Skip to main content

Breadcrumb

  1. Úvodní stránka
  2. Praxe
  3. Užitková zahrada
  4. Kdy je reveň nebezpečná a jak ji sklízet
  5. Galerie
  6. Správná sklizeň a úprava rebarbory

Správná sklizeň a úprava rebarbory

→ zpět na článek
Listy rebarbory
Burda International CZ
Info ikona

Foto: Shutterstock

Kyselina šťavelová se vyskytuje zejména v listech, resp. jejich čepelích, které se proto nekonzumují. 

Řapíky rebarbory
Burda International CZ
Info ikona

Foto: Shutterstock

Sklízejí se jen zdužnatělé řapíky zelené, růžové či červené barvy, v nichž je množství této kyseliny mnohem nižší. 

Řapíky rebarbory
Burda International CZ
Info ikona

Foto: Shutterstock

Během sezony ale v celé rostlině obsah kyseliny šťavelové roste, nejbezpečnější je tedy sklízet řapíky na jaře, nejpozději do letního slunovratu. 

Sklizeň rebarbory
Burda International CZ
Info ikona

Foto: Shutterstock

Listy je třeba vylamovat až u země. V době sklizně by měly být řapíky dlouhé 30–50 cm. 

Řapíky reveně
Burda International CZ
Info ikona

Foto: Shutterstock

Řapíky se zbaví čepelí a při zpracování se spaří horkou vodou a stáhne se z nich slupka. 

Hnojení rebarbory
Burda International CZ
Info ikona

Foto: Shutterstock

Tuhým vláknům lze předejít na podzim dávkou kvalitního kompostu, rozpustným hnojivem na jaře a pravidelnou závlahou rebarbory.

Rebarbora neboli reveň
Burda International CZ
Info ikona

Foto: Shutterstock

Pro dobrou sklizeň jsou potřeba dvě až tři rebarbory (část listů musíte rebarboře ponechat). 

Muffiny z rebarbory
Burda International CZ
Info ikona

Foto: Shuttterstock

Proto, aby se kyselina šťavelová z rebarbory nevázala na vápník z těla (dříve se říkalo, že rebarbora žere kosti), je nutné rebarboru, stejně jako špenát, upravovat vždy s mlékem nebo mléčnými výrobky.

Rebarborový koláč
Burda International CZ
Info ikona

Foto: Shutterstock

Z tohoto důvodu se třeba reveňový koláč připravuje s tvarohem. Sklenicí mléka je také možné zmírnit příznaky otravy kyselinou šťavelovou. 

Reveň s jahodami
Burda International CZ
Info ikona

Foto: Shutterstock

Při vaření rebarbory se rovněž doporučuje používat nerezové nádobí, jiný materiál totiž může s její šťávou reagovat. 

  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • Návštěvy
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Kalendárium
    • Nářadí a technika
    • Okrasná zahrada
    • Užitková zahrada
  • Videa
  • Poradna
  • ZahrAppka
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny

Footer menu

  • --- col 1 ---
    • Newsletter
    • Předplatné
    • Kontakty
    • Partneři
  • --- col 2 ---
    • Apetitonline
    • Marianne
    • Marianne bydlení
  • --- col 3 ---
    • Obchodní podmínky
    • Ochrana soukromí
    • Cookies zásady
  • NASTAVENÍ SOUKROMÍ
  • image/svg+xml

    zavřít reklamu

    © 2022 Burda International CZ s.r.o.

    Newsletter

    NKZ logo
    Close icon
    Close icon

    NEWSLETTER

    small nkz logo

    Z naší zahrady do vaší
    emailové schránky

    Také nestíháte číst všechny zajímavé články? Právě proto v redakci vybíráme to nejzajímavější. Nápady, návody, tipy na nákupy. Vše vám přibližně 1x měsíčně pošleme do schránky. Jste pro? Kdyby vás naše zprávy přestaly bavit, kdykoliv se odhlásíte.
    Váš e-mail chráníme jako cibulky vzácných orchidejí. Postupujeme podle těchto zásad a obchodních podmínek. Posíláme naše nejlepší články, návody a tipy na nákupy. A také díky vašemu e-mailu vyhodnotíme, které zprávy dopadly na úrodnou půdu.

    Close icon
    NKZ logo

    Děkujeme!

    Budete získávat ty nejzajímavější nabídky a novinky
    na e-mail

    zavřít

    Vyhledávání