseliny mnohem nižší. 

      Foto: Shutterstock

      Během sezony ale v celé rostlině obsah kyseliny šťavelové roste, nejbezpečnější je tedy sklízet řapíky na jaře, nejpozději do letního slunovratu. 

      Foto: Shutterstock

      Listy je třeba vylamovat až u země. V době sklizně by měly být řapíky dlouhé 30–50 cm. 

      Foto: Shutterstock

      Řapíky se zbaví čepelí a při zpracování se spaří horkou vodou a stáhne se z nich slupka. 

      Foto: Shutterstock

      Tuhým vláknům lze předejít na podzim dávkou kvalitního kompostu, rozpustným hnojivem na jaře a pravidelnou závlahou rebarbory.

      Foto: Shutterstock

      Pro dobrou sklizeň jsou potřeba dvě až tři rebarbory (část listů musíte rebarboře ponechat). 

      Foto: Shutterstock

      Proto, aby se kyselina šťavelová z rebarbory nevázala na vápník z těla (dříve se říkalo, že rebarbora žere kosti), je nutné rebarboru, stejně jako špenát, upravovat vždy s mlékem nebo mléčnými výrobky.

      Foto: Shuttterstock

      Z tohoto důvodu se třeba reveňový koláč připravuje s tvarohem. Sklenicí mléka je také možné zmírnit příznaky otravy kyselinou šťavelovou. 

      Foto: Shutterstock

      Při vaření rebarbory se rovněž doporučuje používat nerezové nádobí, jiný materiál totiž může s její šťávou reagovat. 

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Co vysadit pod ovocný strom? Při výběru rostlin dodržte pár zásad a nikdy nezapomeňte na letničky
      • Záchrana vaší úrody je blíž, než si myslíte: Vyrobte si doma postřik, který plíseň na rajčatech zpomalí
      • Krocaní nudle, které změní váš pohled na zahradničení – musíte je mít
      • Na svou dovolenou připravte hlavně zahradu: Pomoci vám v tom může i Wi-Fi
      • Bílá ředkev z Japonska podporuje zdraví i hubnutí. Začněte s výsevem daikonu právě teď
      logo Naše krásná zahrada

      Footer menu

      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina | Apetit piknik 2025
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Sněhové pusinky | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Čočková polévka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce
      • Aktuální témata Lidé a místa | Kulturní tipy | Cestování | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Letní Dny Marianne 2025
      • Články Naše krásná zahrada
      • Nech brouka žít: Ne každý brouk je škůdce. Které druhy si na zahradě nechat a proč
      • Modrý klenot zahrad, který přežije téměř vše. Jeden typ půdy však chrpu horskou dokáže zničit
      • Tichý vetřelec, který obsadí vaši zahradu: Zjistěte, jak porazit šťavel růžkatý
      • Pěstujte zázraky: Indiánský banán a další plody, které vám vyrazí dech
      • Na svou dovolenou připravte hlavně zahradu: Pomoci vám v tom může i Wi-Fi
      • Macešky jako štětec: Objevte kouzlo květinového malování v pár krocích
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Jelení úplněk v Kozorohu je ve znamení letní přírody: Berani ocení borůvkové řezy a Panny cuketový bramborák
      • Dechberoucí proměna: Ze skladiště se stal dokonalý pokoj pro dva kluky, co nutně potřebovali vlastní prostor
      • Brutálně zavražděná Ashley Ellerin: Plánovala rande s Ashtonem Kutcherem, hollywoodský rozparovač ho ale předběhl
      • Kvíz: Dokážete najít chybu ve větě? Přimhouříme oči a když se spletete dvakrát, bude to ještě na dvojku
      • Haló, ještě než odletíte, nezapomeňte si dát na letišti něco dobrého. V Praze si přijdou na své foodies, vegani i milovníci guláše. V Brně to tak slavné není
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání